ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/11/2021 08:25 EET | Updated 24/11/2021 08:26 EET

Τα μοντέλα που ξεχώρισαν στις δοκιμές του Green NCAP

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ολοκληρώνει τη χρονιά με μια παρτίδα 5 αυτοκινήτων, εν όψει μεγάλων αλλαγών στις δοκιμές το 2022.

CREDITS NISSAN
CREDITS NISSAN

Τα αμιγώς ηλεκτρικά Lexus UX 300e και Nissan LEAF e+, σημείωσαν τη μέγιστη βαθμολογία 5 αστέρων, στις δοκιμές του Green NCAP, τις τελευταίες για το 2021, εν όψει σημαντικών αλλαγών το 2022.

Δύο Plug-in hybrid μοντέλα, το Renault CAPTUR E-TECH και το Volkswagen Golf 8 GTE, πήραν 3,5 αστέρια και το μοναδικό αυτοκίνητο μόνο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, το Audi A3 Sportback 35 TDI, πήρε 3 αστέρια.

Μέχρι στιγμής, το Green NCAP βαθμολογεί τα αυτοκίνητα μόνο με βάση τις εκπομπές καυσαερίων, έτσι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – τα οποία δεν εκπέμπουν αέρια, έχουν προβάδισμα. Τόσο το Nissan όσο και το Lexus, εκμεταλλεύτηκαν πλήρως το πλεονέκτημα για την επίτευξη της μέγιστης βαθμολογίας, με βάση τη συνδυασμένη απόδοση στον καθαρό αέρα, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την ενεργειακή απόδοση. Μόνο στο τελευταίο, χάνουν ένα κλάσμα του πόντου και ειδικά το Lexus το κάνει κυρίως λόγω της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του εσωτερικού του οχήματος στη δοκιμή κρύου περιβάλλοντος (-7°). Το Green NCAP μέτρησε επίσης μια εμβέλεια οδήγησης αρκετά χαμηλότερη από αυτή που ισχυρίζεται η Lexus, αποτέλεσμα των πιο ρεαλιστικών δοκιμών που χρησιμοποιήθηκαν σε σύγκριση με τους κανονισμούς.

Το 2022, το Green NCAP θα βασίσει την αξιολόγησή του για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε μια ανάλυση όπου θα συμπεριληφθούν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην παραγωγή της πηγής ενέργειας. Αυτό θα δώσει μια καλύτερη ένδειξη του πραγματικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος των αυτοκινήτων στους καταναλωτές, ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Επίσης, όπως συμβαίνει με όλα τα PHEV, αποδίδουν καλύτερα όταν η μπαταρία φορτίζεται τακτικά, ενώ διαθέτουν μετεπεξεργαστές καυσαερίων που διατηρούν χαμηλές τις εκπομπές ρύπων, όταν λειτουργούν με βενζίνη.

Ως προς το Audi A3 Sportback 35 TDI με κινητήρα πετρελαίου. έχει πολύ καλά αποτελέσματα για τον Καθαρό Αέρα και την Ενεργειακή Απόδοση, αλλά μέτρια απόδοση στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, η βαθμολογία 3 αστεριών του Green NCAP είναι μια καλή απόδοση για ένα παραδοσιακό, πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο.