Το Λεξικό της Οξφόρδης δεν κατάφερε να επιλέξει μόνο μια «λέξη της χρονιάς» για το απρόβλεπτο 2020

Οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν πιο πολύ και τα new entries.
Bobby Yip / Reuters

Το Λεξικό της Οξφόρδης κάθε χρόνο επιλέγει μία «λέξη της χρονιάς», το 2020 όμως ήταν το έτος που μεταξύ άλλων ανέτρεψε και αυτή τη συνήθεια. Ανάμεσα σε όλα όσα έχουμε να θυμόμαστε είναι ο κορονοϊός και το παγκόσμιο lockdown που μας έφερε αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα που καθόλου δεν είχαμε φανταστεί.

Για τη χρονιά που σε λίγο μας αφήνει, το Λεξικό της Οξφόρδης δηλώνει πως αδυνατεί να επιλέξει μία μόνο λέξη, αφού τα όσα διαδραματίστηκαν ήταν τόσα πολλά.

Αντί για αυτό, ερευνά το πόσο γρήγορα εξελίχθηκε η γλώσσα τους δώδεκα αυτούς μήνες.

Στην έκθεση που δημοσιεύει με τίτλο «Οι λέξεις μιας χρονιάς άνευ προηγουμένου», γίνεται λόγος για την ταχύτητα με την οποία διαδόθηκε και υιοθετήθηκε ένα λεξιλόγιο σχετικό με τον κορονοϊό.

Ο Κάσπερ Γκράθχουολ, πρόεδρος του Λεξικού της Οξφόρδης, είπε μεταξύ άλλων πως: «Γλωσσικά, δεν έχω δει ποτέ άλλη χρονιά σαν αυτή που ζήσαμε φέτος. Η ομάδα της Οξφόρδης εντοπίζει εκατοντάδες σημαντικές νέες λέξεις και χρήσεις, έτσι όπως εξελίχθηκε το έτος».

«Είναι τόσο προφανές όσο και ειρωνικό πως το 2020 μας γέμισε με νέες λέξεις, σε αντίθεση με άλλες χρονιές», συμπλήρωσε.

Από το Μάρτιο, που εξαπλώθηκε η πανδημία στην Ευρώπη, και έπειτα, μπήκαν στο χάρτη λέξεις όπως οι «Covid-19», «social distancing» και «reopening».

Τον Ιούνιο, χρησιμοποιήθηκε πολύ η φράση «Black Lives Matter», ενώ τον Αύγουστο έγινε ευρεία χρήση των «Mail-in» και «Belarusian», αναφερόμενα στις επιστολικές ψήφους για τις αμερικανικές εκλογές και τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αντίστοιχα.

Η φράση «Black Lives Matter» χρησιμοποιούνταν εκτενώς και πριν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ωστόσο σήμερα έχει διεισδύσει στις ζωές μας όσο ποτέ άλλοτε.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιστολικές ψήφους, κυρίως επειδή η χρήση τους συνδέθηκε με τις θεωρίες συνωμοσίας. Όχι ότι είναι αληθείς αλλά μάλλον επειδή υποστηρίχθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Η χρήση του Brexit μειώθηκε κατά 80%, ακόμα κι αν μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση του.

(Με πληροφορίες από BBC)