Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να ανοίξει διάδρομο για πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα από την Ουκρανία

Κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης αν δεν ξεμπλοκαριστούν άμεσα τα πλοία που έχουν «παγιδευτεί» στα ουκρανικά λιμάνια.
Hristo Rusev via Getty Images

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο ώστε τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα να φύγουν από την Ουκρανία, μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο.

Ο Ρουντένκο απαίτησε για το σκοπό αυτό από το Κίεβο «να αποναρκοθετήσει» τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος περνάει από μια συλλογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε.

Η Ρωσία θα συζητήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία αφού καταδικαστούν αιχμάλωτοι που έχουν παραδοθεί, είπε επίσης ο Ρώσος υφυπουργός. Ρώσοι και αυτονομιστές αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως μερικοί απ′ αυτούς που έχουν παραδοθεί θα πρέπει να δικαστούν για εγκληματα πολέμου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι πρόωρο να δημιουργηθεί μια ρωσική στρατιωτική βάση στην ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Η Ρωσία θα συζητήσει το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων με την Ουκρανία μόλις καταδικαστούν οι κρατούμενοι που παραδόθηκαν, είπε επίσης ο Ρουντένκο. Ρώσοι και αυτονομιστές αξιωματούχοι έχουν πει ότι ορισμένοι από αυτούς που παραδόθηκαν θα πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου.