Θεσσαλονίκη: Πολίτες πετούν στα σκουπίδια πολύτιμα αντικείμενα, κάρτες και κλειδιά (Βίντεο)

Χρυσαφικά αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ πετάχτηκαν στον κάδο μαζί με τα άλλα απορρίμματα - Πώς βοήθησε ο Δήμος τον αφηρημένο ιδιοκτήτη.
Eurokinissi

Κάθε άλλο παρά σπάνιο είναι πλέον το φαινόμενο οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη να πετούν στους κάδους απορριμάτων, μαζί με τα σκουπίδια τους κι άλλα -πολύτιμα πολλές φορές- αντικείμενα, όπως ρολόγια, πιστωτικές κάρτες, κοσμήματα ή και κλειδιά του σπιτιού τους. Φαίνεται πως οι πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας και η κούραση δημιουργούν μια δικαιολογημένη έλλειψη συγκέντρωσης, η οποία έχει αναπόφευκτα κάποιες επιπτώσεις.

Χθες το απόγευμα (4/07), ένας άνδρας που μαζί με τα σκουπίδια πέταξε, σε κάδο στην ανατολική Θεσσαλονίκη και μία σακούλα με χρυσαφικά αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, ήταν ιδιαίτερα τυχερός, διότι οι υπάλληλοι του κεντρικού δήμου έστησαν άμεσα μία «επιχείρηση» και κατάφεραν να ανακαλύψουν ανάμεσα στα αποφάγια τα μεγάλης αξίας χρυσαφικά.

Βέβαια, το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση στη Θεσσαλονίκη, αφού αρκετοί είναι οι αφηρημένοι δημότες που πετούν τα πολύτιμα αντικείμενα τους στους κάδους και στη συνέχεια προσπαθούν να προλάβουν να ενημερώσουν τις υπηρεσίες Καθαριότητας, ζητώντας από τους εργαζόμενους να τους βοηθήσουν για τον εντοπισμό τους.

«Στον δικό μας τον δήμο, οι περισσότερες περιπτώσεις που χρειάστηκε να επέμβουμε αφορούσαν τους κάδους της ανακύκλωσης των ρούχων. Όταν ξεκινούν οι δημότες να κάνουν ξεκαθάρισμα στο σπίτι και στις ντουλάπες, πετούν ό,τι δεν τους χρειάζονται, αλλά έχουν ξεχάσει πως έχουν αφήσει κάποια πολύτιμα αντικείμενα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης.

«Τις πιο πολλές φορές τα βρίσκουμε, διότι στα ρούχα είναι πιο εύκολη η διαδικασία αναζήτησης. Τον τελευταίο χρόνο εντοπίσαμε πολύτιμα αντικείμενα τρεις φορές σε κάδο ανακύκλωσης ρούχων και μία σε μπλε κάδο. Αντίθετα, ένας δημότης μας στάθηκε άτυχος καθώς δεν καταφέραμε να βρούμε κάτι» πρόσθεσε.

Στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Καλαμαριάς οι περισσότερες κλήσεις είναι για κλειδιά σπιτιού ή αυτοκινήτου και πορτοφόλια με πιστωτικές κάρτες όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Στέλιος Ματσαρίδης. «Δεχόμαστε τηλεφωνήματα για αντικείμενα που έχουν χαθεί στα σκουπίδια. Κάποιος δημότης μας κάλεσε και μας είπε για έναν φάκελο που πετάχτηκε μέσα σε έναν κάδο και τον χρειαζόταν. Καταλαβαίνετε πως ένα τέτοιο αντικείμενο είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί», συμπληρώνει.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα των δήμων της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της αποκομιδής των απορριμμάτων βρίσκουν ανάμεσα στα σκουπίδια και ένα σωρό πεταμένες τσάντες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τις ανοίγουν καθώς μπορεί να έχει προηγηθεί κλοπή και δεν είναι σπάνιες οι φορές που έχουν εντοπίσει ταυτότητες και πολύτιμα έγγραφα για τα οποία άμεσα ενημερώνουν τις αστυνομικές αρχές ώστε να αποδοθούν στους κατόχους τους.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ)

Δημοφιλή