Τέλος τα κρουαζιερόπλοια για τη Βενετία - Γιατί απαγορεύεται η προσέγγιση από 1η Αυγούστου

Η απειλή της Unesco και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων.
NurPhoto via Getty Images

Υπεγράφη το νομοθετικό διάταγμα που από την 1η Αυγούστου απαγορεύει στα κρουαζιερόπλοια να φτάνουν μέχρι την πόλη της Βενετίας. Οι επιβάτες τους, πλέον, δεν θα αποβιβάζονται κοντά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου αλλά στο εμπορικό λιμάνι της Μαργκέρα.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, έπειτα από χρόνια αναμονής σε όλο τον κόσμο. Μια απόφαση που περίμενε η Unesco, όπως και όλοι όσοι ήλθαν στην Βενετία και έμειναν άναυδοι από τις διαστάσεις των πλοίων αυτών, τα οποία περνούσαν από το πιο εύθραυστο και πιο όμορφο μέρος του κόσμου», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί οικονομική στήριξη σε εταιρίες και επιχειρήσεις που μπορεί να ζημιωθούν από την απομάκρυνση των μεγάλων πλοίων από την Βενετία.

«Πρόκειται για μια ημερομηνία-σταθμό, με στόχο την προστασία της λιμνοθάλασσας της Γαληνοτάτης» υπογράμμισε, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Emanuele Longo / EyeEm via Getty Images

Υπό την απειλή της Unesco

Βέβαια, η λήψη αυτών των επειγόντων μέτρων για την απαγόρευση της εισόδου των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας ήρθε αφού και η UNESCO απείλησε ότι θα τοποθετήσει την Ιταλία στην μαύρη λίστα για την τη μη λήψη μέτρων που αφορούν στην προστασία του Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που αποτελεί η Βενετία.

Κάτοικοι της Βενετίας προχώρησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τον Ιούνιο όταν το κρουαζιερόπλοιο MSC Orchestra, 92.000 τόνων, πέρασε από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας πλέοντας προς την Κροατία και την Ελλάδα.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ενέκρινε διάταγμα για την κατασκευή τερματικού σταθμού εκτός του Μεγάλου Καναλιού, όπου τα πλοία άνω των 40.000 τόνων θα μπορούν να δέσουν χωρίς να χρειασθεί να περάσουν μπροστά από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών του έργου δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, τα μεγάλα πλοία θα ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Μαργκέρα, αλλά και αυτή η ενδιάμεση λύση δεν είναι ακόμη έτοιμη να χρησιμοποιηθεί διότι το λιμάνι δεν διαθέτει κατάλληλες εγκαταστάσεις για τα κρουαζιερόπλοια.

Manuel Silvestri via Reuters

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα