Κοινή άσκηση βομβαρδιστικών Κίνας και Ρωσίας: Αντίδραση από τις αεροπορίες Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας

Η άσκηση δείχνει το βάθος της «ευθυγράμμισης» των δύο χωρών, είπε αξιωματούχος των ΗΠΑ.
.
.
HANDOUT via via REUTERS

Μια κοινή άσκηση στρατηγικών βομβαρδιστικών από τη Ρωσία και την Κίνα στην ανατολική Ασία την Τρίτη δείχνει το βάθος της «ευθυγράμμισης» των δύο χωρών, είπε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα επιβεβαίωσε την κοινή περιπολία, που, όπως αναφέρθηκε, είχε διάρκεια 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και περιελάμβανε ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και κινεζικά Xian H-6. Αεροπλάνα από τις αεροπορίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας παρακολουθούσαν τα ρωσικά και κινεζικά αεροπλάνα για μέρος της άσκησης, είπε η Ρωσία. Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι είπε ότι η Ιαπωνία απογείωσε μαχητικά όταν ρωσικά και κινεζικά αεροπλάνα πλησίασαν τον εναέριο χώρο της την Τρίτη, ενώ η Ρωσία φιλοξενούσε τους ηγέτες του «Quad». Το Τόκιο εξέφρασε τους «σοβαρούς προβληματισμούς» του τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα μέσω διπλωματικών καναλιών, είπε ο Κίσι στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει το περιστατικό ως μια πιθανή πρόκληση από το Πεκίνο και τη Μόσχα την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο νεοεκλεγείς ηγέτης της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, βρίσκονταν στο Τόκιο. «Πιστεύουμε πως το ότι η ενέργεια αυτή έγινε κατά τη σύνοδο του Quad την καθιστά πιο προκλητική από ό,τι στο παρελθόν» είπε, προσθέτοντας πως ήταν το τέταρτο περιστατικό τέτοιου είδους από τον Νοέμβριο.

.
.
HANDOUT via via REUTERS

Δύο κινεζικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και μετά συναντήθηκαν με δύο ρωσικά αεροσκάφη για μια πτήση προς τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, είπε ο Κίσι. Αργότερα τα δύο κινεζικά αεροπλάνα αντικαταστάθηκαν από άλλα δύο, που θεωρείται πως ήταν κινεζικά, τα οποία πέταξαν με τα ρωσικά σε μια μακρά πτήση προς τον Ειρηνικό. Επίσης, ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο πέταξε επίσης πάνω από την ανοιχτή θάλασσα από το Χοκάιντο ως τη χερσόνησο Νότο στην Ιαπωνία. Κανένα αεροπλάνο δεν εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, τόνισε ο Ιάπωνας υπουργός.

Η κίνηση αυτή είναι η πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση από την Κίνα και τη Ρωσία από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, και λαμβάνει χώρα στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.

«Νομίζουμε πως δείχνει ότι η Κίνα συνεχίζει να είναι πρόθυμη να ευθυγραμμίζεται στενά με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων με στρατιωτική συνεργασία» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως τέτοιες ενέργειες πρέπει να σχεδιάζονται καλά εκ των προτέρων. «Η Κίνα δεν απομακρύνεται από τη Ρωσία. Αντ’αυτού, η άσκηση δείχνει πως η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα ανατολικά της ενώ η Ρωσία μάχεται στα δυτικά της» είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως η άσκηση βομβαρδιστικών υπέδειξε πως η Ρωσία θα υποστηρίξει την Κίνα ως προς τις διαφορές που έχει με γείτονές της για διαφιλονικούμενες ζώνες στις Θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας.

.
.
HANDOUT via via REUTERS

Ήταν ασαφές κατά πόσον οι ασκήσεις είχε σχεδιαστεί να συμπέσουν με το πρώτο ταξίδι του Μπάιντεν ως προέδρου στην Ασία, όπου επισκέφθηκε τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, και την Τρίτη είχε συνάντηση με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας (ένα σχήμα που είναι συλλογικά γνωστό ως Quad) στο πλαίσιο συνόδου.

Ο Μπάιντεν τόνισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σκοπός του οποίου εν μέρει είναι να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, πως οι ΗΠΑ θα συμπαρασταθούν στους συμμάχους και εταίρους τους για να πιέσουν για ελεύθερο και ανοιχτό Ινδικό- Ειρηνικό.

Το Πεκίνο και η Μόσχα είχαν κηρύξει συνεργασία «άνευ ορίων» μόλις εβδομάδες πριν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, και η Κίνα αρνείται να καταδικάσει την ενέργεια αυτή.

Οι δύο χώρες έχουν κάνει τέτοιες ασκήσεις και στο παρελθόν, περιλαμβανομένης αυτής που η Ρωσία είπε ότι ήταν η πρώτη τους κοινή εναέρια περιπολία μακράς εμβέλειας στην περιοχή το 2019. Τον Αύγουστο έκαναν μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στην Κίνα, με πάνω από 10.000 στρατιώτες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ακόμα δεν έχουν ενδείξεις πως το Πεκίνο παρείχε υλική βοήθεια για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια κίνηση για την οποία έχουν προειδοποιήσει ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση κυρώσεων σε βάρος της Κίνας παρόμοιες με αυτές που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Reuters