Γιατί πρέπει να αποφύγουμε τη μπανάνα πριν τον ύπνο και ποιο φρούτο να προτιμήσουμε στη θέση της

Κι όμως, η κατανάλωσή της είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι συνδέεται με τους εφιάλτες.
.
Manex Catalapiedra via Getty Images
.

Ολοι αγαπάμε ένα ένοχο σνακ πριν πέσουμε για ύπνο. Και για όσους από εμάς προσπαθόύμε να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι ένα κομμάτι φρούτου - ακόμα και μια ολόκληρη μπανάνα.

Λοιπόν, τι θα σκεφτείτε αν σας πούμε ότι αυτές οι μπανάνες μπορεί να είναι η αιτία που βλέπουμε κακά όνειρα;

Παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικές για την υγεία μας και είναι γεμάτες κάλιο, οι ειδικοί στον ύπνο στην πλατφόρμα Sleep Junkie ισχυρίζονται ότι η κατανάλωσή τους πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να συμβάλει σε έναν ανήσυχο νυχτερινό ύπνο και μπορεί ακόμη και να μας κάνει να έχουμε έντονα όνειρα και εφιάλτες.

Παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περίπου 27 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου ανά μπανάνα, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν, οι ειδικοί λένε ότι τα υψηλά επίπεδα μελατονίνης της μπανάνας είναι αυτά που μερικές φορές προκαλούν τους νυχτερινούς φόβους.

Οι μπανάνες παρέχουν έως και το 26% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης μελατονίνης, αλλά αυτά τα υψηλά επίπεδα λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να είναι εκείνα που δυσκολεύουν τον καλό ύπνο.

Αν και οι ειδικοί στο Slumber Yard προειδοποιούν ότι τα έντονα όνειρα είναι πιθανό να συμβούν μόνο σε άτομα που παράγουν ήδη αρκετή μελατονίνη με φυσικό τρόπο ή λαμβάνουν συμπληρώματα με μελατονίνη.Εκτός από τα έντονα όνειρα, η υπερβολική μελατονίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη, πονοκεφάλους και ακόμη και ταραχή.

Οι ειδικοί στον ύπνο αναφέρουν ότι η κατανάλωση πολλών φρούτων που περιέχουν μελατονίνη μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε άγχος την επόμενη μέρα μετά από έναν ανήσυχο νυχτερινό ύπνο.

Τι θα πρέπει να καταναλώσουμε αντί της μπανάνας, λοιπόν;

Ενα σνακ κρύας γαλοπούλας θα μπορούσε να είναι το καλύτερο για μια καλή νύχτα, καθώς περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης (αλλά όχι σε πολύ υψηλά επίπεδα που να προκαλούν εφιάλτες).

Και αν προσπαθούμούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης για τις προπονήσεις μας, πιστεύεται ότι η πρωτεΐνη στη γαλοπούλα μπορεί να προάγει την κούραση, καθώς υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων πρωτεΐνης πριν τον ύπνο σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Τα καρύδια και το γάλα είναι επίσης εξαιρετικά σνακ πριν τον ύπνο. Και αν τα φρούτα είναι αυτό που αγαπάμε, μπορούμε να επιλέξουμε το ακτινίδιο λόγω των ιδιοτήτων του που τονώνουν τον ύπνο.

Σε μια μελέτη που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, 24 ενήλικες κατανάλωναν δύο ακτινίδια μία ώρα πριν πάνε για ύπνο κάθε βράδυ και στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν 42% πιο γρήγορα από ό,τι αν δεν έτρωγαν τίποτα πριν τον ύπνο.