Σκούρα τα πράγματα για όσους από εμάς απολαμβάνουμε καθημερινά το ποτό μας

Οίνος ευφραίνει καρδία ή η επιστήμη έχει άλλη άποψη;
H κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ σε ημερήσια βάση, δεν μας προστατεύει από τον θάνατο από καρδιακές παθήσεις, ούτε συμβάλλει στη μακροζωία μας.
fotostorm via Getty Images
H κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ σε ημερήσια βάση, δεν μας προστατεύει από τον θάνατο από καρδιακές παθήσεις, ούτε συμβάλλει στη μακροζωία μας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση ερευνών, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ σε ημερήσια βάση, δεν μας προστατεύει από τον θάνατο από καρδιακές παθήσεις, ούτε συμβάλλει στη μακροζωία μας.

Η ανασκόπηση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που καταρρίπτουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού ή άλλων αλκοολούχων ποτών είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών και πρόωρου θανάτου.

«Μελέτες του παρελθόντος μας αφήνουν να πιστεύουμε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ωφελεί τον οργανισμό μας. Κι όμως, όσο λιγότερο αλκοόλ καταναλώνουμε, τόσο το καλύτερο», επισημαίνει ο Ρόμπερτ Ντιπόν, ψυχίατρος με ειδίκευση στην κατάχρηση ουσιών.

Η πεποίθηση ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ ευεργετεί τον οργανισμό μας, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, όταν Γάλλοι ερευνητές ανίχνευσαν χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ των ανδρών που έπιναν κρασί σε καθημερινή βάση. Και παρόλο που μεταγενέστερες αναλύσεις εντόπισαν λάθη στην εν λόγω έρευνα, η πεποίθηση ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ωφέλιμη για την υγεία μας είχε γίνει πια ευρέως αποδεκτή.
«Αρκετοί θεωρούν ότι το κρασί έχει “μαγικές ιδιότητες”, ενώ πρόκειται απλώς για μια διαφημιστική εκστρατεία, που εγκαινιάστηκε πριν από τρεις δεκαετίες», υπογραμμίζει ο Τιμ Στόκγουελ, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βικτώρια.

Η νέα ανασκόπηση, εξέτασε 107 μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους και τονίζει ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις για τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στην πρόληψη του κινδύνου πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, των λοιμώξεων και των τροχαίων ατυχημάτων, έπασχαν από ουσιαστικά ελαττώματα στο σχεδιασμό της μελέτης.

Ορισμένες για παράδειγμα, δεν λάμβαναν υπόψιν πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως η ηλικία, το φύλο, η οικονομική κατάσταση και συνήθειες όπως η άσκηση, το κάπνισμα και η διατροφή.

Στην πρόσφατη ανάλυση, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο στατιστικό λογισμικό, έθεσαν στο τραπέζι διάφορους παράγοντες που η απουσία τους θα μπορούσε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της έρευνας. Μετά από την αναπροσαρμογή των παραμέτρων, δεν διαπίστωσαν καμία σημαντική μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου χάρη στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών υποδήλωναν ότι μεταξύ εκείνων που ενέδιδαν στην μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σημειώθηκαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών, ενώ τόσο σε εκείνους που δεν έπιναν καθόλου όσο και σε εκείνους που έπιναν υπερβολικά, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν αρκετά υψηλότερα.

Αυτά τα αποτελέσματα στράφηκαν λανθασμένα υπέρ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ σε αυτό το σημείο προκύπτει ακόμη ένας προβληματισμός. Οι άνθρωποι που απέχουν από το αλκοόλ, ίσως ήδη υποφέρουν από προβλήματα υγείας. Αυτό συνεπώς αίρει το συμπέρασμα ότι το να μην πίνουμε σταγόνα είναι πιο επικίνδυνο από το να πίνουμε. Η ανάλυση στην οποία αναφερόμαστε, θεωρεί ότι οι έρευνες του παρελθόντος απέτυχαν, καθώς δεν αφαίρεσαν από τα υψηλά ποσοστά καρδιακών προσβολών τους ανθρώπους που απείχαν από το αλκοόλ, τους ασθενείς που έπρεπε να κόψουν το αλκοόλ ή πρώην αλκοολικούς που σταμάτησαν να πίνουν για λόγους υγείας.

«Αυτοί που απέχουν από το ποτό είναι συνήθως ηλικιωμένοι που αναγκάστηκαν να κόψουν το αλκοόλ εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας τους. Το να μπορείς να πίνεις, πράγματι, αποτελεί σημάδι ότι είσαι ακόμα υγιής. Δεν αποτελεί ωστόσο την αιτία του γεγονότος ότι είσαι υγιής. Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να αποδείξουμε ότι οι προγενέστερες μελέτες καταλήγουν σε ψευδή αποτελέσματα, που παρερμηνεύονται από μια βιομηχανία που προσπαθεί να μας πείσει ότι το αλκοόλ είναι καλό για μας», αναφέρει ο Στόκγουελ.

Σκούρα τα πράγματα για όσους από εμάς απολαμβάνουμε καθημερινά το ποτό μας

Ο Στόκγουελ αντιλαμβάνεται ότι τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης δεν είναι και τα πιο ευπρόσδεκτα νέα από όσους απολαμβάνουν το ποτάκι τους σε καθημερινή βάση.

«Σε εμάς τους ανθρώπους αρέσει να πίνουμε. Το αλκοόλ είναι το αγαπημένο μας ναρκωτικό. Προστρέχουμε σε αυτό αναζητώντας ευχαρίστηση και χαλάρωση και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να ακούσουμε είναι ότι απειλεί να μας βλάψει με τον οποιοδήποτε τρόπο. Γι’ αυτό η πεποίθηση ότι το ποτό μας ωφελεί ήταν μέχρι τώρα εξαιρετικά παρήγορη. Δυστυχώς όμως, δεν βασίζεται σε καμία τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα», προειδοποιεί ο Στόκγουελ.

Οι πιο πρόσφατες Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ σε δύο ή λιγότερα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και στο ένα ποτό για τις γυναίκες. Οι οδηγίες προειδοποιούν ωστόσο, ότι ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ εντός των συνιστώμενων ορίων, ενδέχεται να αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο θανάτου που αποδίδεται σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Με πληροφορίες από: washingtonpost.com