Το ΙΚΕΑ συναρμολογεί την βιώσιμη πόλη του μέλλοντος

«Σπάει» τα όρια των τεσσάρων τοίχων και ξεκινά μια συνεργασία με μια ολόκληρη πόλη.
IKEA
IKEA
Getty

Καιρός να ξεχάσουμε τις περιηγήσεις του Σαββατοκύριακου στο κατάστημα IKEA. Το Χέλσινγκμποργκ, μια παράκτια πόλη που βρίσκεται στα νότια της Σουηδίας, πρόκειται να γίνει ο πιο ονειρεμένος προορισμός για τους λάτρεις γνωστών επίπλων της αλυσίδας.

Το σουηδικό κατάστημα επίπλων «σπάει» τα όρια των τεσσάρων τοίχων και ξεκινά μια συνεργασία με μια ολόκληρη πόλη για την ολοκλήρωση ενός έργου που ονομάζεται H22. Ο στόχος είναι να βρεθούν λύσεις για τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η αστικοποίηση και η προαγωγή μιας ευκολότερης ζωής για όλους παντού - τόσο εύκολη όσο η συναρμολόγηση ενός ραφιού IKEA.

Η πρόσφατα ανακηρυγμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις πιο καινοτόμες πόλεις της Ευρώπης, το Χέλσινγκμποργκ, θα αναπτύξει ιδέες που θα έχουν συλλεχθεί από τους ίδιους τους πολίτες, το ΙΚΕΑ και τους συνεργάτες του. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί μια έκθεση από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουλίου 2022 με τα αποτελέσματα.

«Τα επόμενα τρία χρόνια θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του επιχειρηματικού μοντέλου IKEA και θα υιοθετήσουμε έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο σκέψης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ingka Group, Μάρκους Ένγκμαν. «Μέχρι το 2022, θέλουμε να παρουσιάσουμε πραγματικές λύσεις για βιώσιμες πόλεις που θα είναι προσιτές και πρακτικές για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την κοινωνία».

Το επίκεντρο της αειφορίας του έργου H22 εστιάζεται σε τρεις «χώρους»: τον κήπο, την αγορά και την κουζίνα. Το πρώτο θα προωθήσει την αστική γεωργία, η οποία θα παρέχει φρέσκα προϊόντα στους άλλους δύο.

Η περιοχή του λιμανιού της πόλης θα γίνει κόμβος για καινοτόμες ιδέες σχετικά με το μέλλον της λιανικής και της κατασκευής, οι διαδραστικές εκθέσεις θα βοηθήσουν τους πολίτες να εξοικειωθούν με τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και την τεχνολογία της εκτύπωσης, που προάγουν την βιώσιμη μόδα, ενώ το τοπικό δάσος θα φιλοξενήσει μια έκθεση των μαθητών σχετικά με την βιώσιμη στέγαση.

Για να συμβάλει στην αφήγηση των ιστοριών πίσω από το H22, το IKEA ξεκινάει επίσης μια σειρά podcast. Τα μονόωρα επεισόδια θα παρουσιαστούν από ηγέτες του κλάδου της αειφορίας και κατοίκους της πόλης.

«Μαζί θα προσπαθήσουμε να βρούμε καινοτόμες λύσεις καθώς δημιουργούμε από κοινού την βιώσιμη πόλη του μέλλοντος. Γνωρίζουμε ότι το ΙΚΕΑ έχει πολλές συναρπαστικές ιδέες σχετικά με το θέμα», δήλωσε ο δήμαρχος Πίτερ Ντανιέλσον. «Μέσω της συνεργασίας μας με το ΙΚΕΑ, το Χέλσινγκμποργκ αναζητά λύσεις σε προκλήσεις που μοιραζόμαστε με τόσες άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.»

Το H22 είναι ένα άλλο παράδειγμα της δέσμευσης της εταιρείας προς την βιωσιμότητα. Οι στόχοι της περιλαμβάνουν καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών, αφαίρεση των πλαστικών μίας χρήσης από τις συσκευασίες, παραδόσεις κατ΄ οίκον μηδενικών εκπομπών έως το 2025 και μείωση του αποτυπώματος στο περιβάλλον κατά περίπου 70% ανά προϊόν, πριν από το 2030.

Ωστόσο, τα οικονομικά οφέλη πρέπει να συμβαδίζουν με το οικολογικό όραμα. Με αυτόν τον τρόπο, το Χέλσινγκμποργκ μπορεί να γίνει το «σπίτι» μιας πρωτοπορίας που θα συνδυάσει την τεχνολογία με την ζωή στα πλαίσια μιας κοινωνίας.

Πηγή: Forbes