Στην Ισλανδία το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα

Θα απορροφά έως και 4.000 τόνους CO2 ετησίως και θα τους εναποθέτει στο υπέδαφος.
Reuters Staff via REUTERS

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα και το εναποθέτει στο υπέδαφος, πρόκειται να αρχίσει τη λειτουργία του σήμερα, Τετάρτη, ανακοίνωσε η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την εκκολαπτόμενη πράσινη τεχνολογία.

Η ελβετική start-up Climeworks AG, η οποία ειδικεύεται στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από τον αέρα, συνεργάστηκε με την ισλανδική εταιρεία αποθήκευσης άνθρακα Carbfix για την ανάπτυξη ενός εργοστασίου που απορροφά έως και 4.000 τόνους CO2 ετησίως.

Αυτό ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές από περίπου 790 αυτοκίνητα. Πέρυσι, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 ανήλθαν σε 31,5 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η άμεση δέσμευση αέρα είναι μία από τις λίγες τεχνολογίες που δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και θεωρείται από τους επιστήμονες ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία κατηγορείται για την πρόκληση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, πυρκαγιών, πλημμυρών και ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Το εργοστάσιο Orca, μια αναφορά στην ισλανδική λέξη για την ενέργεια, αποτελείται από οκτώ μεγάλα κοντέινερ που μοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία, τα οποία χρησιμοποιούν φίλτρα και ανεμιστήρες υψηλής τεχνολογίας για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.

ARND WIEGMANN via REUTERS

Ο απομονωμένος άνθρακας αναμιγνύεται στη συνέχεια με νερό και αντλείται βαθιά στο υπέδαφος, όπου μετατρέπεται σιγά-σιγά σε πέτρα. Και οι δύο τεχνολογίες τροφοδοτούνται με ανανεώσιμη ενέργεια που προέρχεται από ένα κοντινό γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Η άμεση δέσμευση αέρα είναι ακόμη μια νεοσύστατη και δαπανηρή τεχνολογία, αλλά υπάρχουν ελπίδες για μείωση των τιμών, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες και καταναλωτές επιδιώκουν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.

Σήμερα λειτουργούν 15 μονάδες άμεσης δέσμευσης αέρα παγκοσμίως, οι οποίες δεσμεύουν περισσότερους από 9.000 τόνους CO2 ετησίως, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Occidental αναπτύσσει επί του παρόντος τη μεγαλύτερη εγκατάσταση άμεσης δέσμευσης του αέρα, για να δεσμεύσει 1 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως από την ύπαιθρο κοντά σε ορισμένες από τις πετρελαιοπηγές της στο Τέξας.

Η Climeworks, η οποία υπέγραψε πρόσφατα 10ετή συμφωνία αγοράς για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα με τη μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re, προσφέρει επίσης μια συνδρομητική υπηρεσία, η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να πληρώνουν για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα μέσω μηνιαίων πληρωμών.

Δημοφιλή