ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/04/2020 18:06 EEST | Updated 24/04/2020 19:44 EEST

Στους 130 οι νεκροί - 27 νέα κρούσματα και 2.490 ασθενείς συνολικά

48 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

EUROKINISS/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα 2.490 έφτασαν τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην χώρα μας, ενώ μέχρι στιγμής 130 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή τους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής (24/04) από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Στην Ελλάδα καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ακόμη 5 νεκροί και 27 νέα κρούσματα. 48 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 67 έτη. Οι 13 από αυτούς (26,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη. Το 90% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Από το σύνολο των θανάτων οι 34 (26%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Από την εντατική έχουν εξέλθει 60 ασθενείς.

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55,6% είναι άνδρες, ενώ τα 580 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.160 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας έχουν ελεγχθεί 61.407 κλινικά δείγματα.

EUROKINISS/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Σχετικά με την μονάδα υγείας με νεφροπαθείς (σ.σ. στο Περιστέρι), πρόκειται για μια σημαντική επιδημία σε δομή υγείας όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνο για ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς 3 συμπολίτες μας, ασθενείς της κλινικής, κατέληξαν ενώ 17 ακόμη βρέθηκαν θετικοί στον κορονοιό», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι όλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής έχει γίνει εφαρμογή αυστηρών μέτρων σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να μηδενιστεί οποιαδήποτε επαφή κι επικοινωνία θετικών κι αρνητικών ασθενών. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα 17 άτομα, εργαζόμενοι και εξωτερικοί συνεργάτες, του νοσοκομείου που βρέθηκαν θετικά στον ιό βρίσκονται σε κατ′ οίκον περιορισμό με την πορεία της υγείας τους να ελέγχεται.

«Ολοι οι ασθενείς και οι συνεργαζόμενοι γιατροί έχουν ενημερωθεί. Ο ΕΟΔΥ έχει εξοπλίσει με ιατρικό εξοπλισμό τη συγκεκριμένη μονάδα υγείας. Θα γίνεται επανέλεγχος ανά 2-3 μέρες. Ακόμη δόθηκαν φάρμακα προφυλακτικής αγωγής. Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως «θα χαλαρώσουμε σταδιακά κι ελεγχόμενα, όχι απότομα» και πως «θα πρέπει να συνεχίσουμε την επαγρύπνηση».

«Υπάρχουν τα μαθηματικά μοντέλα που θα δείξουν αν έχουμε αύξηση της επιδημίας και θα μας βοηθούν να επανερχόμαστε στην τάξη» είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πως αν θα υπάρξει αύξηση ή όχι αλλά παραμένουμε σε ετοιμότητα με διευρυμένο εργαστηριακό έλεγχο για να παρέμβουμε άμεσα όπου υπάρξει πρόβλημα». Παραμένουμε σε επαγρύπνηση με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες έως ότου έχουμε την αποτελεσματική ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων, είπε ο ίδιος και ανέφερε ότι ο δεύτερος σημαντικός στόχος είναι να συνεχιστεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας του ιού και η μετάδοσή του στον γενικό πληθυσμό το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε επιδημίες σαν αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες να παραμένουν σε χαμηλούς αριθμούς και σταδιακά να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοσία γίνεται έως ότου να έχουμε εμβόλιο. «Τα δυο κύρια μέτρα μας αυτή τη στιγμή παραμένουν τα μέτρα της απόστασης και της υγιεινής σε όλες τις ασχολίες μας. Τους επόμενους δυο μήνες με τη σταδιακή άρση των μέτρων, έχει έρθει σιγά σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε αλλά δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα. Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα» για να διατηρήσουμε όπως είπε την καλή εικόνα που έχουμε ως τώρα ως χώρα και ως λαός.

Χαρδαλιάς: Σταδιακή άρση των μέτρων αλλά να τα τηρήσουμε την Πρωτομαγιά

Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την πλευρά του τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, επιτρέπει τη συζήτηση για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι τα μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μάιου και ζήτησε από τους πολίτες να τα τηρήσουν το τριήμερο της Πρωτομαγίας. «Εάν βγούμε από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή. Η έξοδος από το σπίτι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους», είπε χαρακτηριστικά.

«Το ζήτημα της διασποράς μας απασχολεί ιδιαίτερα. Κάθε ένδειξη αμέλειας η δουλειά του ΕΟΔΥ και της πολιτείας είναι να αποφευχθεί η διασπορά στον ευρύτερο πληθυσμό», υπογράμμισε.

Για την κλινική στο Περιστέρι έιπε ότι από την ιχνηλάτηση στα 34 κρούσματα προέκυψαν 121 στενές επαφές που τέθηκενα σε καραντίνα. Σε κατ΄οικον περιορισμό τέθηκαν 39 συνεργαζόμενοι γιατροι με την κλινική.

Σε σχέση με τη δόμή στα νότια προάστια, όλα τα τεστ βγηκάν αρνητικά. Εχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και θα υπάρξει επαναξιολόγηση το επόμενο 24ωρο, σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. 

Παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου η άδεια ειδικού σκοπού

Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Ν.Χαρδαλιάς.

Για τους μουσουλμάνους στη χώρα μας υπενθύμισε την ΚΥΑ που υπάρχει για όλα τα δόγματα και τις θρησκείες, λόγω του Ραμαζανιού. Επισήμανε ότι θα γίνονται τελετές κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό που δεν υπερβαίνει τα 4 πρόσωπα.