ΔΙΕΘΝΕΣ
25/01/2021 09:17 EET

Θετικός στον κορονοϊό και ο πρόεδρος του Μεξικού, Λοπέζ Ομπραδόρ

Tα συμπτώματά του είναι ήπια και δήλωσε "αισιόδοξος" για την πορεία της ασθένειάς του.

(AP Foto/Marco Ugarte, archivo)
.

Ο Αντρές Μανουέλ Λοπέζ Ομπραδόρ, 67 ετών, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. 

Ο Μεξικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα συμπτώματά του είναι ήπια και δήλωσε ”αισιόδοξος” για την πορεία της ασθένειάς του. Θα συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι και θα μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου.

Ο Λοπέζ Ομπραδόρ είχε εκφράσει πέρυσι την επιθυμία να προμηθευτεί 12 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V, εφ όσον αποδεικνυόταν αποτελεσματικό. Η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πούτιν είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Η χρήση του ρωσικού εμβολίου δεν έχει ακόμα εγκριθεί στο Μεξικό, αλλά οι αρχές της χώρας θέλουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα εμβολιασμού των 128 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας και οι καθυστερήσεις της παράδοσης των εμβολίων Pfizer-BioNTech δημιουργούν πρόβλημα.

Το Sputnik V έχει εγκριθεί για χρήση σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία και η Αργεντινή. Η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που του έδωσε πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα.

Στο Μεξικό έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 1,75 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 149.614 - ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Βραζιλία και την Ινδία. 

Πηγή: BBC