Τέλη Ιουνίου η έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας για την προστασία πρώτης κατοικίας

Πού οφείλεται η καθυστέρηση.
Eurokinissi

Έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας για την ένταξη στο καθεστώς προστασία της πρώτης κατοικίας. Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ενημέρωσαν τη HuffPost ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην προσπάθεια η πλατφόρμα να ξεκινήσει έχοντας «φορτωμένα» όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών, ώστε να μην χρειαστεί να συμπληρώσουν κανένα από τα στοιχεία τους οι δανειολήπτες.

Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας να σπεύσουν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους και να ελέγξουν τα στοιχεία τους ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέχθηκε η πλατφόρμα να ανοίξει όταν θα είναι «φορτωμένα» και ελεγμένα όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα από περιπτώσεις που οι δανειολήπτες συμπληρώσουν από μόνοι τους λάθος στοιχεία. Ωστόσο, η διαδικασία για την ολοκλήρωση της πλατφόρμας και της ενημέρωσης της με τα στοιχεία όλων των δανειοληπτών είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο και δύσκολο έργο, το οποίο όπως αποδείχθηκε θα πάρει περισσότερο καιρό από αυτό που είχε αρχικά υπολογίσει η η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Τα χρονικά περιθώρια βέβαια πλέον στενεύουν ιδιαίτερα, καθώς ο νέος νόμος για την ένταξη στο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία ισχύει έως και τις 31 Δεκεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πριν εκπνεύσει η προθεσμία, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Πλειστηριασμοί κατοικιών

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τη στιγμή που κυβέρνηση και τραπεζίτες ήρθαν κοντά σε συμφωνία και ειδικά μετά τη ψήφιση του νέου νόμου, οι τράπεζες έχουν μειώσει τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο καθώς πραγματοποιήθηκαν 1.790 πλειστηριασμοί, οι οποίοι είναι κατά 55% λιγότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Ακόμα καλύτερα είναι τα στοιχεία για το Απρίλιο καθώς σημειώθηκε πτώση της τάξης του 17% στους πλειστηριασμούς σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 σημειώθηκε αύξηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατά 15%. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν 1.492 πλειστηριασμοί έναντι 1.790 τον Μάρτιο και 1.297 τον Απρίλιο του 2018.

Δημοφιλή