Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό

Μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας, με πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο.
|
Ανί Ερνό
Ανί Ερνό
Nobel Prize

Νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 είναι η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό.

Η Ανί Ερνό -από τα φετινά φαβορί- τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 «για το θάρρος και την κλινική οξύνοια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, την αποξένωση και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης», ανέφερε η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία.

Η Ερνό, το έργο της οποίας είναι κυρίως αυτοβιογραφικό, είναι 82 ετών.

Γεννημένη το 1940, είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο Τα χρόνια (2008). Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019.

Το 2021, το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Βρετανό, γεννημένο στη Ζανζιβάρη, συγγραφέα Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, για «την ασυμβίβαστη και συμπονετική εξερεύνηση των επιπτώσεων της αποκοιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στο χάσμα ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις ηπείρους».

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020 απονεμήθηκε στην Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ «για την αλάνθαστη ποιητική φωνή της, που με λιτή ομορφιά καθιστά κάθε μία ύπαρξη καθολική».

Η απονομή του βραβείου στον Αυστριακό συγγραφέα Πέτερ Χάντκε το 2019, προκάλεσε διαμαρτυρίες, λόγω της υποστήριξής του στους Σέρβους κατά την διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990.

Το 2018 το Νόμπελ Λογοτεχνίας αναβλήθηκε, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση που συγκλόνισαν τη Σουηδική Ακαδημία.

Χθες, 5 Οκτωβρίου, απονεμήθηκε το Νόμπελ Χημείας, το οποίο «μοιράστηκαν» τρεις επιστήμονες, οι Κάρολιν Μπερτότσι, Μόρτεν Μέλνταλ και Μπάρι Σάρπλες, «για την ανάπτυξη της χημείας κλικ και της βιοορθογωνικής χημείας».