Καρκίνος του μαστού: Τα «αθώα» συμπτώματα της επιθετικής μορφής νόσου που μας ξεφεύγουν

Οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να εντοπίσουν συμπτώματα «ύπουλης» μορφής επιθετικού καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη.
.
PonyWang via Getty Images
.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια μελέτη.

Μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.100 γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω, διεξήχθη στις ΗΠΑ σχετικά με μια «ύπουλη ασθένεια» που ονομάζεται φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί «πρόκληση στη διάγνωσή της».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 78% αναγνώρισε ένα εξόγκωμα στο στήθος ως σημάδι καρκίνου - αλλά λιγότερο από το μισό (44%) θα θεωρxούσε ως «καμπανάκι» την ερυθρότητα του δέρματος.

Μόλις το 34% γνώριζε ότι αν αισθανόμαστε το ένα στήθος πιο ζεστό ή πιο βαρύ από το άλλο, αυτό είναι ένα άλλο σύμπτωμα που έπρεπε να προσέξουμε.

Μόνο το 44% θα αναγνώριζε την πάχυνση του δέρματος ως σύμπτωμα, σύμφωνα με τη μελέτη που ανατέθηκε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου του Οχάιο (OSUCCC).

Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του μαστού και μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα παρόμοια με μια λοίμωξη.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης διόγκωση του μαστού.

H δρ Κο Ουν Παρκ που είναι χειρουργός ογκολόγος η οποία ηγείται ενός νέου προγράμματος κατά του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού στο OSUCCC ανέφερε: «Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ριζικές αλλαγές στο στήθος δεν είναι φυσιολογικές και οι αυτοεξετάσεις του μαστού εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές.

«Περίπου το 50% των φλεγμονωδών καρκίνων του μαστού διαγιγνώσκονται στο στάδιο τέσσερα. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να αναγνωρίζουν τις αλλαγές τόσο στην εμφάνιση όσο και στην αίσθηση του στήθους τους, ώστε οι αλλαγές να μπορούν να συζητηθούν γρήγορα με έναν γιατρό.

«Παρόλο που ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει μόνο το 1% έως 5% όλων των καρκίνων του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μια ύπουλη ασθένεια και είναι δύσκολο να διαγνωστεί.

«Είναι κρίσιμο οι κλινικοί γιατροί να έχουν υψηλό επίπεδο εξοικείωσης με τις ανεπαίσθητες ενδείξεις της νόσου και να είναι έτοιμοι να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποφύγουν την αργοπορημένη διάγνωση».

ΠΗΓΗ: Sky news.com