Πόσα μαγικά πράγματα θα συμβούν στο σώμα μας έστω και από την προσωρινή αποχή από το αλκοόλ

Ας ξεκινήσουμε το «διάλειμμά» μας σήμερα κιόλας. Κυριολεκτικά, θα εκπλαγούμε.
Mystockimages via Getty Images

Ίσως ορισμένοι από εμάς έχει τύχει να ακούσουμε για τον νηφάλιο Οκτώβριο. Αν όχι, πρόκειται για μια πεπερασμένη χρονική περίοδο, κατά την οποία οι άνθρωποι σταματούν οικειοθελώς να πίνουν αλκοόλ σε μια προσπάθεια να δώσουν στο σώμα τους ένα «διάλειμμα».

Το πότε θα επιλέξουμε να δώσουμε το δικό μας διάλειμμα στον εαυτό μας είναι προσωπική μας επιλογή. Εάν σκεφτόμασταν να περιορίσουμε ή και να απέχουμε εντελώς από το αλκοόλ, ίσως μαθαίνοντας περισσότερα γύρω από τα ψυχικά και σωματικά οφέλη που προκύπτουν, να πάρουμε επιτέλους την απόφασή μας.

Στην HuffPost, συζητώντας με ένα σύνολο από ειδικούς υγείας, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα τί προσφέρει η προσωρινή αποχή από το αλκοόλ στο μυαλό και το σώμα μας, ενώ έχουμε και μια εικόνα περί του τί πρέπει να γνωρίζουμε προτού ξεκινήσουμε.

Το δέρμα μας θα λάμψει και πάλι

Ίσως μια από τις ακαριαίες αλλαγές που θα διαπιστώσουμε μετά την απομάκρυνση από το αλκοόλ είναι πως το δέρμα μας θα δείχνει πιο καθαρό. Ως γνωστόν, το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα μας, δίνοντας στο δέρμα μας τη χαρακτηριστική θαμπή και «γκρίζα» όψη. Το αλκοόλ επίσης, έχει κατηγορηθεί και για την πρόκληση ακμής, καθώς μεταβάλλει τα επίπεδα των ορμονών.

«Το χρώμα του δέρματος και του προσώπου συχνά επιστρέφει στο φυσιολογικό, ενώ επανέρχεται και η ελαστικότητά του δέρματός μας. Επιπλέον θα παρατηρήσουμε την ερυθρότητα ή το γκριζωπό χρώμα γύρω από τα μάτια να σταδιακά να υποχωρούν», μας διαβεβαιώνει ο Κόρι Βέμπερ, κλινικός διευθυντής στο Warriors Heart, ένα κέντρο θεραπείας εθισμού, στο Τέξας.

Ακόμη και ένα προσωρινό διάλειμμα από το αλκοόλ θα βοηθήσει το δέρμα μας να δείχνει πιο αναζωογονημένο και ανανεωμένο.

Ο κίνδυνος καρκίνου θα περιοριστεί σημαντικά

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων χαρακτηρίζουν το αλκοόλ καρκινογόνο, γεγονός που σημαίνει ότι η κατανάλωση του αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Το αλκοόλ έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του στόματος και του λαιμού, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του ήπατος, καθώς και τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σώμα μας διασπά το αλκοόλ σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην εμφάνιση όγκων.

Ωστόσο, η πιο μακροπρόθεσμη αποχή από το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, καθώς το σώμα παύει να εκτίθεται σε αυτή την τοξίνη, εξηγεί ο Δρ Λόρενς Ουάινστιν, πιστοποιημένος ιατρός και επικεφαλής ιατρός των Αμερικανικών Κέντρων Εξάρτησης.

Θα βελτιωθεί η λειτουργία των οργάνων

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ασθένειες, όπως ηπατική βλάβη (κίρρωση), λιπώδες ήπαρ, ακόμη και παγκρεατίτιδα.

Ο ψυχίατρος Δρ. Μπρουκ Μπασί, δηλώνει ότι η αποχή από το αλκοόλ, έστω και η προσωρινή, μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα όργανα στο νευρικό, το καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό μας σύστημα. Ο Ουάινστιν μάλιστα, επισήμανε ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι η καρδιαγγειακή μας υγεία επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα μόλις ένα μήνα μετά την αποχή από το αλκοόλ.

Θα βελτιωθεί η ψυχική μας υγεία

Ο περιορισμός ή η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ για ένα μικρό χρονικό διάστημα υπόσχεται να μετριάσει διαταραχές στην ψυχική μας υγεία. Είναι γεγονός, ότι το αλκοόλ επιδεινώνει ή συμβάλλει στην κατάθλιψη, το άγχος, καθώς και πολλά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τον ψυχισμό μας. Έρευνα υποδεικνύει ότι το άγχος μετά από ένα ποτό μπορεί να κορυφωθεί, με πολλούς ανθρώπους να παρουσιάζουν ουσιαστικές μεταβολές στη διάθεση τους μετά την απομάκρυνση από το αλκοόλ.

Το αλκοόλ εκτός των άλλων, είναι ένα κατασταλτικό, το οποίο οδηγεί στον εκφυλισμό νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά.

Παντού υπάρχει κι ένα «αλλά»

Η αποχή από το αλκοόλ ίσως επιφέρει ορισμένα συμπτώματα στέρησης, χωρίς αυτός να είναι λόγος να μην προχωρήσουμε στο διάλειμμα που είχαμε αποφασίσει.

«Υπάρχουν αρκετές ”μετα-οξείες” επιπτώσεις που προκύπτουν από την αποχή από το αλκοόλ, οι οποίες μάλιστα διαρκούν έως και ένα χρόνο. Ορισμένες από αυτές είναι δυσάρεστες και πολλαπλασιάζουν την ανάγκη μας για αλκοόλ, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της αποχής. Τα μετα-οξέα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, κόπωση, άγχος καθώς και εναλλαγές διάθεσης», μας προειδοποιεί ο Ουάινστιν.

Εάν δεν αισθανόμαστε ασφαλείς και έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα μόνοι μας, μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός γιατρού ή να ξεκινήσουμε την αποχή σε ελεγχόμενο περιβάλλον, όπως μια μονάδα θεραπείας.

Ο Ουιάνιστιν δε παραλείπει να αναφέρει την ύπαρξη φαρμάκων, όπως η ναλτρεξόνη, που μπορούν να βοηθήσουν αναστέλλοντας τις ενισχυτικές επιδράσεις του αλκοόλ και μειώνοντας την πιθανότητα να ξανακυλήσουμε. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συζητηθεί με γιατρό μας.