«Θα πάμε στη Σελήνη να ελέγξουμε αν όντως πήγαν οι Αμερικανοί» είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας

«Θα πάμε στη Σελήνη να ελέγξουμε αν όντως πήγαν οι Αμερικανοί» είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας
NASA NASA / Reuters

Το αν οι Αμερικανοί αστροναύτες πήγαν στη Σελήνη ή αν όλο το εγχείρημα ήταν σκηνοθετημένο είναι το αντικείμενο μιας από τις πιο παλιές και γνωστές θεωρίες συνωμοσίας του κόσμου: Φυσικά, οι απανωτές διαψεύσεις και παρουσιάσεις στοιχείων δεν έχουν φανεί επαρκείς για να πείσουν τους φανατικούς της συνωμοσιολογίας (κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου πολλοί υποστηρίζουν σοβαρά ότι η Γη είναι επίπεδη, ή που το κίνημα των αντιεμβολιαστών ισχυροποιείται).

Στο ευρύτερο πλαίσιο της συνωμοσιολογίας αυτής, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos, δήλωσε χιουμοριστικά πως, όταν Ρώσοι κοσμοναύτες επισκεφτούν τη Σελήνη, στο πλαίσιο των σχεδίων του διαστημικού προγράμματος της χώρας του, θα ελέγξουν αν όντως οι Αμερικανοί επισκέφτηκαν το φεγγάρι.

«Έχουμε μια τέτοια αποστολή- να πάμε εκεί και να δούμε αν όντως πήγαν και αυτοί» είπε σχετικά, σύμφωνα με το RT, σχολιάζοντας το διάσημο συνωμοσιολογικό ερώτημα. «Οι Αμερικανοί λένε πως έχουν πάει. Θα το ελέγξουμε αυτό».

Μιλώντας σοβαρότερα, ο Ρογκόζιν είπε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοστάσιο κατασκευής διαστημικών κινητήρων στη Μόσχα, πως καμιά χώρα δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να υλοποιήσει επιτυχώς ένα σεληνιακό πρόγραμμα από μόνη της, και η Ρωσία αναμένει πως θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την εξερεύνηση της Σελήνης.

Οι ρωσικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν την προσελήνωση κοσμοναυτών για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2030, στο πλαίσιο μιας 14ήμερης αποστολής. Για τους σκοπούς του εγχειρήματος σχεδιάζεται και η κατασκευή ενός ρωσικού διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, ενώ υπάρχουν σχέδια και για την κατασκευή, μέσω χρήσης τηλεχειριζόμενων ρομπότ, μιας μόνιμης βάση στην επιφάνεια από το 2025 και μετά.

Σημειώνεται πως, παρά τις καταρρίψεις της θεωρίας, 7%-20% των Αμερικανών εξακολουθούν να πιστεύουν πως η προσελήνωση δεν έλαβε χώρα στην πραγματικότητα. Όσον φορά στη Ρωσία, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 57% των Ρώσων δεν πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί όντως πήγαν στο φεγγάρι.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα