Το Μουσείο Μπενάκη τιμά τη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά τη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά
Αγγελος Δεληβορριάς. Φωτογραφία Στέλιος Σκοπελίτης
Αγγελος Δεληβορριάς. Φωτογραφία Στέλιος Σκοπελίτης

Στον Άγγελο Δεληβορριά, τον επί σειρά ετών διευθυντή του «το Μουσείο Μπενάκη οφείλει πολλά, τόσα που δεν χωρούν σε μια απλή απαρίθμηση. Θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη ενός ακατάβλητου οραματιστή και επιστήμονα», το Μουσείο προχωρά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, έτσι ώστε η προσφορά του Άγγελου Δεληβορριά στο Μουσείο Μπενάκη και στον πολιτισμό να παραμείνει ζωντανή και στις επόμενες γενιές.

Τον Μάρτιο του 2019 εγκαινιάζεται ο θεσμός μιας ετήσιας «Διάλεξης Άγγελου Δεληβορριά». Η διάλεξη θα πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο, κοντά στην ημέρα της ονομαστικής εορτής του, στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα από τα γνωστικά πεδία που ενδιέφεραν τον τιμώμενο. Οι διαλέξεις θα εκδίδονται στη συνέχεια αυτοτελώς. Η εναρκτήρια ομιλία θα δοθεί από τον Eugenio La Rocca, καθηγητή Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza, μέλος της Academia dei Lincei και πρώην διευθυντή των Μουσείων του Καπιτωλίου. Η διάλεξη έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Τιμώντας την ασίγαστη επιμονή του για την παρουσίαση στο κοινό των έργων του πολιτισμού, το Μουσείο Μπενάκη προετοιμάζει παράρτημα του επιστημονικού του περιοδικού, το οποίο θα περιλαμβάνει συνεισφορές των παλαιότερων και νεότερων συνεργατών του στο Μουσείο.

Το ευρύτατο δίκτυο των επαφών του Άγγελου Δεληβορριά με το ελληνικό και διεθνές επιστημονικό κοινό θα αποτυπώνεται σε ένα μεγάλο τιμητικό αφιέρωμα, το οποίο ήταν ήδη από καιρό στα εκδοτικά σχέδια του Μουσείου. Θα περιλαμβάνει συμβολές Ελλήνων και ξένων επιστημόνων από τα ποικίλα ερευνητικά πεδία, με τα οποία είχε καταγίνει ο ίδιος στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του.

Καθώς ο ίδιος συνέλαβε και δημιούργησε τη σημερινή μορφή του Μουσείου Μπενάκη, η νέα πτέρυγα του νεοκλασικού κτηρίου της οδού Κουμπάρη έχει ήδη μετονομαστεί σε «Πτέρυγα Άγγελου Δεληβορριά», δεδομένου ότι η ολοκλήρωσή της σηματοδότησε το πρώτο βήμα για την πραγμάτωση του οράματός του.

Φωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο εμπλουτισμός των συλλογών του Μουσείου ήταν αναμφίβολα η πρωταρχική του μέριμνα. Το Μουσείο Μπενάκη θα απονέμει ετησίως στο πλαίσιο της Ημέρας Δωρητών του Μουσείου το «Βραβείο Άγγελου Δεληβορριά» σε δωρητή που θα έχει συνεισφέρει στην ανανέωση των συλλογών του Ιδρύματος με σημαντική δωρεά αντικειμένων.

Στη φετινή Ημέρα Δωρητών το βραβείο απονεμήθηκε στον Αλέκο Παππά για την σπουδαία προσφορά στο Ίδρυμα του εργαστηρίου και των έργων τέχνης του πατέρα του, Γιάννη Παππά (1913-2005), ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες γλύπτες.

Δημοφιλή