Πώς ακριβώς αισθανόμαστε έναν όγκο στο στήθος μας όταν εκδηλώνεται καρκίνος του μαστού

Οι ειδικοί μοιράζονται τις εμπειρίες τους, πολύτιμες συμβουλές, τα φυσικά σημάδια και τις αλλαγές που πρέπει να προσέχουμε.
Illustration:Irene Rinaldi

Τον Απρίλιο του 2022, η Κλία Σίρερ – συνιδρύτρια της εταιρείας δημοφιλούς οργανισμού The Home Edit – ανακοίνωσε ότι είχε καρκίνο του μαστού. Η διάγνωση ήρθε αφού ανακάλυψε ένα εξόγκωμα στο στήθος της και κάλεσε πολλούς γιατρούς για να κάνει μαστογραφία το συντομότερο δυνατό.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μία στις οκτώ γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Η Σίρερ είχε μόλις κλείσει τα 40 όταν ανακάλυψε μια μάζα στο στήθος της. Ιστορίες όπως αυτή της Σίρερ τονίζουν την αξία της εξοικείωσης με το τι είναι φυσιολογικό και μη φυσιολογικό για το στήθος μας.

Αν και πολλές οργανώσεις για τον καρκίνο δεν συνιστούν πλέον σε όλες τις γυναίκες να κάνουν μηνιαίες αυτοεξετάσεις μαστού λόγω ανησυχιών για την αποτελεσματικότητά τους και την αίσθηση της αυτοκατηγορίας που μπορούν να προαγάγουν, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η επίγνωση του πώς συνήθως φαίνεται και πώς νιώθουμε το στήθος μας είναι χρήσιμη για την ανίχνευση σημείων και συμπτωμάτων καρκίνου του μαστού, όπως εξογκώματα.

Ωστόσο, φαντάζομαι ότι δεν είμαι μόνη όταν αφιερώνω χρόνο για να αφουγκραστώ αυτή την περιοχή και αναρωτιέμαι, «Τι ακριβώς ελέγχω; Πώς θα αισθανόμουν έναν όγκο; Το κάνω σωστά;» Έτσι, ζήτησα από μερικούς ειδικούς να απαντήσουν σε αυτές ακριβώς τις ερωτήσεις.

Πώς ακριβώς αισθανόμαστε έναν όγκο στο στήθος μας

«Ένα εξόγκωμα συχνά μοιάζει σαν μια στρογγυλή, σκληρή περιοχή», λέει ο δρ. Αριφ Καμάλ, επικεφαλής των τμήματος ασθενών στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. «Μπορεί να είναι είτε βαθύ είτε προς το ίδιο το δέρμα. Συνήθως δεν είναι επώδυνο. Συνήθως δεν μετακινείται εύκολα, αλλά συχνά στερεώνεται σε έναν συγκεκριμένο χώρο, που σημαίνει ότι δεν μετατοπίζεται στη θέση του τόσο εύκολα. Όσον αφορά το σχήμα, είναι πολλές φορές στρογγυλό, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι λίγο πιο ακανόνιστο από αυτό».

Ορισμένοι ειδικοί έχουν αναφέρει ότι το μέγεθος ενός εξογκώματος στήθους κυμαίνεται από μικρότερο όσο ένα μπιζέλι έως μεγαλύτερο όσο μια μπάλα του γκολφ. Πράγματι, ο Καμάλ σημειώνει ότι πολλοί από τους ασθενείς του το έχουν συγκρίνει με ένα μπιζέλι.

«Στην κλινική μου εμπειρία, πολλές φορές οι ασθενείς το περιγράφουν σαν ένα μπιζέλι σε μια κάψουλα ή ένα κατεψυγμένο μπιζέλι - μικρότερο - αυτής της υφής και αυτής της σκληρότητας», λέει. «Γενικά είναι κάπως πιο μαλακό όσον αφορά στην υφή, γενικά σταθερό και ως επί το πλείστον όχι επώδυνο. Και γενικά δεν το αισθάνεται κανείς σαν κύστη, που μοιάζει με συλλογή υγρού – αν και ακόμα κι αν ένα άτομο το αισθάνεται ως συλλογή υγρού, θα πρέπει να το αναφέρει και στην κλινική του ομάδα».

Η δρ. Αλίσσα Κούμπισον, επίκουρη καθηγήτρια ακτινολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, σημειώνει παρομοίως ότι τα καρκινικά εξογκώματα συχνά τα αισθανόμαστε σταθερά και πυκνά και μπορεί να είναι δύσκολο να μετακινηθούν από τη μία πλευρά στην άλλη. Ωστόσο, τονίζει ότι όλα τα νέα εξογκώματα θα πρέπει να αξιολογούνται από επαγγελματία.

«...Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το άλλο σας στήθος ως μέτρο σύγκρισης». λέει.

Σημαντικό: Ενας όγκος δεν είναι η μοναδική ένδειξη πιθανού προβλήματος

Φυσικά, η αίσθηση ενός νέου όγκου δεν είναι η μόνη ένδειξη ενός πιθανού προβλήματος. Η Σούζαν Μπράουν, ανώτερη διευθύντρια πληροφοριών υγείας στη Susan G. Komen, μοιράστηκε μια λίστα με προειδοποιητικά σημάδια, συμπεριλαμβανομένων οπτικών δεικτών, που πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι.

