Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς τα αποφεύγουμε, υπάρχει ένα είδος λιπαρών, το οποίο οφείλουμε να καταναλώνουμε πιο συχνά: Τα ωμέγα-3 λιπαρά. Γνωστά για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην καλή υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, τα ωμέγα-3 λιπαρά επιφυλάσσουν σπουδαία οφέλη για τον οργανισμό μας, όπως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, της όρασης και της ορμονικής και αναπαραγωγικής μας υγείας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουμε τα ωμέγα-3 λιπαρά όσο συχνά θα έπρεπε, παρόλο που μερικές μερίδες λιπαρών ψαριών σε εβδομαδιαία βάση, είναι ο πιο απλό τρόπος να το πετύχουμε. Αν πάλι μισούμε τη γεύση του ψαριού, ένα συμπλήρωμα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά, βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα με τις εναλλακτικές μας.

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-soeper-eeeryetikes-alla-kai-oi-pio-epivlaveis-trofes-yia-ten-eyeia-tes-kardias-mas_gr_63ea7f89e4b0255caaed51ee

Τι είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 αποτελούν μια μικρή, ωστόσο πανίσχυρη οικογένεια πολυακόρεστων λιπαρών. Τα συναντάμε στις τροφές φυτικής προέλευσης και στα θαλασσινά, ενώ μπορούμε να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή μας μέσα από τροφές όπως τα καρύδια, οι σπόροι chia, η σόγια, ο λιναρόσπορος και το σογιέλαιο.

Σε ότι αφορά τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών, αυτά συνήθως περιλαμβάνουν ιχθυέλαιο από αντσούγιες, σαρδέλες, σολομό ή και τόνο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/iose-e-kreoloyema-exi-trofes-poe-apeiloen-na-mas-dosoen-te-charistike-vole_gr_64020836e4b01f84dab6e3f0

Σε τι μας ωφελεί η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών σε ημερήσια βάση

Τα ωμέγα-3 βρίσκονται σε κάθε κύτταρο του σώματός μας και εργάζονται σκληρά για να παραμένουμε υγιείς. Όμως με ποιος τρόπους;

Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων, τα ωμέγα-3 λιπαρά δύνανται να αποτρέψουν τις θρομβώσεις του αίματος που απειλούν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή.

Advertisement

Μετα-ανάλυση 40 κλινικών δοκιμών του 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που προσλάμβαναν τακτικά συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, ενώ ακόμη κι αν κάτι τέτοιο τελικά προέκυπτε, το 35% των ανθρώπων αυτών είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/deka-sen-mia-fainomenika-athoes-senetheies-poe-mas-prokaloen-kardiakes-arrethmies_gr_63ebc622e4b0063ccb28d035&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Τα ωμέγα-3 λιπαρά ενισχύουν τις ευαίσθητες μεμβράνες που προστατεύουν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα και λειτουργούν ευεργετικά για την μακροπρόθεσμη γνωστική μας υγεία. Με άλλα λόγια, άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/chreses-diatrofikes-semvoeles-poe-ekmedenizoen-ton-kindeno-anoias-kai-altschaimer_gr_634e6e38e4b04cf8f37c1e5c

Μας κρατούν μακριά από την κατάθλιψη

Ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμη και μια πολύ μικρή δόση ωμέγα-3 λιπαρών την ημέρα, υπόσχεται να περιορίσει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-trofes-poe-katapolemoen-ten-katathlipse-kai-semvaloen-sten-kale-psechike-diathese_gr_5ea82971c5b699bb9d9eed93

Advertisement

Προστατεύουν τα μάτια από την ξηροφθαλμία

Σύμφωνα με μετα-ανάλυση του 2019, τα ωμέγα-3 λιπαρά καταπολεμούν τη φλεγμονή που προκαλεί ξηρότητα των ματιών, ενώ ενισχύουν την παραγωγή δακρύων για καλύτερη λίπανση.

Μας βοηθούν να έχουμε μια καλή εγκυμοσύνη

Τα ωμέγα-3 λιπαρά υποστηρίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού μας, ενώ παράλληλα μειώνουν και τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, συνιστά την πρόσληψη έως και 0,005 γρ. συμπληρώματος ωμέγα-3 λιπαρών την ημέρα. Τα μικροσκοπικά ζελεδάκια αποτελούν την πιο δημοφιλή μορφή συμπληρώματος ωμέγα-3 λιπαρών και διατίθενται σε πολλά διαφορετικά μεγέθη. Αν δεν μας είναι εύκολη η κατάποση τους, μπορούμε να δοκιμάσουμε υγρά συμπληρώματα, όπως το ιχθυέλαιο.

Advertisement

Σε σχέση με τα φρέσκα ψάρια, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου, PCB, διοξινών και άλλων περιβαλλοντικών ρύπων. Εάν όμως θέλουμε επιπλέον αποδείξεις, ας αναζητήσουμε προϊόντα που φέρουν την πιστοποίηση τρίτου κατασκευαστή και έχουν περάσει από έλεγχο για τυχόν ρύπους.

Advertisement

Πηγή: eatingwell