Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν τρώμε μπανάνα κάθε μέρα

Ας την εντάξουμε στο πλάνο διατροφής μας σήμερα κιόλας.
Tatiana Kulyashina / EyeEm via Getty Images

Οι μπανάνες αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή και υγιεινά σνακ. Είναι νόστιμες, εύκολες ως προς την μεταφορά τους στη δουλειά ή το σχολείο, ενώ τις βρίσκουμε αρκετά εύκολα στην αγορά. Είναι όμως διατροφικά «σωστό» να τρώμε μπανάνες κάθε μέρα; Και αν ναι, σε τί ποσότητα;

Τα οφέλη που υπόσχεται η καθημερινή κατανάλωση της αγαπημένης μας μπανάνας:

Θα ενισχύσουμε τα ποσοστά της ενέργειάς στο μας

Οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, το κύριο «καύσιμο» που καίει το σώμα μας για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως οι βιταμίνες Β3, Β6 και Β12, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό μας να συνθέσει ακόμη περισσότερη ενέργεια.

Συνεπώς, το κατακίτρινο και πεντανόστιμο φρούτο, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μέρος ενός ισορροπημένου γεύματος ή σνακ, ιδανικά εφόσον το συνδυάσουμε με υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες, όπως μια χούφτα αμύγδαλα ή λίγο γιαούρτι.

Οι μπανάνες μας βοηθούν στη διαχείριση του βάρους μας

Ως μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, οι μπανάνες μας κρατούν χορτάτους για περισσότερες ώρες, περιορίζοντας την πιθανότητα να υποφέρουμε από λιγούρες και να υπερβούμε τις ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους μας.

Τρώγοντας μπανάνες αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών

Μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της καλής υγείας του εντέρου.

Οι μπανάνες είναι επίσης πλούσιες σε ένα είδος διαιτητικών ινών γνωστό ως ανθεκτικό άμυλο, το οποίο βοηθά στη συντήρηση και τον πολλαπλασιασμό των καλών βακτηρίων στο έντερο μας. Τα εν λόγω βακτήρια λειτουργούν ως αναπόσπαστα μέλη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου και βοηθούν το σώμα μας να παράγει ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να παραμένουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα που περιέχουν μόνο υδατάνθρακες και στερούνται φυτικών ινών, οι μπανάνες είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να επιβραδύνουν την πέψη και να μας προσφέρουν ενέργεια που διαρκεί.

Οι μπανάνες υπόσχονται πολλαπλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς

Μεταξύ άλλων, οι μπανάνες αποτελούν και εξαιρετική πηγή καλίου, με μέτρια μπανάνα να μας προσφέρει το 9% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης καλίου. Το κάλιο βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματός μας και είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και την καλή υγεία της καρδιάς.

Η δίαιτα DASH, που συνιστάται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί η κινδυνεύουν από κάποια καρδιακή νόσο, υπερτονίζει τη σημασία της πρόσληψης καλίου μέσα από φρούτα και λαχανικά. Επομένως, οι μπανάνες είναι ένας πολύ καλός και εύκολος τρόπος να λαμβάνουμε αρκετό κάλιο κάθε μέρα. Η πρόσληψη επαρκούς καλίου βοηθά παράλληλα και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μίας από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι μπανάνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις μπανάνες είναι το γεγονός ότι περιέχουν φυτοστερόλες και καροτενοειδή, τα οποία διαθέτουν αμφότερα σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, βοηθούν στη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, να φθείρει τους ιστούς του σώματός μας και με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, μια κοινή αιτία ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, καθώς και ο καρκίνος.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά εξασφαλίζει στο σώμα μας τα εργαλεία που χρειάζεται για να κρατήσει τη φλεγμονή υπό έλεγχο.

Πόσες μπανάνες πρέπει να τρώμε την ημερησίως

Παρόλο που δεν υπάρχει κανένας γενικός κανόνας, μία με δύο μπανάνες την ημέρα είναι αρκετές. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα άτομα με προχωρημένη νεφρική νόσο, αυτά θα πρέπει να περιορίσουν τις μπανάνες, καθώς και άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο, προκειμένου να προστατεύσουν τα νεφρά και την καρδιά τους.

Η κατανάλωση πολλών μπανανών, ή άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει περίσσεια καλίου στο σώμα, η οποία είναι συνώνυμη με σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων.

Το ζουμί

Οι μπανάνες είναι ένα θρεπτικό και λόγω του φυσικού τους περιτυλίγματος, δηλαδή της φλούδας τους, «βολικό» φρούτο. Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή καλίου, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, οι μπανάνες μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου. Και το καλύτερο είναι ότι τις βρίσκουμε πανεύκολα και αν δεν θέλουμε να τις φάμε σκέτες μπορούμε να τις ενσωματώσουμε σε δεκάδες γευστικές συνταγές.

Πηγή: eatingwell