Το νέο έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν είναι μια μπανάνα στον τοίχο που πωλείται 120.000 δολάρια

Ο ανατρεπτικός Ιταλός είχε προκαλέσει σκάνδαλο στις ΗΠΑ με τη δημιουργία του «America», τη «χρυσή λεκάνη τουαλέτας».
Μαουρίτσιο Κατελάν
Μαουρίτσιο Κατελάν
YouTube

Η νέα δημιουργία του Ιταλού ανατρεπτικού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν τιτλοφορείται «Comedian» και παρουσιάζεται στη φουάρ Art Basel Miami Beach από την παρισινή γκαλερί Perrotin (η οποία διατηρεί παραρτήματα στη Νέα Υόρκη και την Ασία).

Πρόκειται για μία μπανάνα κολλημένη με γκρίζα μονωτική ταινία στον τοίχο, που ίσως για κάποιους παραπέμπει στη μπανάνα που σχεδίασε ο Άντι Γουόρχολ για τον πρώτο δίσκο των Velvet Underground του Λου Ριντ (1967).

Παρά το γεγονός ότι η παρουσία του Κατελάν στη διοργάνωση δεν διαφημίστηκε, το κοινό έσπευσε με περιέργεια και ενδιαφέρον να δει την περίφημη μπανάνα, φωτογραφίζοντας το «έργο» και βγάζοντας σέλφι. Σημειώνεται ότι έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από την τελευταία φορά που ο Κατελάν έδωσε έργο του σε φουάρ.

Ο Ιταλός δημιουργός, που είχε προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ με το «America», τη «χρυσή λεκάνη τουαλέτας» (Cesso d’ oro), δηλώνει πως δούλευε πάνω στην ιδέα επί έναν χρόνο και όποτε ταξίδευε έπαιρνε μαζί του μία μπανάνα και την έβαζε στον τοίχο. Στην πορεία έκανε διάφορες εκδοχές μοντέλων σε ρητίνη και μπρούντζο, αλλά κατέληξε στη φυσική εκδοχή της.

Η νέα «δημιουργία» του προβοκάτορα Κατελάν κοστίζει 120.000 δολάρια και μέχρι στιγμές υπάρχουν δύο αγοραστές σύμφωνα με τον γκαλερίστα Emmanuel Perrotin, που συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη εδώ και 27 χρόνια (μία Γαλλίδα, πελάτισσα της γκαλερί, η οποία πρώτη φορά ωστόσο, αγόρασε έργο του Ιταλού καλλιτέχνη και ένας Γάλλος).

Μετά τη δεύτερη πώληση, η τιμή ανέβηκε στα 150.000 δολάρια και η τρίτη βερσιόν του έργου αναμένεται να πωληθεί σε μουσείο.

Όσο για τη μπανάνα -σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου, κατά τον Κατελάν- είναι απλά από ένα σουπερμάρκετ του Μαϊάμι.

Με πληροφορίες από artnet.com

Δημοφιλή