Το καταλληλότερο είδος ποτηριού για να απολαύσουμε στο έπακρο το κρασί μας

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα γυάλινα ποτήρια οίνου, ακόμη και μεταξύ των ειδικών του κρασιού.
Tetra Images via Getty Images

Εάν έχουμε κάνει έστω και την παραμικρή προσπάθεια να ψωνίσουμε ποτήρια κρασιού πρόσφατα, γνωρίζουμε ότι οι επιλογές είναι φαινομενικά ατελείωτες και η όλη δοκιμασία μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένη. Υπάρχει ποτήρι κολονάτο και μη. Ποτήρι ειδικά σχεδιασμένα για κόκκινο, λευκό ή αφρώδες κρασί... Ειλικρινά, δεν θα εκπλαγούμε αν εγκαταλείψουμε την αναζήτησή μας χωρίς ποτήρια κρασιού στο χέρι...

Με τόσους πολλούς διαφορετικούς τύπους ποτηριών κρασιού που διατίθενται, η εξεύρεση μόνο ενός μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πελαγωμένοι. Αφήνει επίσης πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται: Έχει σημασία το είδος του ποτηριού κρασιού που χρησιμοποιούμε;

Για να το μάθουμε, επικοινωνήσαμε με μερικούς ανθρώπους που εργάζονται στον κόσμο του κρασιού και θα ήξεραν καλύτερα. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα γυάλινα ποτήρια οίνου, ακόμη και μεταξύ των ειδικών του κρασιού.

Να τι πρέπει να γνωρίζουμε:

Παίζει ρόλο το είδος του ποτηριού κρασιού που χρησιμοποιούμε;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται πολύ από το τι είδους οινοπότες είμαστε. Εάν είμαστε σοβαροί πότες κρασιού που ενδιαφέρονται να αποκρυπτογραφήσουν τις αποχρώσεις της γεύσης, τότε ο τύπος του ποτηριού κρασιού έχει απόλυτη σημασία, δηλώνει η Κάρα Φλάχερτι, πιστοποιημένη σομελιέ και διευθύντρια ποτών στον όμιλο εστιατορίων Take Root Hospitality. Αλλά οι πιο πρόχειροι και αρχάριοι οινοπότες δεν χρειάζεται να αγχώνονται για τα ποτήρια κρασιού.

Η Ερικα Τέιλορ, σομελιέ, έμπορος κρασιού και εκπαιδευτικός, είπε ότι τα γυάλινα σκεύη βοηθούν τους ανθρώπους να βιώσουν πλήρως το κρασί που πίνουν. Αυτό περιλαμβάνει την παρατήρηση των γεύσεων και των αρωμάτων του κρασιού και τον τρόπο με τον οποίο «χτυπά» τον ουρανίσκο μας.

Εάν πίνουμε κρασί μόνο για την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, θα μπορούσαμε να το βγάλουμε απευθείας από το μπουκάλι, λέει. Ωστόσο, εάν αναζητάμε αυτήν την πλήρη εμπειρία, καλό είναι να προβληματιστούμε λίγο ως προς τις επιλογές των ποτηριών μας.

Ο Πολ Λισέκ, διευθυντής σέρβις στο Safta στο Ντένβερ του Κολοράντο, πιστεύει ότι η κατανάλωση κρασιού έχει να κάνει με την απόλαυση και τη διασκέδαση και δεν έχει σημασία τι είδους ποτήρι κρασιού χρησιμοποιούμε.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να αγαπάμε αυτό που υπάρχει στο μπουκάλι - τα γυάλινα σκεύη είναι μόνο ένα όχημα για αυτό», λέει ο Λισέκ. «Αν το να πίνουμε κρασί από μια κούπα καφέ μας κάνει χαρούμενους ή αν μας αρέσει να συλλέγουμε κορυφαία, φυσητά στο χέρι, γυάλινα σκεύη, δεν υπάρχει ποτέ λάθος τρόπος να απολαύσουμε το αγαπημένο σου μπουκάλι κρασί».

Τι είδους ποτήρι κρασιού πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Κάθε τύπος ποτηριού κρασιού έχει λεπτές διαφορές που έχουν σχεδιαστεί για να αναδεικνύουν τις γεύσεις και τα αρώματα διαφορετικών στυλ κρασιού. Ας ξεκινήσουμε απλά με τις κύριες διαφορές μεταξύ των ποτηριών κόκκινου κρασιού και των ποτηριών λευκού κρασιού.

«Τα ποτήρια λευκού κρασιού έχουν ένα μικρότερο μπολ που προορίζεται να διατηρεί τα αρωματικά του στοιχεία, να τονίζει την οξύτητα και να διατηρεί το κρασί πιο δροσερό», λέει η Τέιλορ. «Τα ποτήρια κόκκινου κρασιού έχουν μεγαλύτερα μπολ για να επιτρέπουν περισσότερο αέρα [να έρθει] σε επαφή με το κρασί για να τονίσει τα αρώματα και να μετριάσει την αντίληψη του υψηλότερου αλκοόλ».

Πέρα από τα ποτήρια κόκκινου και λευκού κρασιού, εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους ποτηριών κρασιού που μπορούμε να συναντήσουμε, με μερικές συμβουλές για το πότε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Ποτήρι για όλες τις χρήσεις

Γνωστό και ως γενικό ποτήρι κρασιού, τα ποτήρια κρασιού για όλες τις χρήσεις θα ολοκληρώσουν τη δουλειά ανεξάρτητα από τον τύπο κρασιού που πίνουμε. Αν ψηφίζουμε μίνιμαλ καταστάσεις με ένα μόνο είδος ποτηριού κρασιού που λειτουργεί για όλα, αυτή είναι μια σταθερή επιλογή. Πρόκειται για εξαιρετικά ποτήρια για λευκά κρασιά, σύμφωνα με την Φλάχερτι, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και για κόκκινο κρασί.

Ποτήρι για κρασί βουργουνδίας.
Jay's photo via Getty Images
Ποτήρι για κρασί βουργουνδίας.

Ποτήρι για κρασί βουργουνδίας

«...Έχουν ένα φαρδύτερο και μεγαλύτερο μπολ από τα ποτήρια κρασιού μπορντό και στη συνέχεια λεπταίνουν προς το χείλος του ποτηριού, κάτι που επιτρέπει στον οινοπότη να παρατηρήσει πιο λεπτές και εκλεκτές γεύσεις. Αυτά λειτουργούν καλά για ελαφρύτερα κόκκινα κρασιά, όπως το Gamay και το pinot noir», λέει η Φλάχερτι.

Ποτήρι για κρασί μπορντό

Τα ποτήρια κρασιού μπορντό είναι μεγάλα και ψηλά στυλ ποτηριού κόκκινου κρασιού, με ελάχιστη κωνικότητα προς το χείλος. Το σχήμα του ποτηριού μας βοηθά να βιώσουμε τη γεύση και τα αρώματα του κρασιού. Αυτά είναι μια καλή επιλογή για να πίνουμε κόκκινα κρασιά με γεμάτο σώμα, όπως cabernet sauvignon και merlot.

Ποτήρι σαμπάνιας

Τα ποτήρια σαμπάνιας - ξέρετε, αυτά που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε πρόποση σε έναν γάμο - είναι λεπτά και ψηλά. Τα ποτήρια της σαμπάνιας είναι γιορταστικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε τύπο αφρώδους οίνου. Το στενό και μακρόστενο σχήμα βοηθά να διατηρείται το κρασί ωραίο και αφρώδες.

Αλλά υπάρχει μια προειδοποίηση: Το σχήμα του ποτηριού καθιστά δύσκολο να μυρίσουμε το κρασί, κάτι που μπορεί στην πραγματικότητα να συγκαλύψει λίγο τη γεύση.

