Το να πίνουμε δύο λίτρα νερό την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και ενυδατωμένοι είναι ένας μύθος.

Το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα εξαρτάται από το τον καθένα μας.
turk_stock_photographer via Getty Images

Η κατανάλωση δύο λίτρων νερού την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και ενυδατωμένοι είναι ένας μύθος, με τους ανθρώπους να χρειαζόμαστε έως και έξι λίτρα ανάλογα με τη θερμοκρασία, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ανάγκη να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα έχει γίνει τυπική συμβουλή, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να το υποστηρίζουν, αναφέρει η Daily Telegraph.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον στις ΗΠΑ μελέτησαν χιλιάδες 5.600 ανθρώπους από 26 χώρες και διεπίστωσαν ότι η θεωρία ότι ένας ενήλικας πρέπει να πίνει 2 λίτρα (8 ποτήρια) νερό την ημέρα για να παραμείνει υγιής, δεν είναι αλήθεια.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ημερήσιοι μέσοι όροι κυμαίνονταν από μόλις ένα λίτρο την ημέρα έως έξι λίτρα.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ειδικό «ιχνηλάσιμο» νερό που περιείχε ισότοπα υδρογόνου και οξυγόνου για να παρακολουθούνται από τους επιστήμονες.

Η αύξηση βάρους και η άσκηση είναι σημαντικός παράγοντας. Για παράδειγμα, στην Αγγλία, όπου η μέση θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί Κελσίου, έγινε κατανοητό ότι ένας 20χρονος άνδρας βάρους 70 κιλών χρειάζεται περίπου 3,2 λίτρα νερό την ημέρα.

Από την άλλη η απαίτηση σε νερό μιας γυναίκας, που ζυγίζει περίπου 57 κιλά και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά προσδιορίστηκε στα 2,7 λίτρα.

Όταν οι άνθρωποι διπλασίασαν την ενεργειακή τους δαπάνη σε μια μέρα, χρειάζονταν ένα επιπλέον λίτρο, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ενώ η αύξηση της υγρασίας κατά 50% απαιτούσε επιπλέον 0,3 λίτρα την ημέρα.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι τα υπέρβαρα άτομα χρειάζονται περισσότερο νερό.

Ένας μέσος άνθρωπος που ζύγιζε 50 κιλά κατανάλωνε περίπου 2,5 λίτρα νερό, ενώ ένα άτομο που ζύγιζε κατά μέσο όρο 95 κιλά κατανάλωνε 5 λίτρα νερό.

Οι αθλητές χρησιμοποιούν περίπου ένα λίτρο περισσότερο από αυτούς που δεν αθλούνται. Ένας άνδρας αθλητής στη μελέτη βρέθηκε να καταναλώνει 10 λίτρα νερό την ημέρα.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι σε κοινωνίες που ζουν από το κυνήγι, τη γεωργία και την κτηνοτροφία χρειάζονται περισσότερο νερό από τους ανθρώπους σε βιομηχανικές περιοχές.

Ο καθηγητής Ντελ Σόλερ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν υποστήριξε ποτέ την πεποίθηση ότι πρέπει να καταναλώνονται 2 λίτρα νερό την ημέρα. Ο Σόλερ είπε ότι η μελέτη τους είναι η καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη έρευνα που έχουν κάνει για να μετρήσουν πόσο νερό καταναλώνουν πραγματικά οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση.

Προέλευση οκτώ ποτηριών την ημέρα

Ο κανόνας των οκτώ ποτηριών την ημέρα φαίνεται να προέρχεται από τον δρ Fredrick J Stare, τον Αμερικανό διατροφολόγο που, το 1974, πρότεινε έναν αριθμό από έξι έως οκτώ ποτήρια. Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει καφέ, τσάι, γάλα, αναψυκτικά και μπύρα μαζί με την περιεκτικότητα σε νερό των φρούτων και των λαχανικών.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το να πίνεις περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται το σώμα είναι εξίσου άχρηστο με το να αναπνέεις επιπλέον για περισσότερο οξυγόνο.

Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η υπονατριαιμία εμφανίζεται όταν η πρόσληψη υγρών υπερβαίνει την ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν το νερό από το αίμα και συνήθως συμβαίνει όταν ένα άτομο πίνει πάρα πολλά υγρά σε σύντομο χρονικό διάστημα.