Τελικά για πόσο να αφήσουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας

Μπορεί να μην φανταζόσασταν ποτέ ότι θα ίσχυε ό,τι ακολουθεί.
.
Janna Danilova / 500px via Getty Images
.

Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις που μπορεί να ισχύουν, αποδεικνύεται ότι ναι, το βούτυρο είναι σχεδόν πάντα ασφαλές για κατανάλωση αν μείνει εκτός ψυγείου στον πάγκο της κουζίνας.

Το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου δεν είναι μόνο είναι καλύτερο για το άλειμμα και το χτύπημα με τη ζάχαρη υλικών που πρόκειται να ψηθούν, αλλά αποδεικνύεται ότι μπορούμε να αφήσουμε το σωστά αποθηκευμένο βούτυρο σε εξωτερικό χώρο για εκπληκτικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Το βούτυρο είναι ασφαλές να καταναλωθεί αφού βρεθεί σε θερμοκρασία δωματίου», λέει στο Allrecipes ο Μπρι Μπελ, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων.

«Ένας λόγος που δεν χαλάει τόσο γρήγορα όσο άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε θερμοκρασία δωματίου είναι επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, που είναι οι προτιμώμενες πηγές ”τροφής” για τη μούχλα και τα βακτήρια».

Ασφαλές όμως σημαίνει νόστιμο; Υπάρχει ανώτατο όριο για το πόσο καιρό μπορούμε να αφήσουμε το βούτυρο εκτός; Και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Θα είναι ασφαλές για αιώνες - αλλά νόστιμο για μόλις μερικές ώρες

Μέρος του παραπάνω έχει να κάνει με την αποθήκευση.

Σε μια ακραία περίπτωση, το βούτυρο που έχει «θαφτεί» κάτω από ένα τυρφώνα ( σ.σ. τυρφώνας ονομάζεται ένας υγρότοπος που δημιουργεί και συσσωρεύει τύρφη - ποάνθρακα - από την εναπόθεση νεκρής φυτικής ύλης), βρέθηκε ότι διαρκεί κυριολεκτικά για εκατοντάδες χρόνια χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία οποιουδήποτε το καταναλώνει.

Το καλύτερο στοίχημά μας είναι πιθανώς ένα πιάτο με βούτυρο ή κάτι παρόμοιο αεροστεγές που δεν θα απορροφά τις μυρωδιές από το μαγείρεμά μας. Αυτό θα πρέπει να το διατηρεί ασφαλές για βρώση επί αιώνες, υπό την προϋπόθεση ότι οι θερμοκρασίες στην κουζίνα μας δεν είναι πολύ υψηλές.

Ωστόσο, το ζήτημα της ασφάλειας είναι διαφορετικό από το ζήτημα της γεύσης. Ενώ το βούτυρο μπορεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά από μερικές ημέρες στον πάγκο μας, η γεύση του μπορεί να επηρεαστεί από την έξοδο από το ψυγείο.

Η Tonja Engen, Ειδικός Μαγειρικού Περιεχομένου στο Land O’Lakes, αναφέρει στο Allrecipes: «Ας μην αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Πάντα να επιστρέφουμε τυχόν αχρησιμοποίητο βούτυρο στο ψυγείο και να γνωρίζουμε ότι το βούτυρο που έχει μείνει εκτός ψυγείου μπορεί να γίνει πιο σκούρο στο χρώμα και να επηρεάσει τη γεύση του».

Εάν χρειάζεται να μαλακώσουμε το βούτυρο για ψήσιμο ή άλειμμα, η ίδια αναφέρει ότι «μπορούμε να κόψουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και να το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 15 λεπτά».

Η, ας τρίψουμε κατεψυγμένο βούτυρο αν βιαζόμαστε προτείνει επίσης.

Οι συστάσεις του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρουν: «Το βούτυρο και η μαργαρίνη είναι ασφαλή σε θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο, εάν το βούτυρο αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες, η γεύση μπορεί να γίνει ”ταγγισμένη”, επομένως είναι καλύτερο να αφήσουμε έξω ό,τι μπορεί να χρησιμοποιήσουμε εντός μιας ή δυο ημερών.

Με άλλα λόγια, ενώ το βούτυρο είναι ασφαλές να μένει εκτός ψυγείου για αξιοσημείωτα μεγάλο χρονικό διάστημα, η κρεμώδης γεύση του μπορεί να υποβαθμιστεί σε λίγες ώρες...