Το άδικο τέλος της μπανάνας: Καλλιτέχνης έφαγε το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν

Η κίνηση του Ντέιβιντ Ντατούνα και το βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram.
Ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντατούνα έφαγε το έργο τέχνης «Comedian».
Ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντατούνα έφαγε το έργο τέχνης «Comedian».
Eva Marie Uzcategui / Reuters

Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση της νέας δημιουργίας του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν με τίτλο «Comedian» που πρόκειται για μια μπανάνα κολλημένη με μονωτική ταινία στον τοίχο και βρίσκεται στη φουάρ Art Basel Miami Beach της γκαλερί Perrotin, ένας άλλος καλλιτέχνης την ξεκόλλησε και την έφαγε.

Ο Ντέιβιντ Ντατούνα, καλλιτέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη επισκέφτηκε την γκαλερί χθές, Σάββατο, ξεκόλλησε, ξεφλούδησε και έφαγε την μπανάνα αξίας 120.000 δολαρίων. «Ηταν πεντανόστιμη, καλύτερη από μια συνηθισμένη μπανάνα», δήλωσε ο Ντατούνα στον ιστότοπο New York Post. «Μπορώ να φάω την μπανάνα και το σκεπτικό της μπανάνας, επειδή είμαι καλλιτέχνης και όχι ένας συνηθισμένος άνθρωπος». Ο καλλιτέχνης δημοσίευσε την κίνησή του στον λογαριασμό του στο Instagram και η ανάρτηση συγκέντρωσε πολύ γρήγορα περισσότερες από 50.000 αναπαραγωγές.

«Δεν πρέπει να αγγίζεις την τέχνη», είπε μια θυμωμένη επισκέπτρια της γκαλερί στον καλλιτέχνη, σύμφωνα με δηλώσεις συνεργάτιδας της γκαλερί. Οι υπεύθυνοι της γκαλερί ανέφεραν το περιστατικό στην αστυνομία, όμως ο Ντατούνα ξέφυγε. «Δεν το έκανα για το έργο. Είναι μια παραστατική τέχνη. Αγαπώ τον Κατελάν, ένας καλλιτέχνης τρώει άλλον καλλιτέχνη. Είναι διασκεδαστικό. Το όνομα της ερμηνείας είναι Πεινασμένος Καλλιτέχνης (“Hungry Artist”)».

Στο μεταξύ, η γκαλερί επέμενε ότι το έργο υπάρχει. «Δεν κατέστρεψε τη δουλειά. Η μπανάνα είναι η ιδέα», είπε ο εκπρόσωπος Λουσιέν Τέρας στην Herald.

Το «Comedian» δημιούργησε αναστάτωση πριν από λίγες ημέρες, όταν ένας Γάλλος συλλέκτης το αγόρασε με 120.000 δολάρια. Το έργο έγινε τόσο δημοφιλές στο Instagram που ο Κατελάν γρήγορα δημιούργησε ακόμα δυο έργα με φρούτα.

Πηγή: New York Post