Στην «πιο ενεργή φάση» η μάχη του Ντονμπάς: Μεγάλη ρωσική επίθεση για περικύκλωση ουκρανικών δυνάμεων

Οι μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσαν να καθορίσουν τη μοίρα της χώρας.
Alexander Ermochenko via Reuters

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν μεγάλης κλίμακας επίθεση την Τρίτη για να περικυκλώσουν ουκρανικά στρατεύματα σε δύο πόλεις δίπλα σε ποταμό στην ανατολική Ουκρανία, σε μια μάχη που θα μπορούσε να κρίνει εάν επιτύχει ή αποτύχει η κύρια εκστρατεία της Μόσχας στα ανατολικά.

Ακριβώς τρεις μήνες αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να μπουν στην Ουκρανία, οι αρχές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας άνοιξαν ξανά το μετρό, όπου χιλιάδες άμαχοι κρύβονταν επί μήνες υπό ασταμάτητους βομβαρδισμούς.

Η κίνηση αυτή υποδεικνύει τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες: Την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων εκτός εμβέλειας πυροβολικού από το Χάρκοβο, όπως έγινε και με το Κίεβο τον Μάρτιο.

Ωστόσο οι αποφασιστικές μάχες της πιο πρόσφατης φάσης του πολέμου μαίνονται ακόμα πιο ανατολικά, όπου η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει το Ντονμπάς με τις δύο περιοχές του, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, και να παγιδεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε έναν θύλακα στο κύριο ανατολικό μέτωπο.

Οι μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσαν να καθορίσουν τη μοίρα της χώρας, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ. «Παρακολουθούμε πλέον την πιο ενεργή φάση της επίθεσης ευρείας κλίμακας που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της χώρας μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η μοίρα της χώρας μας κρίνεται ίσως εκεί αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Το πιο ανατολικό τμήμα του ελεγχόμενου από τους Ουκρανούς θύλακα στο Ντονμπάς, η πόλη του Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική όχθη του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, και η «δίδυμη» πόλη Λισιάνσκ στη δυτική όχθη έχουν εξελιχθεί σε κομβικό πεδίο μάχης, με τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρούν από τρεις κατευθύνσεις για να τις κυκλώσουν.

«Ο εχθρός έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στη διεξαγωγή μιας επίθεσης για να περικυκλωθούν το Λισιάνσκ και το Σεβεροντονέτσκ» είπε ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, όπου οι δύο πόλεις ήταν μεταξύ των τελευταίων περιοχών που ελέγχει ακόμα η Ουκρανία.

«Η ένταση πυρός στο Σεβεροντονέτσκ έχει πολλαπλασιαστεί, απλά καταστρέφουν την πόλη» είπε στην τηλεόραση, προσθέτοντας πως υπάρχουν περίπου 15.000 άνθρωποι που ζουν εκεί.

via Associated Press

Δυτικότερα στο Σλαβιάνσκ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Ντονμπάς ακόμα στα χέρια των Ουκρανών, σειρήνες ακούγονταν την Τρίτη μα οι δρόμοι είχαν ακόμα κόσμο, με την αγορά να είναι γεμάτη, παιδιά να κάνουν ποδήλατο κλπ. Ο Γκαϊντάι είπε πως οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν διώξει τους Ρώσους από το χωριό Τοσκίβκα νότια του Σεβεροντονέτσκ. O Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, επιβεβαίωσε στο Radio Free Europe/ Radio Liberty πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τρεις πόλεις στην περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένου του Σβιτλοντάρσκ. Νωρίτερα η ηγεσία της υποστηριζόμενης από τη Μόσχα αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» είχε ανακοινώσει μέσω Telegram ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν το Σβιτλοντάρσκ και αντικατέστησαν την ουκρανική με τη ρωσική σημαία. Το Σβιτλοντάρσκ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σεβεροντονέτσκ.

Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο

Τρεις μήνες μετά την έναρξη ενός πολέμου για τον οποίο κάποιοι Δυτικοί αναλυτές προέβλεπαν πως η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει εντός ημερών, η Μόσχα εξακολουθεί να έχει να δείξει περιορισμένα κέρδη για τις χειρότερες στρατιωτικές της απώλειες εδώ και δεκαετίες, ενώ η Ουκρανία έχει υποστεί τεράστια καταστροφή. Περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει στο εξωτερικό, πολλές χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και πόλεις έχουν γίνει ερείπια.

Ο πόλεμος έχει επίσης τεράστιες διεθνείς επιπτώσεις, περιλαμβανομένων ελλείψεων τροφίμων και ανόδου των τιμών στις αναπτυσσόμενες χώρες που εισάγουν ουκρανικά σιτηρά.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε την Τρίτη συνομιλίες με τη Μόσχα για να ξεμπλοκάρουν εξαγωγές σιταριού που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα.

Alexander Ermochenko via Reuters

Εντείνοντας τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, η Ιαπωνία, σύμμαχος- κλειδί των ΗΠΑ στην Ασία που συμμετέχει στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, απογείωσε μαχητικά την Τρίτη αφού ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πλησίασαν τον εναέριο χώρο της κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τόκιο από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σχόλια από υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους την Τρίτη υποδείκνυαν σχέδια για μια παρατεταμένη σύγκρουση. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε πως η Ρωσία σκοπίμως προχωρούσε με αργούς ρυθμούς για να αποφύγει απώλειες αμάχων, ενώ ο Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας του Πούτιν, είπε ότι Μόσχα δεν «κυνηγούσε προθεσμίες» και θα πολεμούσε όσο χρειαζόταν για να εξαφανίσει τον «Ναζισμό» στην Ουκρανία- ένα πρόσχημα για τον πόλεμο που η Δύση χαρακτηρίζει αβάσιμο.

Οι μάχες στο Ντονμπάς έρχονται μετά από τη μεγαλύτερη νίκη της Ρωσίας εδώ και μήνες- την παράδοση των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης μετά από περίπου τρεις μήνες πολιορκίας, κατά την οποία το Κίεβο θεωρεί ότι χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν. Ο Πέτρο Αντριουσένκο, βοηθός του Ουκρανού δημάρχου της Μαριούπολης που πλέον είναι εκτός της κατεχόμενης από τους Ρώσους πόλης, είπε ότι νεκροί εντοπίζονταν ακόμα στα ερείπια. Περίπου 200 πτώματα σε αποσύνθεση βρέθηκαν θαμμένα σε υπόγειο κτιρίου, όπως είπε. Οι ντόπιοι αρνούνταν να τα περισυλλέξουν και οι ρωσικές αρχές είχαν εγκαταλείψει τον χώρο, με έντονη μυρωδιά σε όλη την περιοχή.

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμιτρό Κουλέμπα έγραψε στο Twitter πως η «αδυσώπητη» επίθεση στο Ντονμπάς δείχνει ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερα δυτικά όπλα, ειδικά πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, πυροβολικό μακράς εμβέλειας και τεθωρακισμένα. Ακόμη, υπογραμμίζοντας τα εμπόδια σε έναν τερματισμό της σύγκρουσης με διπλωματικά μέσα, μια νέα δημοσκόπηση την Τρίτη έδειξε ότι το 82% των Ουκρανών πίστευαν πως η χώρα τους δεν θα δεχόταν να παραχωρήσει εδάφη στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Στη Ρωσία, όπου η κριτική στον πόλεμο είναι απαγορευμένη και ανεξάρτητα ΜΜΕ έχουν κλείσει, ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι χρησιμοποίησε μια εμφάνισή του στο δικαστήριο μέσω βίντεο από φυλακή για να αποκηρύξει τον «βλακώδη πόλεμο που άρχισε ο Πούτιν σας»,

«Ένας τρελός έμπηξε τα νύχια του στην Ουκρανία και δεν ξέρω τι θέλει να κάνει- αυτός ο τρελός κλέφτης» είπε ο Ναβάλνι.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή