Γιώργος Σκούρας: Ο οινοποιός που έκλεισε 21 χρόνια σε ένα μπουκάλι

Ένα ιδιαίτερο και σπάνιο κρασί.
Ο Γιώργος Σκούρας
.
Ο Γιώργος Σκούρας

Συνηθίζουμε να λέμε μεταφορικά ότι μια φιάλη κρασί εμπεριέχει την γνώση που έχει συσσωρεύσει ένας πεπειραμένος οινοποιός από την μακρόχρονη ενασχόλησή του με το κρασί.

Κάθε χρονιά που περνά πλουτίζει την εμπειρική του γνώση που -πέρα από όσα μπορούν να διδάξουν ακόμη και οι καλύτερες σχολές οινολογίας ανά τον κόσμο- ξεχωρίζει τους καλούς από τους καλύτερους ή τους άριστους.

Είναι εκείνες οι μεγάλες και μικρές επιλογές που μπορούν να κάνουν ένα κρασί πραγματικά μεγάλο και ο έλεγχος τους αποκτάται με πολύ κόπο και υπομονή μιας ζωής.

Αν θελήσουν να αλλάξουν ή να δοκιμάσουν κάτι δεν μπορούν να το κάνουν σε λίγες ημέρες ή και κάποιες εβδομάδες, πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο. Και κάπως έτσι μετρούν τη ζωή τους με τις σοδειές και τις οινοποιήσεις που έχουν κάνει.

Πέρα όμως από την μεταφορική ενσωμάτωση της διαχρονικής γνώσης υπάρχει στην πράξη η δυνατότητα να βάλεις σε ένα μπουκάλι πολλές διαφορετικές σοδειές από το ίδιο κρασί.

Και εδώ βεβαίως η υπομονή πρέπει να περισσεύει αλλά οφείλει να συνδυάζεται και από την γνώση της πρακτικής εφαρμογής.

Ο Γιώργος Σκούρας, ένας από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες οινοποιούς, έχει εφαρμόσει εδώ και πολλά χρόνια τη μέθοδο solera για την παραγωγή του «Λαβύρινθου», ενός κρασιού με πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα που γεννήθηκε το 1999 και από τότε κάθε χρονιά γίνεται πιο πολύπλοκο αφού υποδέχεται την παραγωγή της κάθε νέας χρονιάς κρατώντας ταυτόχρονα τις προηγούμενες.

Ετσι φέτος ο Γιώργος Σκούρας γίνεται ο πρώτος οινοποιός στον κόσμο που βάζει 21 διαφορετικές χρονιές σε ένα μπουκάλι.

.
.
.

Ο ίδιος εξηγώντας τι είναι η μέθοδος solera που δημιούργησε τον «Λαβύρινθο» εξηγεί:

«Είναι μια μέθοδος όπου διαδοχικά αφαιρείς και προσθέτεις στο ίδιο βαρέλι μια ποσότητα κρασιού κάθε χρόνο.

Το 1999 το βαρέλι γέμισε και το 2000 αφαιρέσαμε το 40% και προσθέσαμε κρασί από την χρονιά του 2000.

Το 2001 αφαιρέσαμε 40% από τις χρονιές 1999 και 2000 και προσθέσαμε από το 2001 και έτσι συνεχίζεται .

Την μέθοδο solera συναντάμε στην Ισπανία στα γλυκά κρασιά αλλά και στην Ελλάδα είναι παλαιά συνήθεια στην Κρήτη με το κρασί Μαρουβάς.

Επειδή ξεκινήσαμε το 1999 και προσθέτοντας κρασί και από την χρονιά του 2020 αποκτήσαμε ένα κρασί με 21 χρονιές.

Είναι η μοναδική solera στον κόσμο με τόσες χρονιές στην φιάλη».

Είναι προφανές ότι το κρασί αυτό έχει δαιδαλώδη προσωπικότητα και το όνομα «Λαβύρινθος» δεν είναι τυχαίο.

Ο Γιώργος Σκούρας περιγράφει με πολύ θέρμη τα χαρακτηριστικά του:

«Ο Λαβύρινθος -21 Χρονιές είναι ένα κρασί που θα το παρομοίαζα με ένα καλό βιβλίο, πρέπει να περάσεις πολύ ώρα μαζί του.

Ανάλογα με το χρόνο, την θερμοκρασία, τον αερισμό μπορείς να μυρίζεις και να γεύεσαι τις διαφορετικές χρονιές. Μαγικό. Είναι ένα κρασί μεταξωτό, μαλακό, φινετσάτο. Ένα κρασί διανόησης.

Ο αρωματικός χαρακτήρας του εντυπωσιάζει αποκαλύπτοντας αρκετό κόκκινο φρούτο, αρώματα από βρεγμένα φύλλα του δάσους, μανιτάρια, νότες βύσσινο, βατόμουρο, κεράσι αλλά και μπαχαρένιο χαρακτήρα με μοσχοκάρυδο, κανέλα και μαύρο πιπέρι. Πικάντικη μύτη και βαθιά πολύπλοκο στο στόμα.

Η σπανιότητα του κρασιού αυτού είναι ότι είναι ώριμο και νέο μαζί και μπορεί να διατηρηθεί για τα επόμενα 30 χρόνια».

Η 21η χρονιά του «Λαβύρινθου» συμπίπτει φέτος με την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και η συγκυρία αυτή έδωσε την ευκαιρία στο Κτήμα Σκούρα να δώσει το κρασί και συλλεκτική διάσταση.

Ανέθεσε στο εργαστήριο συλλεκτικών βιβλιοδεσιών και ειδικών εκδόσεων του Μπάμπη Λέγγα, το σχεδιασμό και τη κατασκευή μιας χειροποίητης, πανόδετης, υψηλής αισθητικής, αριθμημένης κασετίνας και ένα βιβλίο, με 21 Ιστορίες, από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη.

.
.
.

Εκεί βρήκε τη θέση της η φιάλη του μοναδικού κρασιού με όνομα,«21 χρονιές».

Είναι ένας καίριος Λαβύρινθος, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών όπου οι 21 χρονιές (1999-2020), παλαιωμένες στις ιδανικές συνθήκες, είναι έτοιμες να τιμήσουν, να δώσουν πνοή, να εμπνεύσουν, να απελευθερώσουν τη γεύση της υπομονής, της Επανάστασης, της Ελευθερίας.

Ο Γιώργος Σκούρας σχολιάζει: «Είναι ένα ιδιαιτέρως σπάνιο κρασί. Η έμπνευση για αυτή την επετειακή παραγωγή προέκυψε από το γεγονός ότι μου φαινόταν μεγαλειώδες πως μέσα από τους πολέμους και τα 400 χρόνια τούρκικης κατοχής, μπόρεσε το έθνος να διαφυλάξει τον υλικό πολιτισμό του που μέρος του είναι το αμπέλι και το κρασί.

Το εγχείρημά μας είναι μια απόπειρα που σκοπό έχει την ανακάλυψη· εκείνη που μας φέρνει κοντά με τις καταβολές μας, μας αφήνει να στοχαστούμε το παρελθόν και να οραματιστούμε το μέλλον και συνθέτει την εθνική μας ταυτότητα.

Το βιβλίο θα επιτρέψει στον αναγνώστη να απολαύσει τον πηγαίο «απελέκητο» λόγο του στρατηγού Μακρυγιάννη και το κρασί, βαθύ κόκκινο, πορφυρό, στο χρώμα της επανάστασης μας καλεί να ανακαλύψουμε τις 21 χρονιές από τις οποίες είναι φτιαγμένο. Ώριμο αλλά και νέο ταυτόχρονα, με δύναμη και πολυπλοκότητα μας δίνει την αίσθηση ότι θα κρατήσει για πάντα. Και το κρασί και η γιορτή».

Με αυτόν το τρόπο το Κτήμα Σκούρα πανηγυρίζει την παρατεταμένη διαδικασία παλαίωσης οίνων και συμβάντων και μας καλεί να ζήσουμε και να γευτούμε παρέα αυτές τις συγκυρίες.

.
.
.

Η επετειακή κασετίνα θα κυκλοφορήσει σε 1000 αριθμημένες συσκευασίες από τις οποίες 300 θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά στα μέσα Μαρτίου, 400 στην αγορά της ομογένειας τον Μάιο και οι τελευταίες 300, το μήνα Οκτώβριο του έτους 2021.

Η διάθεση θα γίνει σε επιλεγμένες κάβες και e-shop της χώρας με την αποκλειστική διακίνηση της Αίολος Α.Ε.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αριθμοί 1-50 θα κρατηθούν από το Κτήμα Σκούρα για να διατεθούν σε ιδιαίτερο σκοπό.

Με την χορηγία του πολύ έμπειρου ελληνικού οίκου δημοπρασιών ”Βέργος” θα διεξαχθεί δημοπρασία όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.