Το μαγικό tip για να κοιμηθούμε καλύτερα όταν έχουμε πιει πολύ το βράδυ

Γιατί, αλήθεια, όταν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ την επόμενη μέρα ξυπνάμε με τις κότες;
Oleg Breslavtsev via Getty Images

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την αίσθηση του να ξαπλώνεις στο κρεβάτι, μετά από μια διασκεδαστική νύχτα με χορό και αλκοόλ. Μα αφού αισθανόμαστε εξαντλημένοι από το ξενύχτι, πώς είναι δυνατόν το μάτι να ανοίγει από τις εφτά το πρωί;

Ίσως το απροσδόκητο ξύπνημα οφείλεται στο γεγονός ότι το ποτό, συχνά φέρνει τα πάνω-κάτω στη ρουτίνα του ύπνου μας.

«Το αλκοόλ φορτώνει τον οργανισμό μας με ένα σωρό τοξίνες, οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες», προειδοποιεί ο φαρμακοποιός Τζον Μανσούρ.

«Οι άνθρωποι βυθιζόμαστε σε δύο στάδια ύπνου: Στο REM και στο ΝREM», εξηγεί ο ειδικός. Το σώμα μας, μετά την κατανάλωση αλκοόλ, παλεύει να διασπάσει τις τοξίνες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Όταν όμως πίνουμε τα ποτά το ένα μετά το άλλο, για ένα εύλογο διάστημα, το σώμα μας δεν θα είναι σε θέση να διασπάσει τις τοξίνες εξίσου γρήγορα και εύκολα.

Υπό κανονικές συνθήκες μετά το πρώτο στάδιο ύπνου, το REM, όπου η κίνηση των ματιών είναι γρήγορη και συνεχόμενη και ο ύπνος ελαφρύς, ο οργανισμός βυθίζεται στο ΝREM, έναν πιο βαθύ ύπνο που αναζωογονεί το μυαλό και το σώμα, ενώ επανορθώνει τους μυς μας.

Ωστόσο, μετά την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ, τη φυσιολογική εξέλιξη του ύπνου μας και το πέρασμα απ′ το ένα στάδιο στο άλλο, αντικαθιστά η διαρκής εναλλαγή των σταδίων, που προκύπτει από την προσπάθεια του οργανισμού να διασπάσει τις τοξίνες. Με άλλα λόγια, το αλκοόλ καταστρέφει τη φυσική μετάβαση μεταξύ από το REM στο ΝREM.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι μετά από μια νύχτα με αλκοόλ, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε αρκετές διαταραχές στον ύπνο μας εξαιτίας της προσπάθειας του σώματός μας να επεξεργαστεί το αλκοόλ, καθώς κοιμόμαστε.

«Όταν πίνουμε, το σώμα μας σταματά να παράγει γλουταμίνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, δεν σταματά να τη χρησιμοποιεί και στην ουσία ”να ξοδεύει από τα έτοιμα”. Όταν όμως το αλκοόλ αποβάλλεται, το σώμα ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό γλουταμίνης και αυτό αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει και να διανέμει τη γλουταμίνη σε ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να επαναφέρει την ισορροπία του συστήματος», μας πληροφορεί ο Μανσούρ.

Η βιαστική και απότομη παραγωγή γλουταμίνης έχει διεγερτική δράση που μας ξυπνά και δεν μας αφήνει σε ησυχία. Έτσι, το πιο πιθανό είναι να ξυπνήσουμε με χανγκόβερ, δηλαδή με συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η ξηροστομία και η στομαχική διαταραχή.

Και αν δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να πιούμε λιγότερο, μια καλή ιδέα προκειμένου να σώσουμε τον ύπνο μας, έστω και την τελευταία στιγμή, είναι να πίνουμε νερό στο δρόμο για την επιστροφή στο σπίτι.