ΔΙΕΘΝΕΣ
03/10/2018 13:12 EEST | Updated 03/10/2018 13:47 EEST

Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Χημείας: Εξέλιξη, βιοκαύσιμα και νίκη κατά ασθενειών

nobel prize

Σε τρεις επιστήμονες απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Χημείας για την έρευνά τους στην ανάπτυξη πρωτεϊνών που βοηθούν στη λύση των χημικών προβλημάτων. 

Οι μέθοδοι που έχουν αναπτύξει οι βραβευθέντες 2018 του Νόμπελ Χημείας χρησιμοποιούνται διεθνώς για την προώθηση μιας πιο οικολογικής χημικής βιομηχανίας, την παραγωγή νέων υλικών, την παραγωγή βιώσιμων βιοκαύσιμων, και, εν τέλει, το σώσιμο πολλών ζωών.

Η Φράνσις Άρνολντ, μια εκ των νικητών, πραγματοποίησε την πρώτη κατευθυνόμενη εξέλιξη των ενζύμων. Τα ένζυμα που παράγονται μέσω κατευθυνόμενης εξέλιξης χρησιμοποιούνται για την παρασκευή βιοκαυσίμων και την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων.

Η Άρνολντ είναι η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει φέτος βραβείο Νόμπελ, μετά την Καναδή Ντόνα Στρίκλαντ που μοιράσθηκε χθες, Τρίτη, το Νόμπελ Φυσικής. 

Ο έτερος βραβευμένος, Τζορτζ Σμιθ, ανέπτυξε μια μέθοδο όπου ένας βακτηριοφάγος - ένας ιός που μολύνει βακτήρια - μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων πρωτεϊνών.

Ο τρίτος που μοιράζεται φέτος το Νόμπελ Χημείας, ο Σερ Γκρέγκορι Γουίντερ, με τη μέθοδο που ανακάλυψε βοηθά στην παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν να εξουδετερώσουν τις τοξίνες, τις αυτοάνοσες ασθένειες και να θεραπεύσουν τον μεταστατικό καρκίνο.

Τα βραβεία της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1 εκατομμύριο δολάρια).

Sponsored Post