Θραύσμα κομήτη έκανε γαλαζοπράσινο τον ουρανό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (βίντεο)

Πλάνα που τραβήχτηκαν από πολλές πόλεις και στις δύο χώρες δείχνουν ένα αντικείμενο «κομητικής προέλευσης» να διασχίζει τον ουρανό με ταχύτητα περίπου 45 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.
Anton Petrus via Getty Images

Τμήμα κομήτη φώτισε τον ουρανό πάνω την Ισπανία και την Πορτογαλία αργά το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος(ESA).

Ο ESA μοιράστηκε στο X ένα βίντεο από ειδική κάμερα, πάνω από την πόλη Caceres της δυτικής Ισπανίας, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία.

«Το Γραφείο Πλανητικής Άμυνας αναλύει επί του παρόντος το μέγεθος και την τροχιά του αντικειμένου για να εκτιμήσει την πιθανότητα να έφτασε οποιοδήποτε υλικό στην επιφάνεια» ανέφερε ο ESA.

Αργότερα, ο διαστημικός οργανισμός επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για θραύσμα κομήτη, με ταχύτητα 45 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, που κάηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η NASA είπε ότι το μαγνήσιο δημιουργεί ένα γαλαζοπράσινο χρώμα όταν καίγεται στους μετεωρίτες.

Το ισπανικό αστρονομικό αστεροσκοπείο Calar Alto είπε ότι μια προκαταρκτική ανάλυση από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας αποκάλυψε ότι το αντικείμενο είχε «κομητητική προέλευση».

Πλάνα CCTV που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του δημάρχου στην πόλη Κάντιθ στη νοτιοδυτική Ισπανία δείχνει τον κομήτη να διασχίζει τον ουρανό στις 12.46 τοπική ώρα.

Ένα άλλο βίντεο έδειξε τον ουρανό του Πόρτο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Πορτογαλίας, να φωτίζεται για λίγα δευτερόλεπτα.

Πολλοί επικοινώνησαν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να αναφέρουν τι συνέβη.

Ο 31χρονος κάτοικος της Λισαβόνας Bernardo Taborda είπε στο Reuters ότι περπατούσε στην πόλη με φίλους όταν ο ουρανός έγινε ξαφνικά έντονα πράσινος: «Έμοιαζε σχεδόν με το φως της ημέρας... κοιτάξαμε όλοι πίσω και το είδαμε».

Και πρόσθεσε: «Ένιωσα σαν ταινία, κοιταχτήκαμε όλοι και μείναμε άναυδοι.

«Ήταν καταπληκτικό.»

Δημοφιλή