ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/04/2020 13:30 EEST

Τα λάθη με το κρούσμα Cοvid-19 στη δομή της Μαλακάσας

Δεν «δούλεψε» το θερμόμετρο.

Anadolu Agency via Getty Images

Σειρά λαθών φαίνεται ότι έγινε στη διαχείριση του σοβαρού περιστατικού με τον μετανάστη από το Αφγανιστάν, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ο 38χρονος Αφγανός διαμένει μαζί με την οικογένειά του στη δομή προσφύγων στη Μαλακάσα, η οποία βρίσκεται σε «καραντίνα». Παρά ταύτα δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα, όταν ο 38χρονος θέλησε να καταγγείλει στην Αστυνομία ότι ο 10χρονος γιος του έπεσε θύμα βιασμού από 25χρονο Πακιστανό που διαμένει επίσης στη δομή της Μαλακάσας.

Ο Κωνσταντίνος Χύτας,  Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, καταγγέλλει στη HuffPost Greece ότι η προανάκριση θα μπορούσε να έχει γίνει σε κάποιον χώρο που να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας και όχι στη ΓΑΔΑ:

«Είναι απορίας άξιο πως από μία δομή που βρίσκεται σε καραντίνα, μετανάστης –θετικός στον COvid-19- βρέθηκε στη ΓΑΔΑ, δηλαδή σε έναν χώρο όπου κυκλοφορούν τουλάχιστον 3.000 αστυνομικοί από όλες τις κεντρικές υπηρεσίες (Ασφάλεια, Άμεση Δράση, Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, Αντιτρομοκρατική κλπ). Αφού λοιπόν το περιστατικό κρίθηκε ως τόσο σοβαρό, θα μπορούσε να γίνει η προανακριτική διαδικασία σε κάποιον ειδικό χώρο που να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Εκεί θα μπορούσε να μεταβεί κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων ή άλλη υπηρεσίας, με τη συνδρομή ψυχολόγου. Εάν είχε γίνει αυτό θα είχαν τεθεί σε κίνδυνο πολύ λιγότερα άτομα. Προφανώς κάποιους δεν τους ενδιαφέρει εάν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους εξέθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των αστυνομικών». 

ASSOCIATED PRESS

Δεν «δούλεψε» το θερμόμετρο

Όταν ο 38χρονος Αφγανός έφτασε στη ΓΑΔΑ μαζί με το γιο του και τη γυναίκα του υποβλήθηκε σε θερμομέτρηση πριν μπει στο μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, δεν βρέθηκε εμπύρετος. Το αποτέλεσμα ήταν να ανέβει κανονικά στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Εκεί παρέμεινε για τουλάχιστον εφτά ώρες, μαζί με τη σύζυγό του και το παιδί του.

Πριν φτάσει όμως στη ΓΑΔΑ τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα είχε καταγγείλει το βιασμό του γιου του στο Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού. Από εκεί κρίθηκε, κατά πολλούς λανθασμένα, ότι έπρεπε να παραπεμφθεί στη ΓΑΔΑ. Ερωτήματα εγείρονται και για τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη μεταφορά του με περιπολικό από το Τ.Α. Ωρωπού στη ΓΑΔΑ.

Sponsored Post