Το πρώτο κρούσμα Ομικρον στις ΗΠΑ βαθαίνει την παγκόσμια ανησυχία

Καραντίνα και στους πλήρως εμβολιασμένους αφιχθέντες επιβάλλει η Νότια Κορέα, ξεμπλοκάρει τις αεροπορικές κρατήσεις η Ιαπωνία.
Spencer Platt via Getty Images

Ενα άτομο από την Καλιφόρνια είναι το πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το CDC την Τετάρτη.

Πρόκειται για ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 22 Νοεμβρίου.

Το εν λόγω άτομο, κάτοικος Σαν Φρανσίσκο, ήταν πλήρως εμβολιασμένο και είχε ήπια συμπτώματα, τα οποία τώρα βελτιώνονται ενώ έχει τεθεί σε καραντίνα μέχρι να βγει αρνητικός στον κορονοϊό. Ολες οι στενές επαφές του έχουν βρεθεί αρνητικές στα τεστ που τους έχουν γίνει.

via Associated Press

Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από πολλά κράτη της Νότιας Αφρικής.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εργάζεται πάνω στη στρατηγική των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της COVID-19 αυτόν τον χειμώνα και πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα είπαν στο Reuters ότι είναι ένα βήμα από την επέκταση της υποχρέωσης για τους ταξιδιώτες να φορούν μάσκες μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει επίσης να ανακοινώσει αυστηρότερους κανόνες στα τεστ για τους διεθνείς επισκέπτες.

Οι αεροπορικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες κλήθηκαν να παραδώσουν τα ονόματα των επιβατών που έφτασαν από περιοχές της νότιας Αφρικής, οι οποίες που επλήγησαν από την Ομικρον, σύμφωνα με επιστολή του CDC.

Περιορισμοί ταξιδιών

Περίπου 56 χώρες εφαρμόζουν ταξιδιωτικά μέτρα για να προφυλαχθούν από την Ομικρον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στα πιο πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν, η Νότια Κορέα διέκοψε την Πέμπτη την εξαίρεση καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους εισερχόμενους ταξιδιώτες, καθώς οι καθημερινοί αριθμοί κρουσμάτων αυξήθηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η ασιατική χώρα επιβεβαίωσε τα πρώτα πέντε κρούσματα της Ομικρον την Τετάρτη.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία, ακύρωσε τη γενική απαγόρευση που ανακοίνωσε σε όλες τις κρατήσεις για εισερχόμενες πτήσεις και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να καλύψουν τις ανάγκες των Ιαπώνων που επιστρέφουν στην χώρα.

Η κυβέρνηση είχε ζητήσει νωρίτερα από τις αεροπορικές εταιρείες να μην κάνουν νέες κρατήσεις για πτήσεις προς την Ιαπωνία για τον Δεκέμβριο λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Ομικρον.

Ωστόσο, το μέτρο αυτό προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ εκείνων που σκόπευαν να επιστρέψουν στην Ιαπωνία για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές και ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα παραδέχθηκε ότι η κίνηση αυτή προκάλεσε σύγχυση.

Οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν τώρα νέες κρατήσεις, εφόσον ο αριθμός των επιβατών που εισέρχονται στην Ιαπωνία παραμένει κάτω από το τελευταίο ανώτατο όριο των 3.500 την ημέρα, το οποίο μειώθηκε από 5.000 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

(με πληροφορίες από HuffPost US, Reuters)

Δημοφιλή