Επτά σημάδια που χτυπούν καμπανάκι ότι ο σύντροφός μας προσπαθεί να μας χειραγωγήσει

Μιλάμε για ι διαταραχή προσωπικότητας και τα πράγματα είναι σοβαρά.
.
Isbjorn via Getty Images
.

Οι έξι διαταραχές προσωπικότητας που αναγνωρίζονται επί του παρόντος από την ψυχιατρική κοινότητα - Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας, Οριακή (μεταιχμιακή) Διαταραχή Προσωπικότητας, Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Προσωπικότητας (δεν πρέπει να συγχέεται με την πιο γνωστή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, δηλ. ΙΨΔ), Προσωπικότητα Αποφυγής και Σχιζοτυπική Διαταραχή Προσωπικότητας είναι πραγματικά οδυνηρές καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Αυτές δεν είναι περιστασιακές ετικέτες, αλλά μάλλον σοβαρές διαγνώσεις ψυχιατρικών διαταραχών

Σε αντίθεση με τους μύθους που αναπτύσσονται σε πάρα πολλές στήλες συμβουλών σχέσεων, τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας δεν είναι κακά. Έχουν ψυχική ασθένεια.

Δεν συμπεριφέρονται εσκεμμένα άσχημα. Συμπεριφέρονται όπως τους λέει ο εγκέφαλός τους. Σύμφωνα με το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition:

«Οι διαταραχές προσωπικότητας είναι μια κατηγορία ψυχικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από διαρκή δυσπροσαρμοστικά μοτίβα συμπεριφοράς, γνωστικής λειτουργίας και εσωτερικής εμπειρίας που παρουσιάζονται σε πολλά πλαίσια και αποκλίνουν σημαντικά από εκείνα που είναι αποδεκτά από την κουλτούρα του ατόμου. Αυτά τα μοτίβα αναπτύσσονται νωρίς, είναι ”δύσκαμπτα” και σχετίζονται με σημαντική ψυχική δυσφορία ή αναπηρία». Εάν βρισκόμαστε σε μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση οποιουδήποτε είδους, είτε κάποιος μας πληγώνει σωματικά, μας χειραγωγεί συναισθηματικά ή μας επιτίθεται, πρέπει να σταματήσουμε να του επιτρέπουμε να το κάνει. Δεν έχει σημασία αν ο λόγος της συμπεριφοράς του είναι ότι έχει κάποια διαταραχή, η μαμά του ήταν κακή μαζί του, ή μοιάζουμε με το παιδί που τον/την εκφόβιζε στο Γυμνάσιο.

Εάν έχουμε εμπλακεί ποτέ σε μια καταχρηστική σχέση, ας προσπαθήσουμε να αναλογιστούμε την συμπεριφορά του/της συντρόφου μας όταν πρωτογνωριστήκαμε και ερωτευτήκαμε. Μάλλον δεν φαινόταν να αποτελούν μεγάλα προβλήματα τότε.

Επτά σημάδια που χτυπούν καμπανάκι ότι ο σύντροφός μας προσπαθεί να μας χειραγωγήσει

1. Μας βάζει σε μια σκληρή, έντονη, μερικές φορές επιτακτική περίοδο φλερτ.

2. Μας πιέζει να δεσμευτούμεε σε μια αποκλειστική σχέση προτού γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον καλά ή νιώσουμε εντελώς άνετα να το κάνουμε.

3. Εξηγεί το αδικαιολόγητο επίπεδο ζήλιας του κάνοντας υπερβολικά κομπλιμέντα για το πόσο επιθυμητοί είμαστε ή με δηλώσεις για το πώς «απλά δεν καταλαβαίνεις εσύ πώς είναι πραγματικά τα αγόρια/κορίτσια».

4. Μας απογοητεύει διακριτικά, συχνά συγκαλύπτοντας τα σχόλιά του ως φιλικές συμβουλές ή εποικοδομητική κριτική.

5. Απορρίπτει τα συναισθήματα και τα επιτεύγματά μας.

6. Ζητάει συγγνώμη για την κακή του συμπεριφορά, δηλ. «Το έκανα μόνο γιατί...»

7. Κάνει το στομάχι μας να σφίγγεται όταν είναι τριγύρω.

Με πληροφορίες από: yourtango.com