Θρίλερ στις ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Σκληρή μάχη στη Γερουσία

Δεν φάνηκαν να επαληθεύονται οι προβλέψεις για «επέλαση» των συντηρητικών.
Jim Urquhart via Reuters

Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνονταν την Τετάρτη να κερδίζουν τη μάχη για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ο έλεγχος της Γερουσίας διακυβευόταν σε σκληρές αναμετρήσεις σε Αριζόνα, Νεβάδα και Τζώρτζια (όπου έγινε γνωστό πως θα λάμβανε χώρα δεύτερος γύρος) στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, όπου δεν φάνηκαν να επαληθεύονται οι προβλέψεις για μεγάλες νίκες των συντηρητικών λόγω της δυσαρέσκειας για τον πληθωρισμό και την ηγεσία του προέδρου Μπάιντεν.

Στην πιο ενθαρρυντική εξέλιξη για τους Δημοκρατικούς, ο Τζον Φέτερμαν κέρδισε την έδρα της Πενσιλβάνια στη Γερουσία, την οποία έλεγχαν οι Ρεπουμπλικανοί, και είχε θεωρηθεί κλειδί ως προς τις ελπίδες του κόμματος να διατηρήσει τον έλεγχο του σώματος. Ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον του Ουϊσκόνσιν επανεξελέγη, κάνοντας ακόμα πιο «θρίλερ» τον αγώνα σε πολιτείες όπου οι αναμετρήσεις ήταν «στήθος με στήθος».

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί διατήρησαν έδρες σε περιφέρειες από τη Βιρτζίνια ως το Κάνσας και το Ρόουντ Άιλαντ, ενώ πολλές περιφέρειες σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια δεν είχαν κριθεί ακόμα. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί σημείωναν και αυτοί νίκες, όπως η ανατροπή του Δημοκρατικού Σον Πάτρικ Μαλόνεϊ της Νέας Υόρκης.

Ο αγώνας για τον έλεγχο του Κογκρέσου θα καθορίσει το μέλλον της ατζέντας του προέδρου Μπάιντεν και λειτουργεί επίσης ως «δημοψήφισμα» για την κυβέρνησή του, καθώς η χώρα μαστίζεται από πληθωρισμό-ρεκόρ και ανησυχία για την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η χώρα. Μια πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων πιθανώς θα φέρει μια σειρά από έρευνες πάνω στον Μπάιντεν και στην οικογένειά του, ενώ επικράτησή τους στη Γερουσία θα δυσκόλευε τον πρόεδρο στην επιλογή δικαστικών.

Οι Δημοκρατικοί σημείωσαν επιτυχία στις αναμετρήσεις για κυβερνήτες, κερδίζοντας στο Ουϊσκόνσιν, το Μίτσιγκαν και την Πενσιλβάνια, πολιτείες που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στη νίκη του Μπάιντεν επί του Τραμπ το 2020. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί κράτησαν τους κυβερνήτες τους σε Φλόριντα, Τέξας και Τζώρτζια.

Quinn Glabicki via Reuters

Οι ψήφοι καταμετρώνταν ακόμα ανά τη χώρα, κάτι που σημαίνει πως οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούσαν ακόμα να καταλήξουν να ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Ωστόσο δεν σημειώθηκε «επέλαση» των Ρεπουμπλικανών, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για τους Δημοκρατικούς, που είχαν προετοιμαστεί για μεγάλες απώλειες- και δημιουργεί αμφιβολίες για το μέγεθος της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών αν τελικά επικρατήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η μάχη για τη Γερουσία στη Τζώρτζια μεταξύ του Δημοκρατικού Ραφαέλ Γουόρνοκ και του Ρεπουμπλικανού Χέρσελ Γουόκερ θα κριθεί εν τέλει σε αναμέτρηση στις 6 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσαν να περάσουν εβδομάδες μέχρι να «κλειδώσει» ο έλεγχος του σώματος, εκτός και αν οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν στη Νεβάδα και την Αριζόνα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών φαίνονται να δείχνουν πως οι ψηφοφόροι τιμωρούν τον Μπάιντεν για τον πληθωρισμό, ωστόσο παράλληλα «χτυπούν» τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών εναντίον της άμβλωσης. Οι κακές επιδόσεις κάποιων υποψηφίων που είχε υποστηρίξει ο Ντόναλντ Τραμπ υποδεικνύουν εξάντληση από το χάος που προκαλούσε ο πρώην πρόεδρος, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία το 2024.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Δημοφιλή