Θερμό επεισόδιο στην Κριμαία - Βολές ρωσικού μαχητικού κατά βρετανικού αντιτορπιλικού

Ο στρατός διέψευσε τη ρίψη ρωσικών πυρών εναντίον σκάφους στη Μαύρη Θάλασσα.
Alexei Pavlishak via Getty Images

Ρωσικό περιπολικό πλοίο και μαχητικό αεροσκάφος άνοιξαν πυρ κατά βρετανικού σκάφους του ΠΝ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης, στη Μόσχα.

Το περιπολικό σκάφος, όπως αναφέρει το BBC, έριξε δύο προειδοποιητικές βολές και το μαχητικό Su24-M έριξε τέσσερις.

Ο επικεφαλής της βρετανικής πρεσβείας έχει κληθεί στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το ρωσικό Interfax και αναφέρει πως HMS Defender εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα κοντά στην Κριμαία.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει ακόμη σχολιάσει αλλά η Ρωσία υποστηρίζει πως το HMS Defender άλλαξε πορεία μετά τις προειδοποιητικές βολές.

Το θερμό επεισόδια σημειώθηκε κοντά στο Cape Fiolent στα νότια της Κριμαίας.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, αλλά η κίνηση αυτή δεν έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης.

Το HMS Defender είναι ένα αντιτορπιλικό τύπου 45, μέρος του βρετανικού Carrier Strike Group. Διεξάγει αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Βασιλικού Ναυτικού.

Ο στρατός διέψευσε τη ρίψη ρωσικών πυρών εναντίον σκάφους στη Μαύρη Θάλασσα - δηλώσεις υπουργού Άμυνας

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα πως δεν ερρίφθησαν ρωσικά προειδοποιητικά πυρά εναντίον ενός πλοίου του βρετανικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και πως δεν δέχεται τους ισχυρισμούς ότι έπεσαν βόμβες στην πορεία πλεύσης του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε ένα αντιτορπιλικό του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού μετά την είσοδό του σε ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, και ένα ρωσικό αεροσκάφος έριξε βόμβες στην πορεία πλεύσης του ως προειδοποίηση.

″Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι έκαναν γυμνάσια με πυροβολικό στη Μαύρη Θάλασσα, και παρείχαν στη ναυτική κοινότητα προηγούμενη προειδοποίηση για τη δραστηριότητά τους”, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση στο Twitter.

’Δεν ερρίφθησαν πυρά προς το HMS Defender και δεν δεχόμαστε τον ισχυρισμό ότι έπεσαν βόμβες στην πορεία πλεύσης του”.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε πως το HMS Defender έπλεε σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη διαδρομή από την Οδησσό, στην Ουκρανία, προς τη Γεωργία.

″Σήμερα το πρωί, το HMS Defender πραγματοποιούσε διέλευση ρουτίνας από την Οδησσό προς τη Γεωργία μέσω της Μαύρης Θάλασσας”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Ουάλας.

″Όπως είναι το κανονικό για αυτή τη διαδρομή, το HMS Defender εισήλθε σε διεθνώς αναγνωρισμένο διάδρομο διαχωρισμού κυκλοφορίας. Εξήλθε από αυτόν τον διάδρομο με ασφάλεια στις 09:45 BST (βρετανική θερινή ώρα). Όπως συμβαίνει συνήθως, ρωσικά σκάφη παρακολούθησαν τη διέλευσή του και αντιλήφθηκε γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή”.

Δημοφιλή