Η λαοθάλασσα, η εμπειρία, τα δρώμενα, η ενέργεια, ο καιρός και - πάνω απ' όλα - ο σκοπός.
Race for the cure 2022
Αλμα ζωής
Race for the cure 2022

Είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία να νιώθεις ότι αποτελείς κι εσύ μέρος μιας λαοθάλασσας όπως του αγώνα Greece Race for the Cure® 2022 του Αλματος Ζωής (δια)δηλώνοντας την αισιοδοξία σου για την νικηφόρα έκβαση της μάχης που δίνουν με τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη. Κι όμως, οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται έγκαιρα, έχουν προσδόκιμο πενταετούς επιβίωσης που φτάνει το 96% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη χώρα μας φαίνεται ότι, οι γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών κάνουν λιγότερο συχνά μαστογραφία, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μείωσης των θανάτων για την ομάδα αυτή, να είναι μικρότερος σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 65-79. Έχουμε δηλαδή περισσότερους θανάτους εξαιτίας της μη έγκαιρης διάγνωσης.

Από ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά»

Το Ζάππειο ηλιόλουστο και κοσμοπλημμυρισμένο την Κυριακή
Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Το Ζάππειο ηλιόλουστο και κοσμοπλημμυρισμένο την Κυριακή

Ηταν λόγω της αποχής των τελευταίων 2 χρόνων (εξαιτίας της covid), της συνειδητοποίησης ότι η ασθένεια αφορά όλες (νοσήσασες και μη), της καλής προετοιμασίας, ή ενός λαμπρού καιρού που αποδείχτηκε σύμμαχος στην προσπάθεια;

Η ατέλειωτη φιδίσια ουρά του περίπατου περνά μπροστά από την Μεγάλη Βρετανία
Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Η ατέλειωτη φιδίσια ουρά του περίπατου περνά μπροστά από την Μεγάλη Βρετανία

Οποια και να ήταν η αιτία, τα νούμερα είναι, πράγματι εντυπωσιακά: Περισσότεροι από 31.600 χιλιάδες έδωσαν για ακόμα μια χρονιά το «παρών» στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού στο Greece Race for the Cure® στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή το πρωί.

Από την τελετή έναρξης του Greece Race for the Cure® στο Ζάππειο
Αλμα ζωής
Από την τελετή έναρξης του Greece Race for the Cure® στο Ζάππειο

Μετά από δύο χρόνια, survivors, δρομείς και περιπατητές μπήκαν στη γραμμή εκκίνησης με έναν σκοπό: έναν κόσμο χωρίς θανάτους από καρκίνο του μαστού. Συμμετέχοντες όλων των ηλικιών που γέμισαν με χρώμα - έμβλημα το ροζ - το κέντρο της Αθήνας.

Τι κι αν στο Ζάππειο - που δόθηκε το ραντεβού για την εκκίνηση - δεν υπήρχε χώρος να «αναπνεύσεις» από την πολυκοσμία; Τι κι αν ο περίπατος των δύο χιλιομέτρων τουλάχιστον, ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση λόγω του πλήθους κόσμου; Η ενέργεια και τα χαμόγελα περίσσευαν στην δίνη του ιερού σκοπού.

Το ραντεβού στο Ζάππειο μέτρησε αμέτρητες ομάδες πλαισιωμένες από δεκάδες περίπτερα των χορηγών αλλά και του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» που πρόσφερε ενημέρωση για σημαντικά θέματα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Οι δυο μεγάλες διαδρομές ήταν του αγώνα δρόμου των πέντε χιλιομέτρων (10.00 π.μ.) και του περιπάτου των 2 χιλιομέτρων (11.00 π.μ.) πλαισιωμένες από διάφορες δράσεις και χάπενινγκς.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, η διοργάνωση άνοιξε με παράλληλες δωρεάν δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και την προαγωγή της υγείας, με κλινικές διαγνωστικές εξετάσεις και με προγράμματα ήπιας άσκησης στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου.
Επιπλέον, με αφορμή τον Οκτώβριο, μήνα αφιερωμένο στην ενημέρωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού, το απόγευμα του Σαββάτου το Ζάππειον Μέγαρον «ντύθηκε» για ακόμα μια χρονιά στα ροζ, για να μας υπενθυμίσει πως ο καρκίνος του μαστού είναι εδώ και μας αφορά όλες και όλους.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής ο Εθνικός Κήπος πλημμύρισε από συμμετέχοντες
Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής ο Εθνικός Κήπος πλημμύρισε από συμμετέχοντες

Τα έσοδα της διοργάνωσης

Οπως ανακοίνωσε το Αλμα Ζωής:

Μέσα από τα καθαρά έσοδα της διοργάνωσης, ΜΑΖΙ καταφέρνουμε να παρέχουμε όλο τον χρόνο δωρεάν προγράμματα:
• Για την ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση των γυναικών με καρκίνο μαστού
• Για την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου που σώζουν ζωές
• Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη διεκδίκηση ποιοτικής περίθαλψης και φορντίδας των ασθενών με καρκίνο μαστού.

Στιγμιότυπο της λαοθάλασσας της Κυριακής στο Ζάππειο
Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Στιγμιότυπο της λαοθάλασσας της Κυριακής στο Ζάππειο


Η Πρόεδρος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου, δήλωσε:


«Τα συναισθήματα που νιώθουμε, από την τόσο μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου μετά από δύο χρόνια απουσίας από το Ζάππειο, είναι μοναδικά.
Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους που ήταν μαζί μας κατακλύζοντας το κέντρο της Αθήνας, όσους συμμετείχαν απομακρυσμένα συνεχίζοντας να μας στηρίζουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μεταφέροντας τα μηνύματα της διοργάνωσης, καθώς και όλες τις survivors που φορώντας το ροζ μπλουζάκι συμβάλλουν στην απομυθοποίηση της ασθένειας ενώ γίνονται σύμβολο δύναμης κι ελπίδας.
Η συμμετοχή όλων σε αυτόν τον αγώνα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή κάθε ασθενούς με καρκίνο του μαστού, αλλά και κάθε γυναίκας καθώς μέσα από το Greece Race for the Cure® μπορούμε να πραγματοποιούμε προγράμματα για την ψυχοκοινωνική στήριξη των ασθενών και τη βελτίωση ποιότητας ζωής τους, για την έγκυρη ενημέρωση κάθε γυναίκας για τη σημασία και τις μεθόδους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καθώς και για τη διεκδίκηση ποιοτικής περίθαλψης και φροντίδας.
ΜΑΖΙ καταφέρνουμε περισσότερα. ΜΑΖΙ είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού.
Ραντεβού στον επόμενο αγώνα»

Αξίζει να ξέρετε:

Το Greece Race for the Cure®, η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα και 2η μεγαλύτερη διοργάνωση Race for the Cure® στην Ευρώπη, πραγματοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» με την έγκριση της οργάνωσης Think Pink Europe® σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Ευχαριστώ την Μαρία, την Ρενέ και την Μαρία, καθώς επίσης και τον Περικλή και τον Λέανδρο που τρέξαμε μαζί την Κυριακή.

Προτείνετε μια διόρθωση