Κυκλοφοριακό χάος από εκατομμύρια καβούρια στη Νήσο των Χριστουγέννων

Είναι η εποχή του ζευγαρώματος.

Εκατομμύρια κόκκινα καβούρια γέμισαν τους δρόμους στην Νήσο των Χριστουγέννων, κοντά στις ακτές της Δυτικής Αυστραλία, ως μέρος του ετήσιου μεταναστευτικού τους ταξιδιού στον Ινδικό ωκεανό.

«Η φετινή μετανάστευση ήταν απλώς επική», δήλωσε ο διευθυντής φυσικών πόρων του Εθνικού Πάρκου των Χριστουγέννων, Μπρένταν Τίρναν.

«Οι δρόμοι ήταν μια μάζα από κόκκινα καβούρια. Έχει προκαλέσει μποτιλιάρισμα σε αυτό το μικρό νησί με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πρέπει να βγουν από τα αυτοκίνητά τους για να τα μετακινήσουν».

Parks Australia via via REUTERS

Όπως είπε ο Μπρένταν Τίρναν το συγκεκριμένο οικολογικό φαινόμενο της μετανάστευσης των καβουριών, δεν το συναντάμε σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Μερικές φορές το αποκαλούμε νησί του κόκκινου καβουριού, με την κοινότητα να αναγνωρίζει πόσο σημαντικά είναι για το οικοσύστημά μας, την οικονομία μας και τον τουρισμό μας».

Μετά το ζευγάρωμα, τα αρσενικά καβούρια θα ταξιδέψουν πίσω στη ζούγκλα καθώς τα θηλυκά παραμένουν σε λαγούμια για περίπου δύο εβδομάδες για να γεννήσουν αυγά. Κάθε θηλυκό μπορεί να παράγει έως και 100.000 αυγά, τα οποία θα αφήσει στον ωκεανό.

Parks Australia via via REUTERS

«Μερικοί άνθρωποι τρομοκρατούνται πολύ από το γεγονός βλέποντας εκατομμύρια καβούρια να τους περιτριγυρίζουν, ενώ άλλοι απλώς το απολαμβάνουν καθώς ξαπλώνουν στο έδαφος αφήνοντας τα αρθρόποδα να καλύψουν το σώμα τους» λέει ο Μπρένταν Τίερναν.

Να σημειωθεί ότι το κόκκινο καβούρι της Νήσου των Χριστουγέννων είναι μοναδικό στο νησί και προστατεύεται από την αυστραλιανή νομοθεσία.

Parks Australia via via REUTERS
Parks Australia via via REUTERS
Parks Australia via via REUTERS