Πώς τα κοράλλια δημιουργούν το δικό τους αντηλιακό

Η «Λεύκανση Κοραλλιών» δημιουργείται όταν η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους 30 - 31 βαθμούς.
Alexis Rosenfeld via Getty Images

Μερικά κοράλλια δημιουργούν ένα «αντηλιακό» για την προστασία των σκελετών τους, από την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μάλιστα, πολλά από αυτά έχουν φύκια ενσωματωμένα στα κύτταρα τους και βοηθούν και τα δύο να ευδοκιμήσουν.

Η αύξηση ακόμη και 1C μπορεί να επηρεάσει αυτήν την ισορροπία, προκαλώντας την απώλεια των φυκών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αφήνει τον σκελετό του κοραλλιού, ο οποίος είναι από ασβεστόλιθο, εκτεθειμένου στο φως του ήλιου και συχνά οδηγεί στο θάνατο των κοραλλιών. Η αντίδραση αυτή, ονομάζεται, «Λεύκανση Κοραλλιών».

Η «Λεύκανση Κοραλλιών» δημιουργείται όταν η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους 30 - 31 βαθμούς και τα συμβιοτικά μικροφύκη που ζουν μέσα τους, πεθαίνουν, λόγω των μεταβολών στα νερά των ωκεανών.

Με πιο απλά λόγια, η λεύκανση των κοραλλιών δεν είναι άλλο από μία αντίδραση στο θερμικό στρες που προκαλείται, όταν αυτά παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε νερά που είναι πιο ζεστά από το φυσιολογικό.

Επιστήμονες από το εργαστήριο κοραλλιογενών υφάλων του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον έχουν δημοσιεύσει μια έκθεση στο περιοδικό, Current Biology, η οποία αναφέρει ότι ορισμένα κοράλλια παράγουν ένα είδος «αντηλιακού» με τη μορφή μιας πολύχρωμης εκπομπής, κατά τη διάρκεια ήπιων ή μικρών περιστατικών υπερθέρμανσης.

Η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι τα φωτεινά χρώματα νέον που εκπέμπονται, ενθαρρύνουν τα φύκια να επιστρέψουν.

Στις αρχές Μαϊου, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι είχαν βρει έναν τρόπο να κάνουν τα κοράλλια ανθεκτικά στις επιπτώσεις των ολοένα και πιο ζεστών νερών, καλλιεργώντας νέα στελέχη μικροφυκών και εκθέτοντας τα, σε υψηλότερες θερμοκρασίες για τέσσερα χρόνια.

Στην συνέχεια φύτεψαν τις προνύμφες των κοραλλίων με ένα στέλεχος μικροφυκών την κάθε μία και τις έβαλαν σε θερμοκρασία 31 βαθμών για μία εβδομάδα. Με αποτέλεσμα, τρία από τα δέκα στελέχη να προστατεύσουν τα κοράλλια από την λεύκανση.

Πηγή: Sky News