Για βέλτιστες φυσαλίδες και αρωματικά, η Taylor συνιστά ένα ποτήρι σαμπάνιας σε σχήμα τουλίπας...

Είναι εντάξει να χρησιμοποιήσουμε ποτήρι κρασιού χωρίς στέλεχος;

Αυτό είναι άλλο θέμα που έχει να κάνει με την προτίμηση. Αν μας ελκύουν τα ποτήρια χωρίς στέλεχος, ας το προτιμήσουμε. Εάν προτιμάμε ποτήρια με στέλεχος, κι αυτό λειτουργεί επίσης. Για τους περιστασιακούς πότες κρασιού, τα ποτήρια κρασιού χωρίς στέλεχος είναι απολύτως ωραία, αλλά ορισμένοι ειδικοί είναι υπέρ των ποτηριών κρασιού με στέλεχος.

Το να κρατάμε το ποτήρι χωρίς στέλεχος μπορεί να κάνει το κρασί να ζεσταθεί πιο γρήγορα, «πράγμα που αλλάζει τα αρωματικά του στοιχεία και την εμπειρία», λέει η Τέιλορ. «Αν κρατήσετε ένα λευκό κρασί δίπλα στο μπολ, θα ζεσταθεί και τότε μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να προσθέσετε πάγο, που αραιώνει τις γεύσεις και τα αρώματα».

Τα γυάλινα σκεύη χωρίς στέλεχος είναι μια καλή επιλογή για όποιον τείνει να χαλάει τα ποτήρια κρασιού που έχει.
Sabine Scheckel via Getty Images
Τα γυάλινα σκεύη χωρίς στέλεχος είναι μια καλή επιλογή για όποιον τείνει να χαλάει τα ποτήρια κρασιού που έχει.

Αν είναι να αγοράσουμε μόνο ένα ποτήρι κρασιού, ποιο θα μπορούσε να ήταν αυτό

Η Τέιλορ συνιστά να σκεφτούμε το είδος του κρασιού που πίνουμε περισσότερο και να αγοράσουμε ποτήρια κρασιού με βάση αυτό. «Αν είμαστε άτομο που πίνει κυρίως μεγάλα έντονα κόκκινα στο σπίτι, ας αγοράσουμε ποτήρι για αυτού του είδους το κρασί», λέει. «Αν μας αρέσουν τα λευκά και τα ροζέ αλλά σπάνια πίνουμε ένα μεγάλο ποτήρι με έντονο κρασί, ας προτιμήσουμε αυτό που ταιριάζει στις προτιμήσεις μας για ό,τι πίνουμε».

Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε ένα ποτήρι γενικής χρήσης. «Αν πρόκειται να αγοράσουμε ένα είδος, ας είναι αυτό για όλες τις χρήσεις», λέει η Φλάχερτι.

Υπάρχει κάτι κακό με το να πίνουμε κρασί από κούπα ή ποτήρι (νερού);

Πολλά από αυτά εξαρτώνται πραγματικά από τις προσωπικές μας προτιμήσεις, οπότε αν αυτό είναι που προτιμάμε, ας το κάνουμε. «Εάν νιώθουμε ασφαλείς και πιο άνετα πίνοντας το κρασί σας από μια κούπα καφέ, ας το κάνουμε», λέει η Φλάχερτι. «Δεν πρόκειται να καταστρέψει το κρασί με κανέναν τρόπο».
Τα ποτήρια κρασιού μπορούν να αναδείξουν τις γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού μας, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο εάν είμαστε γνώστης του κρασιού ή προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για το κρασί. Αλλά αν απλά προσπαθούμε να απολαύσουμε ένα ποτήρι κρασί χωρίς να βουτήξουμε βαθιά σε όλες τις αποχρώσεις του, ας αναζητήσουμε το είδος του του δοχείου ποτού που αρέσει περισσότερο.


«Στο τέλος της ημέρας, ο σωστός τρόπος για να απολαύσουμε το κρασί μας είναι εκείνος που μας ταιριάζει», καταλήγει η Τέιλορ.