Στόχος Μητσοτάκη: Μεγαλύτερη διείσδυση στο Κέντρο

Οι μετακινήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, «δείχνουν» και το ενδιαφέρον της Πειραιώς για τον κεντρώο χώρο.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

Μία φράση που θα μπορούσε να συνοψίσει την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη τη δεδομένη στιγμή θα μπορούσε να είναι: «Επιχείρηση Κέντρο».

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις τελευταίες κινήσεις της Πειραιώς που μέσα σε 24 ώρες ανακοίνωσε την συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία τριών πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Σπύρος Καρανικόλας, Ελευθερία Φτακλάκη και Απόστολος Σπυρόπουλος, τρεις νέοι πολιτικοί που ουσιαστικά ξεκίνησαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, ακολούθησαν το ίδιο δρομολόγιο προς την Πειραιώς με διαφορά ελαχίστων ωρών, ανακοινώνοντας με αναρτήσεις στο Facebook την προσχώρηση τους στο κυβερνών κόμμα ενώ ταυτόχρονα τους καλωσόριζε στις τάξεις της η Νέα Δημοκρατία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι μπορούν να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και είναι φανερό ότι επιχειρείται ένα άνοιγμα προς αυτή τη δεξαμενή. Είναι πάγια θέση βέβαια του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και επιλογής συνεργατών –ακόμα και μελών του υπουργικού συμβουλίου- να επιδιώκει την προσέγγιση δυνάμεων από τον κεντρώο χώρο.

Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άκης Σκέρτσος, Λίνα Μενδώνη, είναι μερικά από τα παραδείγματα πολιτικών που δεν προέρχονται από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά αξιοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό στην κυβέρνηση. Την επιλογή του να επενδύει σε πρόσωπα που ο ίδιος θεωρεί ότι μπορούν να προσφέρουν, ανεξαρτήτως του πολιτικού παρελθόντος τους, την έχει αναφέρει πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του. Μία από αυτές ήταν στην συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». «Εγώ έψαξα να βρω ανθρώπους, και για υπουργικά χαρτοφυλάκια, οι οποίοι δεν ανήκαν στην παράταξη, αναζήτησα τους καλύτερους», είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι «αυτό το οποίο έχουμε πετύχει είναι να μπολιάσουμε τη Νέα Δημοκρατία με ανθρώπους και με ιδέες που διευρύνουν, θα έλεγα, τη ματιά μας και την πολιτική παρέμβαση της ίδιας αυτής της παράταξης.»

Στόχος του βέβαια δεν είναι μόνο η πολιτική ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας αλλά κυρίως η νίκη στις προσεχείς εκλογές, με ποσοστό τέτοιο που στις δεύτερες κάλπες θα είναι εφικτή η αυτοδυναμία. Και για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να πεισθούν και περισσότεροι ψηφοφόροι, πέραν αυτών της Νέας Δημοκρατίας. Οπότε η συνεργασία με πολιτικούς που προέρχονται από αντίπαλα στρατόπεδα, μπορεί να δώσει μία επιπλέον ώθηση ενώ ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα του «ανοίγματος» της παράταξης στην κοινωνία. Η εκλογική μάχη είναι κοντά και είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα και μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του κέντρου θα ενταθεί.

Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε νεύρα στο ΠΑΣΟΚ. «Τώρα εξηγείται στον ελληνικό λαό, γιατί άνθρωποι που ουδέποτε είχαν ανακηρυχθεί υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, βαφτίζονταν ως ”υποψήφιοι” από τους μιντιακούς βραχίονες της Νέας Δημοκρατίας.

Όλα αυτά τα επικοινωνιακά πανηγύρια δείχνουν το πολιτικό ήθος του κ. Μητσοτάκη. Πρωταγωνιστεί στην εξαχρείωση του δημοσίου βίου, για άλλη μια φορά μετά τις υποκλοπές, συνεχίζοντας την οικογενειακή του παράδοση», ήταν το αιχμηρό σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη μετά την ανακοίνωση της προσχώρησης στη Ν.Δ. της Ελευθερίας Φτακλάκη και του Απόστολου Σπυρόπουλου.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα