ΔΙΕΘΝΕΣ
14/09/2019 18:06 EEST | Updated 14/09/2019 18:10 EEST

Βρετανία: Διέρρηξαν το ανάκτορο Μπλενχάιμ για να κλέψουν τη χρυσή λεκάνη

Το έργο του καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν παρουσιάζεται στο πλαίσιο έκθεσης του η οποία εγκαινιάστηκε την Πέμπτη.

ASSOCIATED PRESS

Λεκάνη τουαλέτας από χρυσό 18 καρατίων εκλάπη τα ξημερώματα του Σαββάτου από το ανάκτορο του Μπλενχάιμ στο Οξφορντσάιρ της Βρετανίας. 

Σύμφωνα με το BBC, οι διαρρήκτες εισέβαλαν στις 4:50 το πρωί και έκλεψαν τη χρυσή λεκάνη, έργο του διάσημου Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, που βρίσκεται στο ανάκτορο στο πλαίσιο έκθεσης του η οποία εγκαινιάστηκε την Πέμπτη. 

Η χρυσή λεκάνη δεν βρέθηκε, οι διαρρήκτες προκάλεσαν «σημαντικές ζημιές και μεγάλη διαρροή νερού» και πιθανώς «χρησιμοποίησαν δύο οχήματα διαφυγής», σύμφωνα ωστόσο με την τοπική αστυνομία συνελήφθη ένας 66χρονος άνδρας. 

Το ανάκτορο του 18ου αιώνα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και τόπος γέννησης του Ουίνστον Τσόρτσιλ παρέμεινε κλειστό το Σάββατο και οι έρευνες συνεχίζονται. 

Ο Έντουαρντ Σπένσερ - Τσόρτσιλ, ετεροθαλής αδελφός του δούκα του Μάλμπορο (η εν λόγω κατοικία αποτελεί έδρα των δουκών του Μάλμπορο) δήλωνε τον περασμένο μήνα ήσυχος όσον αφορά την ασφάλεια. 

Το έργο που φέρει τον τίτλο «America» περιλαμβάνει λεκάνη, κάθισμα και καζανάκι που λειτουργούν, και είχε χρησιμοποιηθεί από 100.000 και πλέον ανθρώπους κατά τη διάρκεια έκθεσης του στο Μουσείο Γκουγκενχάιμ της Νέας Υόρκης. Όπως και στην έκθεση στο Μπλενχάιμ. 

Στο παρελθόν η χρυσή τουαλέτα είχε προσφερθεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος είχε ζητήσει από το μουσείο να του δανείσει έναν πίνακα του Βαν Γκογκ, του 1888, αλλά το αίτημα του απορρίφθηκε και του προσέφεραν τον «θρόνο» του Κατελάν.

Η αξία της χρυσής λεκάνης υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο λίρες.