Η «μπύρα», η «μπανάνα» και η απάτη των 2.000.000 ευρώ

Απάτη με τουλάχιστον 262 θύματα. Πώς δρούσε η σπείρα, παγιδεύοντας ανυποψίαστα άτομα με ρόλους και σενάρια.
ΕΛ.ΑΣ

Σαρανταοκτώ συσκευές κινητών τηλεφώνων με 153 διαφορετικές συνδέσεις χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας των απατεώνων, που εξάρθρωσε η αστυνομία με τη σύλληψη έξι μελών και την ταυτοποίηση ακόμα πέντε.

Σύμφωνα με την έρευνα των στελεχών του Τμήματος Ασφαλείας Μεγάρων και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2021 είχαν συστήσει την εγκληματική οργάνωσή τους, κατάφεραν να εξαπατήσουν συνολικά 262 άτομα και να αρπάξουν από αυτά δύο εκατομμύρια ευρώ.

Τα κέρδη τους τα επένδυαν σε ανακαινίσεις κατοικιών, αγορές πολυτελών αυτοκινήτων και γενικότερα σε έναν βίο, τον οποίο διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να απολαύσουν.

Η πρώτη καταγγελία σε βάρος τους έγινε στα Μέγαρα, τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ το μεγαλύτερο ποσό που κατάφεραν να αποσπάσουν από κάποιον ήταν 70.000 ευρώ, από έναν ιδιοκτήτη ξενοδοχείου, ο οποίος όμως κατάφερε να σταματήσει τη μεταφορά με τη βοήθεια της τράπεζας.

Κατά τις συνομιλίες μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν κυρίως τη διάλεκτο των Ρομά, ενώ μιλούσαν και με κωδικούς. «Μπύρα Alpha» αποκαλούσαν την κάρτα της Alpha bank, «κόκκινη Eurovision» της Eurobank και «κίτρινη μπανάνα» της Πειραιώς.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι, προσέλκυαν το ενδιαφέρον των υποψήφιων θυμάτων τους και τους προσέγγιζαν, υποδυόμενοι διάφορους ρόλους όπως πωλητή, αγοραστή ή πελάτη, με ειδικά διαμορφωμένα «σενάρια».

ΕΛ.ΑΣ

Εμφανίζονταν ως επιφανείς πολίτες, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο υπόσταση στον χαρακτήρα που υποδύονταν, ενώ έπειθαν για την φερεγγυότητά τους, αποστέλλοντας φωτογραφίες πλαστών ταυτοτήτων, σφραγίδων, διαφημιστικών καρτών και τιμολογίων, που είχαν επεξεργαστεί προηγουμένως.

Ενδεικτικά σενάρια που χρησιμοποιούσαν ήταν να προσποιούνται:

  • τους πωλητές οχημάτων ή αντικειμένων, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ώστε να δημιουργήσουν την ιδέα της συμφέρουσας αγοράς,
  • τους αγοραστές και αφού εντόπιζαν πρόσφατες αγγελίες κάθε είδους, με το πρόσχημα της άμεσης αγοράς και της άμεσης καταβολής χρημάτων, έπειθαν τα υποψήφια θύματά τους, και
  • τους πελάτες σε ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλες επιχειρήσεις όπου χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα της μεγάλης παραγγελίας ή της κράτησης μεγάλης διάρκειας, προφασιζόμενοι άμεσα προκαταβολή, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θυμάτων τους.

Μετά την αρχική προσέγγιση, χρησιμοποιούσαν τρεις μεθοδολογίες για να αποσπάσουν χρήματα:

1ον) Στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας οχημάτων, πείθουν τα θύματά τους να καταβάλουν προκαταβολή ως «καπάρο» και στη συνέχεια προφασιζόμενοι φορολογικούς και λογιστικούς λόγους ζητούν μεγαλύτερο ποσό, τάζοντας δήθεν καλύτερη τιμή λόγω της παρεξήγησης που δημιουργήθηκε.

Αν τα θύματα ήταν δύσπιστα, έθεταν ένα μελετημένο τέχνασμα σε εφαρμογή, με δήθεν μεταφορά χρημάτων από την πλευρά τους ως διευκόλυνση προς τον αγοραστή, ώστε στη συνέχεια να του αποσπάσουν τον τραπεζικό του λογαριασμό και να του αποστείλουν δήθεν απόκομμα – απόδειξη της μεταφοράς χρημάτων από άλλο τραπεζικό ίδρυμα. Έτσι ο αγοραστής θεωρώντας ότι η μεταφορά θα πραγματοποιούνταν μετά από κάποιες μέρες, προέβαινε από μέρους του στην καταβολή των χρημάτων που θεωρούσε ότι του είχαν πιστωθεί προηγουμένως.

2ον) Αποσπούσαν με διάφορα τεχνάσματα πληροφορίες ηλεκτρονικής τραπεζικής και αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους, μέσω διαδικτύου. Λόγω του ότι αυτά τα τεχνάσματα δεν πετύχαιναν πάντα, ανακάλυψαν έναν άλλο τρόπο ώστε να αποσπούν από τα θύματά τους τα στοιχεία ηλεκτρονικής εφαρμογής συγκεκριμένης τράπεζας, μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας ανάκτησης κωδικού πρόσβασης και χρήσης κωδικού μιας χρήσης.

3ον) Κατάρτιζαν και απέστελλαν στα υποψήφια θύματά τους κατάλληλα σχεδιασμένα γραπτά μηνύματα (SMS), τα οποία εμφαίνονταν ότι προέρχονταν από την τράπεζά τους και περιείχαν υπερσύνδεσμο – link, ο οποίος οδηγούσε σε κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, που προσομοίαζε με την αρχική ιστοσελίδα τράπεζας, όπου τους ζητούνταν να κάνουν σύνδεση συμπληρώνοντας το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password).

Συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους για την είσοδο στο e-banking, τα μέλη της οργάνωσης αποκτούσαν άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και προέβαιναν στην άμεση μεταφορά χρηματικών ποσών.

Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, ενώ οι έξι συλληφθέντες επέλεξαν να μην απολογηθούν προανακριτικά στους αστυνομικούς και δήλωσαν ότι θα αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους στον ανακριτή.

Δημοφιλή