Γιατί η τάση παλιότερων δεκαετιών να πετάξουμε το βούτυρο από τη διατροφή ήταν εντελώς λάθος

Ώρα να πάψουμε να πιστεύουμε στους μύθους που προστάζουν να απορρίψουμε το βούτυρο έξω απ' το διαιτολόγιό μας.
skynesher via Getty Images

Τελικά το βούτυρο μας κάνει όντως τόσο κακό;

Ορισμένες πιο υγιεινές εναλλακτικές του βουτύρου, όπως η μαργαρίνη, κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Οι περισσότερες όμως απέκτησαν δημοτικότητα στις δεκαετίες του ογδόντα και του ενενήντα, σε μια απότομη στροφή των καταναλωτών προς μια διατροφή χωρίς λιπαρά.

Ποιο είναι τελικά το πιο υγιεινό είδος βουτύρου

Το βούτυρο μπορεί κάλλιστα να συμπεριληφθεί σε μια υγιεινή διατροφή, επισημαίνει ο διατροφολόγος Άμπι Σαρπ. Πολλοί θα εκπλαγούν με αυτή τη διατύπωση, καθώς είναι γνωστό πως το βούτυρο αποτελείται κυρίως από κορεσμένα λιπαρά. Όμως, παρόλο που τα κορεσμένα λιπαρά έχουν δαιμονοποιηθεί, καθώς θεωρούνται άκρως ανθυγιεινά, καμία μελέτη δεν έχει διαπιστώσει την οποιαδήποτε θετική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σε αντίθεση με τα κορεσμένα, τα ακόρεστα λιπαρά, θεωρούνται ιδανική επιλογή για την καλή υγεία της καρδιάς, χάρις στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε «καλή» χοληστερόλη. Υπάρχει λοιπόν ένα είδος βουτύρου, που πέρα από ακόρεστα λιπαρά, περιέχει επίσης λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, επιφυλάσσουν οφέλη για την υγεία του εντέρου και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Eπιπλέον, το συγκεκριμένο βούτυρο περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ένα συστατικό με αντικαρκινικές ιδιότητες, που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη οφέλη, κρύβονται κυρίως στο βούτυρο αγελάδων που τρέφονται με φυτικές τροφές, όπως τα χόρτα.

«Οι αγελάδες που τρέφονται με χορταρικά, σε αντίθεση με αυτές που τρέφονται με καλαμπόκι, προσλαμβάνουν υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Κ2 και Ω-3 λιπαρών οξέων», εξηγεί ο Σαρπ.

Τι ισχύει για το «ελαφρύ» βούτυρο

Στα ράφια του σούπερ μάρκετ, υπάρχουν διάφορες συσκευασίες βουτύρου που φέρουν την ένδειξη «ελαφρύ», και μέχρι πρότινος τείναμε να πιστεύουμε πως αυτή είναι προφανώς η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Στην πραγματικότητα, το ελαφρύ βούτυρο είναι απλώς πλήρες βούτυρο διαλυμένο με νερό. Καθώς λοιπόν έχει λιγότερες θερμίδες, μπορεί πράγματι να λειτουργήσει άψογα ως άλειμμα για το τοστ μας. Αν ωστόσο σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε με αυτό, σίγουρα θα χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερο λάδι. Επομένως από θερμιδική άποψη δεν έχουμε το παραμικρό κέρδος.

Και ενώ το βούτυρο από αγελάδες που τρέφονται με χορταρικά αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή, ο Σαρπ διατυπώνει την άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος να ενσωματώσουμε το βούτυρο και το λάδι στην καθημερινή μας διατροφή, είναι να επιλέγουμε διαφορετικούς τύπους ελαίων και βουτύρου.

«Όλα τα διαφορετικά λιπαρά και τα έλαια, συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου, του ελαιόλαδου ή του ελαίου αβοκάντο, έχουν τη δική τους μοναδική σύσταση και μας προσφέρουν ξεχωριστές ομάδες λιπαρών οξέων, που η κάθε μια έχει τα δικά της μοναδικά οφέλη. Επομένως, δεν θέλουμε να παγιδευτούμε σε μια και μοναδική κατηγορία λιπαρών και προσπαθούμε να απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία», συνιστά ο Σαρπ.

Mε πληροφορίες από: Usatoday