Τα "ρατσιστικά" σχόλια Μπορέλ για τον "κήπο" και την "ζούγκλα" που εξόργισαν τα ΗΑΕ

Τι ήθελε τελικά να πει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Κλήση για να δώσει εξηγήσεις στο ΥΠΕΞ των Εμιράτων έλαβε ο εκπρόσωπος της αποστολής της ΕΕ.
David W Cerny via Reuters

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τον υπηρεσιακό επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη χώρα ζητώντας του εξηγήσεις για τις «ρατσιστικές», όπως τις χαρακτήρισαν, δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων επεσήμανε ότι τα σχόλια του Μπορέλ ήταν «ανάρμοστα και ρατσιστικά» και «συμβάλουν στην επιδείνωση του κλίματος μισαλλοδοξίας και διακρίσεων παγκοσμίως», μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας WAM.

Σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Διπλωματική Ακαδημία στη Μπριζ του Βελγίου ο Μπορέλ χαρακτήρισε την Ευρώπη «κήπο» και τον περισσότερο υπόλοιπο κόσμο «ζούγκλα», η οποία «θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο».

«Οι κηπουροί θα πρέπει να φροντίζουν τον κήπο, αλλά δεν θα τον προστατεύσουν χτίζοντας τοίχους. Ένας μικρός, όμορφος κήπος που είναι περιτριγυρισμένος από ψηλούς τοίχους για να εμποδίσει τη ζούγκλα να εισέλθει δεν είναι λύση. Διότι η ζούγκλα έχει μεγάλες ικανότητες ανάπτυξης και ο τοίχος δεν θα είναι ποτέ αρκετά ψηλός», σχολίασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Οι κηπουροί θα πρέπει να πάνε στη ζούγκλα. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ασχολούνται πολύ περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε διαφορετική περίπτωση ο υπόλοιπος κόσμος θα εισβάλει», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα ο Μπορέλ αρνήθηκε ότι οι δηλώσεις του είναι ρατσιστικές και με αποικιοκρατική χροιά, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE. Στόχος του ήταν να απορρίψει την ιδέα της «Ευρώπης φρουρίου» και να ενθαρρύνει τους σπουδαστές να έχουν σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, εξήγησε ο ίδιος.

Πηγές: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή