Το ξύρισμα κάνει τις τρίχες να μεγαλώνουν γρηγορότερα; Ειδικοί καταρρίπτουν 10 δημοφιλείς μύθους

Το ξύρισμα, η αποτρίχωση με κερί και άλλες μέθοδοι αποτρίχωσης έχουν η καθεμία την δική της φιλοσοφία. Ας τα βάλουμε όλα σε μια τάξη.
Malte Mueller via Getty Images

Από περίπου το 3000 π.Χ., έχουμε βρει τρόπους για να αφαιρέσουμε τις τρίχες που θεωρούνται αντιαισθητικές, επομένως όλη αυτή η ριψοκίνδυνη περιπέτεια συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό. Εάν είμαστε στο παιχνίδι, μπορεί μερικές φορές να αναρωτιόμαστε αν οι τακτικές αποτρίχωσης που ακολουθούμε είναι πραγματικά αποτελεσματικές ή αν κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Είτε είστε περίεργοι για το ξύρισμα, την αποτρίχωση με κερί ή άλλες μεθόδους, η HuffPost μίλησε με ειδικούς για να καταρρίψει μερικούς μύθους και να πάρει μερικές καλές συμβουλές. Ιδού:

1. Το ξύρισμα κάνει τις τρίχες να βγαίνουν πιο σκούρες και πιο παχείς

Δεν είναι αλήθεια. Και, αν το σκεφτούμε, είναι λογικό. «Αν ίσχυε αυτό, θα ξυρίζαμε τα κεφάλια κάθε φαλακρού άνδρα για να φέρουμε πίσω τις μπούκλες του», λέει η Τζόι Ταβερνίς, αισθητικός και ιδρυτής της εταιρείας JTAV Clinical Skincare.

Σύμφωνα με τον δερματολόγο Μάικλ Τζέικομπς, κλινικό αναπληρωτή καθηγητή δερματολογίας στο Weill Cornell Medicine, (αυτό) είναι ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί. «Όταν ξυριζόμαστε, απλώς κόβουμε τα μαλλιά, έτσι (αυτό) δεν επηρεάζει τη ρίζα της τρίχας. Το πάχος και το σκούρο χρώμα προκαλούνται από τη δική μας γενετική».

Η δερματολόγος Ρεμπέκα Μάρκους συμφωνεί: «Το ξύρισμα κόβει τον άξονα της τρίχας στην επιφάνεια του δέρματος και δεν έχει καμία επίδραση στον θύλακα της τρίχας, όπου παράγονται οι τρίχες, και επομένως δεν μπορεί να έχει επίδραση στην ποιότητα της τρίχας. Τα μαλλιά μπορεί προσωρινά να φαίνονται πιο πυκνά όταν ξαναφυτρώνουν, επειδή είναι κοντά».

2. Οι τρίχες μακραίνουν πιο γρήγορα με το ξύρισμα

Αυτό είναι πραγματικά κάπως αληθινό. Εάν κάνουμε αποτρίχωση με κερί, αφαιρούμε ολόκληρο το θύλακα από τη ρίζα, με αποτέλεσμα η τρίχα να χρειάζεται λίγο χρόνο για να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματός μας μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά. Με το ξύρισμα, από την άλλη πλευρά, η αναγέννηση έχει ένα προβάδισμα στην επιφάνεια του δέρματος. «Τα αποτελέσματα από το ξύρισμα μπορεί να διαρκέσουν δύο έως επτά ημέρες, ανάλογα με το άτομο», λέει ο Τζέικομπς. Κι η Μάρκους συμπληρώνει: «Η αποτρίχωση με κερί θα πρέπει να διαρκεί από τρεις έως έξι εβδομάδες».

3. Το ξύρισμα δημιουργεί τρίχες που φυτρώνουν προς τα μέσα

Αυτό είναι «ναι, (μεν) αλλά». Σύμφωνα με τον Τζέικομπς, υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψουμε τις τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα, εάν είμαστε αφοσιωμένοι στο ξύρισμα. «Η χρήση ενός χημικού απολεπιστικού στο δέρμα πριν από το ξύρισμα μπορεί να αφαιρέσει τη συσσώρευση και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, κάτι που βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης τριχών που μεγαλώνουν προς τα μέσα», λέει. «Η χρήση κατάλληλης κρέμας ξυρίσματος ή ζελέ ξυρίσματος πριν και μετά το ξύρισμα μπορεί επίσης να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις, όπως φαγούρα, έγκαυμα ξυραφιού, ερυθρότητα και τρίχες που φυτρώνουν προς τα μέσα».

A rose gold safety razor made for sensitive skin

Five Weighted Safety Razors That Will Give You The Closest Shave Of Your Life

4. Ολα τα μέλη του σώματος πρέπει να έχουν την ίδια περιποίηση

Δεν είναι αλήθεια. Μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τις μεθόδους αποτρίχωσης ανάλογα με την περιοχή του σώματός μας.

«Οι τρίχες στις μασχάλες και στην περιοχή του μπικίνι μεγαλώνουν με ταχύτερο ρυθμό από τις τρίχες στο πρόσωπο, το κεφάλι, τα πόδια και τα χέρια μας», λέει η Ταβερνίς. «Γνωρίζοντας αυτό, η αποτρίχωση με κερί στις μασχάλες και το μπικίνι θα είναι πιο ωφέλιμη για να αργήσουν να εμφανιστούν οι τρίχες, καθώς η αποτρίχωση έχει πιο αργό ρυθμό αναγέννησης από το ξύρισμα. Το ξύρισμα είναι πιο ωφέλιμο για τα πόδια και τα χέρια και το δερματοπλάνινγκ (δερμοαπόξεση - μια αισθητική διαδικασία) είναι καλύτερο για το πρόσωπο».

5. Η αποτρίχωση με κερί θα μειώσει τις τρίχες μας:
Αυτό είναι ένα ίσως σίγουρο

«Με την πάροδο του χρόνου, η αποτρίχωση με κερί μπορεί να μειώσει τον όγκο των τριχών, σε σύγκριση με το ξύρισμα», λέει ο Τζέικομπς. «Οι τρίχες αρχίζουν να ξαναβγαίνουν σε βραδύτερους ρυθμούς και τα αποτελέσματα της θεραπείας με κερί διαρκούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα».

Η Μάρκους δεν ήταν 100% σύμφωνη με το παραπάνω, αναφέροντας την λέξη «εξαρτάται»: «Ενώ η αποτρίχωση με κερί μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των τριχών σε ορισμένες μακροχρόνιες αποτριχώσεις, αυτό δεν είναι δεδομένο. Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί μόνιμα η τριχοφυΐα είναι με λέιζερ ή ηλεκτρόλυση», καταλήγει.

6. Τα ρετινοειδή και η αποτρίχωση δεν αναμειγνύονται

Αν παίρνουμε ρετινοειδή, (σ.σ.ο γενικός όρος για όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α) είναι σημαντικό να σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε από πέντε ως επτά μέρες πριν από την αποτρίχωση με κερί για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να αφαιρέσουμε και δέρμα μαζί με τις τρίχες», λέει η Μάρκους.

7. Η αποτρίχωση με κερί είναι καλύτερη για ευαίσθητες περιοχές

Αυτό είναι αλήθεια. Σύμφωνα με τον Τζέικομπς, «η αποτρίχωση με κερί είναι καλύτερη σε ευαίσθητες περιοχές όπως η γραμμή του μπικίνι και οι μασχάλες, επειδή είναι πιο ακριβής, μειώνει την πιθανότητα ερεθισμού του δέρματος και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει τριχοφυΐες» από το ξύρισμα.

A bottle of baby powder

Everything You Need To Give Yourself A Professional-Style Wax At Home

8. Το μπουκλωτό μαλλί είναι δύσκολο να αφαιρεθεί με ασφάλεια

Ναι, αυτό είναι αληθές.

«Όσοι έχουν σγουρά μαλλιά είναι πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν θυλακίτιδα, μια δερματική πάθηση κατά την οποία οι θύλακες φλεγμονώνονται, από εκείνους με ίσια μαλλιά», είπε ο Marcus.

Αναρωτιέστε γιατί είναι αυτό; Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα σγουρά μαλλιά μεγαλώνουν από καμπυλωμένους θύλακες τρίχας, επομένως είναι αυτό το καμπυλωτό σχήμα που είναι πιο πιθανό να ενθαρρύνει τα μαλλιά να εισέλθουν ξανά στο δέρμα όταν μεγαλώνουν ξανά. Αυτό τείνει να συμβαίνει περισσότερο όταν τα μαλλιά ξυρίζονται, καθώς το ξύρισμα δημιουργεί μια πιο έντονη άκρη της τρίχας, καθιστώντας ευκολότερο να διεισδύσει στο δέρμα.

9. Οι τρίχες που αναπτύσσονται προς τα μέσα μετά το ξύρισμα δεν θεραπεύονται

Οχι και τόσο. «Για όσους είναι επιρρεπείς σ′ αυτό ... συνιστώ να χρησιμοποιήσουν ένα επίθεμα απολέπισης για να βοηθήσουν στην πρόληψη των τριχών που μεγαλώνουν προς τα μέσα κατά τη φάση της αναγέννησης», λέει η Μάρκους. Το Bump Attendant της Bliss είναι ένα αποτελεσματικό προϊόν που περιέχει πολλά συστατικά που καταπολεμούν τα χτυπήματα, όπως γλυκολικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, αμαμελίδα και αντιφλεγμονώδες εκχύλισμα βρώμης και νιασιναμίδη.

Η Ταβερνίς συνιστά επίσης την απολέπιση. «Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε τις τρίχες που φυτρώνουν είναι να κάνουμε σχολαστική απολέπιση της περιοχής εκ των προτέρων για να αφαιρέσουμε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που οδηγούν στην παγίδευση τριχών κάτω από το δέρμα».

10. Το πόσο πολλές τρίχες στο σώμα μας έχουμε - και που - είναι μέρος του προσωπικού μας στυλ

Απολύτως αληθινό...

«Μερικοί άνθρωποι αντιπαθούν τις τρίχες του σώματος ή του προσώπου τους και θέλουν να τις αφαιρέσουν, ενώ άλλοι τις αγαπούν», λέει η Ταβερνίς. «Στο γραφείο μου, εξυπηρετούμε όσους επιθυμούν να αφαιρέσουν τρίχες, αλλά αν κάποιος έρθει για περιποίηση προσώπου ή σώματος και δεν θέλει να αφαιρέσει τρίχες, οι θεραπείες δεν θα είναι λιγότερο αποτελεσματικές. Όταν πρόκειται για σώματα, είναι σημαντικό να σεβόμαστε και να τιμούμε το δικό μας καθώς και των άλλων».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

Προτείνετε μια διόρθωση