Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία για τους S-400: Θα τελειώσει η συμπαραγωγή των F-35

...ενώ μέχρι τώρα εξαιρούνται από τις κυρώσεις οι τουρκικές εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα για τα F-35.
Reuters

Η Ουάσιγκτον εξετάζει επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις τουρκικές εταιρείες, ακόμα και σε εκείνες που κατασκευάζουν εξαρτήματα για το μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed Martin F-35, ως απάντηση στην επιμονή της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου τη Δευτέρα (17 Iουνίου).

H υφυπουργός και υπεύθυνη προμηθειών οπλισμού, Ελεν Λορντ, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία ως σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και την παρότρυνε να εγκαταλείψει τα σχέδια της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, έτσι ώστε οι εταιρείες της να συνεχίσουν να κατασκευάζουν σημαντικά εξαρτήματα για ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών συστημάτων όπλων, στην αλυσίδα παραγωγής για τα F-35.

Τα σχόλια της Λορντ που έγιναν στο Παρίσι, στο περιθωριο του ετήσιου airshow της Raytheon για την παρουσίαση νέων μοντέλων αεροσκαφών, αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσινγκτον για την άρνηση της Τουρκίας να ακυρώσει την αγορά του συστήματος S-400.

ERIC BARADAT via Getty Images

Η Λορντ δήλωσε ότι μία αμερικανική επιτροπή εξετάζει ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον ενός ευρύτερου αριθμού τουρκικών εταιρειών. Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, αλλά η απόφαση για επιβολή κυρώσεων (εφόσον προκύψει) θα πλήξει σκληρά την τουρκική βιομηχανία.

«Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις γι ’αυτό το θέμα, αλλά θα ήταν πολύ, πολύ σημαντικό για την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η αμερικανική βιομηχανία είναι ανθεκτική και μπορούσε να βρει άλλες πηγές για τα εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

«Αυτό δεν θέλουμε πραγματικά να το κάνουμε», είπε. «Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την Τουρκία».

Οι τουρκικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν συνολικά 937 εξαρτήματα για το νέο αμερικανικό μαχητικό και η Άγκυρα είχε προγραμματίσει να αγοράσει 100 αεροσκάφη F-35, τα οποία θα είχαν συνολική αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε τρέχουσες τιμές. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει τώρα να μεταφέρει αυτή την παραγωγή στο δίκτυο παραγωγής των Η.Π.Α. και αλλού, καταργώντας τον παραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα εκπληρώνει τις ευθύνες της στο έργο των F-35 και ανέμενε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί. Λένε ότι η αγορά του S-400 είναι μόνο για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της Τουρκίας και δεν δημιούργησε απειλές για το F-35.

Ο Ραλφ Άκαμπα, πρόεδρος των ολοκληρωμένων αμυντικών συστημάτων της Raytheon, δήλωσε ότι τουρκικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν εξαρτήματα για το σύστημα πυραυλικής άμυνας της εταιρείας Patriot, αν και η Τουρκία δεν διαθέτει ή δεν λειτουργεί αυτό το σύστημα.

Είπε ακόμη, ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις ήταν σημαντικοί, αξιόπιστοι προμηθευτές, αλλά η Raytheon εξετάζει συνεχώς εναλλακτικές λύσεις, βασισμένες σε εκτιμήσεις κινδύνου. Αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το συνολικό μέγεθος του τουρκικού περιεχομένου στα συστήματα όπλων Raytheon.

«Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, θα εκπληρώσουμε τις συμβατικές υποχρεώσεις μας στους πελάτες μας», είπε.

PETROS KARADJIAS via Getty Images

Ο Ρικ Έντουαρντς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Lockheed, δήλωσε ότι το πιο σημαντικό πρόγραμμα όπου συμμετείχε η Τουρκία, ήταν η συμπαραγωγή εξαρτημάτων των F-35. Όπως δήλωσε, ο αντίκτυπος στην τουρκική βιομηχανία αν ακυρωθούν όλες οι παραγγελίες άμυνας των ΗΠΑ θα ήταν σημαντικός.

«Εάν εξαφανιστεί όλη η αμερικανική δουλειά ... αυτό θα είχε πολύ σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις συγκεκριμένες τουρκικές εταιρείες», δήλωσε.

Δημοφιλή