Το ρωσικό κοινοβούλιο καταργεί το όριο ηλικίας για τους νεοσύλλεκτους στο στρατό

Εν μέσω σοβαρών απωλειών στην Ουκρανία.
 A Russian army service member fires a howitzer during drills at the Kuzminsky range in the southern Rostov region, Russia January 26, 2022. REUTERS/Sergey Pivovarov
A Russian army service member fires a howitzer during drills at the Kuzminsky range in the southern Rostov region, Russia January 26, 2022. REUTERS/Sergey Pivovarov
SERGEY PIVOVAROV via REUTERS

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο την Τετάρτη που καταργεί το ανώτατο όριο ηλικίας για την στρατιωτική θητεία, εν μέσω βαρέων απωλειών στην Ουκρανία.

Οι βουλευτές στην Κάτω Βουλή της Κρατικής Δούμας ενέκριναν το νομοσχέδιο σε μία μόνο συνεδρίαση, με την Άνω Βουλή, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, να δίνει τη σύμφωνη γνώμη της λίγο αργότερα. Το νομοσχέδιο χρειάζεται πλέον μόνο την υπογραφή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να γίνει νόμος.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν είπε: ”Σήμερα, ειδικά, πρέπει να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις και να βοηθήσουμε το Υπουργείο Άμυνας. Ο Ανώτατος Διοικητής μας κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας θα νικήσουν και πρέπει να βοηθήσουμε.”

Επί του παρόντος, μόνο Ρώσοι ηλικίας 18-40 ετών και αλλοδαποί ηλικίας 18-30 ετών μπορούν να καταταγούν ως επαγγελματίες στρατιώτες στον ρωσικό στρατό.

Πλέον θα είναι δυνατό οποιοσδήποτε εθελοντής που δεν έχει συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία ορίζεται σήμερα στα 61,5 έτη για τους άνδρες, να καταταγεί στον στρατό.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στις μάχες στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε στις 25 Μαρτίου ότι 1.351 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 3.825 τραυματίστηκαν από τότε που η Μόσχα έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. 24. Έκτοτε δεν έχει ενημερώσει τα στοιχεία για τα θύματα.

Τόσο οι ουκρανοί όσο και οι δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είπαν ότι οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν σημαντικά υψηλότερες εκείνη την εποχή και έχουν αυξηθεί απότομα από τον Μάρτιο.