Φεμινισμός είναι η λέξη της χρονιάς για το 2017

Και η λέξη της χρονιάς που μας πέρασε, σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster είναι... «φεμινισμός».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο εν λόγω όρος αναζητήθηκε πολύ στο site του λεξικού μέσα στο 2017, σημειώνοντας συνολικά αύξηση 70% στις αναζητήσεις του σε σχέση με το 2016.

Το Women’s March που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον και σε άλλες μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς και το κίνημα #MeToo που αναζωπυρώθηκε μετά την αποκάλυψη των δεκάδων σκανδάλων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης κατά των γυναικών στο χώρο της showbiz και όχι μόνο, μονοπώλησαν τους 12 μήνες του 2017, σύμφωνα με το Merriam-Webster.

Όπως αναφέρεται στο site του λεξικού, φεμινισμός ορίζεται «η θεωρία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ισότητας των δύο φύλων» και η «οργανωμένη δράση εκ μέρους των δικαιωμάτων και των ενδιαφερόντων των γυναικών».

Η λέξη «φεμινισμός» (feminism) κέρδισε άλλες υποψήφιες για λέξεις της χρονιά που αποτελούσαν έμμεση αναφορά στην κυβέρνηση Τραμπ, όπως τα «συνένοχος» (complicit), «ανάκληση» (recuse) και «ξεμωραμένος» (dotard).

«Καμία λέξη δεν μπορεί να ενσωματώσει όλες τις ειδήσεις, τα γεγονότα και τις ιστορίας μιας χρονιάς -ειδικά μιας χρονιάς με τόσες πολλές ειδήσεις και ιστορίες» αναφέρει η ομάδα του λεξικού στη σχετική ανακοίνωση στο site της. «Όταν όμως μια συγκεκριμένη λέξη αναζητείται σε μεγάλο βαθμό, και επίσης ξεχωρίζει επειδή συσχετίζεται με πολλές και σημαντικές διαφορετικές ιστορίες, τότε μπορούμε να μάθουμε κάτι για τους εαυτούς μας μέσα από το πρίσμα του λεξιλογίου».

Το Women’s March, το #MeToo, η τηλεοπτική σειρά «The Handmaid’s Tale» και η ταινία «Wonder Woman» έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την αύξηση της δημοτικότητας της λέξης «φεμινισμός» μέσα στο 2017, συμπληρώνουν.

«Η λέξη ”φεμινισμός” χρησιμοποιούταν με έναν γενικό τρόπο», λέει ο αρχισυντάκτης του Merriam-Webster, Peter Sokolowski, στο Associated Press. «Τι σημαίνει να είσαι φεμινιστής το 2017; Αυτού του είδους τα ερωτήματα πιστεύω πως στέλνουν τον κόσμο στο λεξικό».

Popular in the Community