«Ας επισκεφθούμε έναν γιατρό εάν παρατηρήσουμε κάποια από τις παρακάτω αλλαγές στο στήθος», συμβουλεύει: «Εξόγκωμα, σκληρός κόμπος ή πάχυνση στην περιοχή του μαστού ή της μασχάλης, πρήξιμο, ζεστασιά, ερυθρότητα ή σκούρος μαστός, αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, λακκάκια ή συρρίκνωση του δέρματος, φαγούρα, φολιδωτό έλκος ή εξάνθημα στη θηλή. τράβηγμα της θηλής ή άλλων τμημάτων του μαστού, έκκριση από τη θηλή που ξεκινά ξαφνικά ή νέος πόνος σε ένα σημείο που δεν υποχωρεί».

.
Illustration:Irene Rinaldi
.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εντοπίσουμε ένα ογκίδιο στο στήθος;

Ένας λόγος που πολλοί ειδικοί δεν συνιστούν πλέον μηνιαίες αυτοεξετάσεις μαστού είναι ότι υπάρχουν περισσότερες οργανικές καταστάσεις στην καθημερινή ζωή που μας παρέχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούμε με αυτό που είναι «φυσιολογικό» και να μας κρατούν σε εγρήγορση για σημεία και συμπτώματα.

«Πολλές γυναίκες που ανακαλύπτουν αλλαγές στο στήθος ή την περιοχή της μασχάλης τους που αποδεικνύεται ότι είναι καρκίνος του μαστού, δεν τις ανακαλύπτουν την ημέρα και την ώρα που έχουν αφιερώσει για μηνιαία αυτοεξέταση, αλλά παρατήρησαν μια αλλαγή τυχαία σε κάποια άλλη ώρα, όπως όταν έκαναν ντους ή ντύσιμο, και αναγνώρισαν την αλλαγή επειδή ήξεραν τι ήταν φυσιολογικό για αυτούς – ή ένας σύντροφος το παρατήρησε», εξηγεί η Μπράουν.

Και πάλι, η ιδέα δεν είναι να αναζητήσουμε απαραίτητα κάτι συγκεκριμένο, απλώς να σημειώσουμε εάν υπάρχει κάτι νέο ή διαφορετικό.

«Εάν δεν ελέγχουμε ήδη το σώμα μας, νομίζω ότι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσουμε είναι αφού πάμε για τακτικό έλεγχο με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή τον γυναικολόγο μας», λέει η δρ Τζάνέτ Γε, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ( NYC) Grossman School of Medicine και επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής ογκολογίας μαστού στο Νοσοκομείο NYU Langone - Μπρούκλιν. «Αν κάναμε πρόσφατα απεικόνιση ή κάναμε μια εξέταση και ήταν φυσιολογική, τότε μπορούμε να έχουμε μια καλή ιδέα για την αρχική μας κατάσταση, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα. (Σ′ αυτή την περίπτωση) ξέρουμε ότι τα εξογκώματα και φουσκώματα που μπορεί να νιώθουμε είναι ο κανονικός ιστός του μαστού μας».

Συνιστά να ελέγχουμε το στήθος μας όταν είμαστε άνετα και ασχολούμαστε με την καθημερινή μας ρουτίνα, όπως να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, να βλέπουμε τηλεόραση, να στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη ή να κάνουμε ντους...

«Ο καθένας θα το κάνει λίγο διαφορετικά, και αυτό είναι εντάξει», εξηγεί η Γε. «Μερικοί χρησιμοποιούν τις άκρες των δακτύλων τους και κάνουν μικρούς κύκλους. Άλλοι μπορεί να πουν ότι κάνουν το σχήμα ενός αστεριού. Μου αρέσει να ακουμπώ το στήθος μου με την παλάμη και τα δάχτυλά μου και να κάνω μια κίνηση «σαρώματος»...

Ας σηκώσουμε το αριστερό μας χέρι καθώς ελέγχουμε το αριστερό μας στήθος και το δεξί μας χέρι για το δεξί. Ας φροντίσουμε επίσης να ελέγξουμε τις μασχάλες μας, καθώς ο καρκίνος και άλλα προβλήματα μπορεί να εκδηλωθούν με τη μορφή διογκωμένων λεμφαδένων σε αυτήν την περιοχή.

«Κάποιες γυναίκες έχουν πολύ ”σβολιασμένο” στήθος, επομένως είναι σημαντικό για αυτές τις γυναίκες να συνηθίσουν τα δικά τους εξογκώματα και ογκίδια», σημειώνει η Γε.

Εκτός από την επίσκεψη σε γιατρό όταν εντοπίζουμε οποιαδήποτε αλλαγή ή ανωμαλία, ας φροντίσουμε να προγραμματίζουμε τακτικά ιατρικά ραντεβού και ελέγχους. Εάν έχουμε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή προσωπικούς παράγοντες υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο, ας μιλήσουμε με έναν γιατρό σχετικά. Ας συζητήσουμε ποιες εξετάσεις είναι κατάλληλες για εμάς και την κατάλληλη ηλικία και ρυθμό για προληπτικές εξετάσεις όπως η μαστογραφία.

«Η τεχνολογία με την απεικόνιση του μαστού είναι τόσο καλή αυτές τις μέρες ώστε πραγματικά αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα νωρίς», λέει η Γε. «Εάν συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες και κάνουμε τη μαστογραφία μας, πιθανότατα θα καταλάβουμε πράγματα πριν καν τα νιώσουμε. Ευτυχώς, οι πιο πολλές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο του μαστού που βλέπουμε σημειώνονται τόσο νωρίς, που δεν μπορούμε να τον αισθανθούμε ούτε εμείς οι ίδιοι. Ωστόσο, παραμένει σημαντικό να ενημερώσουμε έναν επαγγελματία εάν αισθανθούμε ένα νέο εξόγκωμα στο στήθος».