Τελικά πόσο και πώς πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και στην περίπτωσή μας... η μισή περιποίηση της επιδερμίδας μας.
Other

Εκτός από τη χρήση αντηλιακού, το πλύσιμο του προσώπου μας αποτελεί έναν εξίσου βασικό κανόνα φροντίδας ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός μας. Είτε διαθέτουμε ξηρή είτε λιπαρή επιδερμίδα, το να απαλλαγούμε από τη ρυπαρότητα, μέσω του καθαρισμού θεωρείται πρωταρχικό βήμα για την ρουτίνα περιποίησης του δέρματος μας.

Ωστόσο, για πολλούς από εμάς, προκύπτουν ερωτήματα όπως: Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας; Ποια είναι τα σημάδια ότι δείξαμε υπερβάλλοντα ζήλο στον καθαρισμό του δέρματός μας; Είναι δυνατόν να μην έχουμε καθαρίσει σωστά το δέρμα μας;

Παρακάτω, οι ειδικοί στην περιποίηση του δέρματος, μας συμβουλεύουν γύρω από τη βέλτιστη συχνότητα πλυσίματος του προσώπου μας. Αναντίρρητα, πλήθος παραγόντων όπως ο τύπος δέρματος, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό του προσώπου μας.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ειδικών συνιστούν να πλένουμε το πρόσωπό μας μία φορά το πρωί και μία φορά το βράδυ. Συγκεκριμένα, η δερματολόγος Γκέτα Γιαντάβ συνιστά ήπιο καθαρισμό το πρωί και σχολαστικό καθαρισμό το βράδυ. Όσο για τον τύπο του δέρματός μας; Σίγουρα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ρουτίνα καθαρισμού μας.

«Για όσους έχουμε πολύ λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα, ο καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (ή ακόμα πιο συχνά) μπορεί να συνιστάται από έναν δερματολόγο. Ειδικά εάν μας έχει συνταγογραφηθεί ένα καθαριστικό με υψηλό ποσοστό ενεργών συστατικών. Οι ξηρότεροι τύποι δέρματος μπορεί να επωφεληθούν και από τον λιγότερο συχνό καθαρισμό, αν και ο πρωινός ήπιος σε συνεργασία με τον βραδινό ενδελεχή καθαρισμό πιθανότατα θα έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα», συμβουλεύει η Γιαντάβ.

Aleksandra Shamomina / EyeEm via Getty Images

Οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγές στο δέρμα μας

Η διάσημη αισθητικός, Σάνι Ντάρδεν, παρατηρεί ότι ο ξηρός, κρύος καιρός μαζί με τη χρήση θερμαντικών σωμάτων και ζεστού νερού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ίσως επιφέρουν ξηρότητα στο δέρμα μας, κάτι που μπορεί να μας κάνει να υποθέσουμε ότι μπορούμε να το καθαρίζουμε λιγότερο συχνά. Ωστόσο, η Ντάρδεν εξακολουθεί να συνιστά καθαρισμό με ένα ήπιο προϊόν, πρωί και βράδυ, ακόμη και τους ξηρούς χειμερινούς μήνες.

Το κλειδί είναι να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιούμε. Επίσης είναι βασικό να αποφεύγουμε τα περιττά ισχυρά καθαριστικά, που αφαιρούν από το δέρμα μας τα απαραίτητα φυσικά του έλαια.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου ή σε πολύ ζεστά και υγρά κλίματα, η Γιαντάβ συνιστά πιο συχνό καθαρισμό, καθώς «ο ιδρώτας, τα έλαια και άλλες ακαθαρσίες συσσωρεύονται ταχύτερα στο δέρμα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει συμφόρηση πόρων και κηλίδες. Δοκιμάζουμε λοιπόν να αυξήσουμε τη συχνότητα της ρουτίνας καθαρισμού μας σε τρεις φορές την ημέρα, εάν παρατηρήσουμε ότι το δέρμα μας γίνεται εξαιρετικά λιπαρό

Γιατί ωφελεί να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας το πρωί

Αν και ο αριθμός των φορών που πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας ημερησίως είναι ο ίδιος για όλους τους τύπους δέρματος, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούμε τον καθαρισμό μας διαφέρει. Ο πρωινός καθαρισμός μας, μπορεί εγκαινιάζει την υπόλοιπη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας, αλλά θα πρέπει να είναι ήπιος και απαλός.

«Συνιστώ τον καθαρισμό με νερό μισλέρ το πρωί, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε ολοκληρώσει μια ρουτίνα σχολαστικού καθαρισμού και περιποίησης δέρματος το προηγούμενο βράδυ. Το δέρμα μπορεί να συγκεντρώσει βακτήρια καθώς κοιμάστε, ειδικά αν η μαξιλαροθήκη μας δεν είναι αρκετά καθαρή, αλλά η ποσότητα του νερού μισελέρ θα πρέπει να είναι αρκετή, ώστε να καθαρίσει το πρόσωπο από τυχόν ρύπους, καθώς και από την υπερβολική λιπαρότητα που μπορεί να παράξει το δέρμα μας καθώς κοιμόμαστε».

Επιπροσθέτως, ο πρωινός καθαρισμός θα συμβάλει, έτσι ώστε τα άλλα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας μας να δράσουν ακόμα καλύτερα.

«Εάν δεν ξεκινάμε τη μέρα μας με φρεσκοκαθαρισμένο δέρμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντιοξειδωτικών ορών και του αντηλιακού μας. Επίσης, η μη απομάκρυνση του λαδιού και των ακαθαρσιών, που αναπόφευκτα συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να οδηγήσει σε βουλωμένους πόρους και συμφόρηση» προειδοποιεί η Νταρδέν.

Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζουμε το δέρμα μας και τη νύχτα

Ενώ ο πρωινός καθαρισμός μας μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε έναν φρέσκο, λαμπερό καμβά για τα υπόλοιπα προϊόντα μας, ο βραδινός καθαρισμός είναι απαραίτητος για τον καθαρισμό της λιπαρότητας και των ακαθαρσιών της ημέρας, ακόμα κι αν δεν φορούσαμε μακιγιάζ.

«Το βράδυ είναι η πιο κρίσιμη ώρα της ημέρας για να καθαρίσουμε το δέρμα μας, ανεξάρτητα από το αν φορούσαμε μακιγιάζ ή όχι. Φυσικά, το μακιγιάζ μπορεί να φράξει το δέρμα, αλλά το ίδιο και το αντηλιακό, το οποίο πρέπει να φοράμε καθημερινά, καθώς και η λιπαρότητα και οι ρύποι που μπορούν να συσσωρευτούν στην επιφάνεια του δέρματος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας», δεν παραλείπει να αναφέρει η Γιαντάβ.

Σημάδια ότι πλένουμε υπερβολικά το δέρμα μας

Εάν αισθανόμαστε ξηρότητα στο δέρμα μας μετά τον καθαρισμό, μπορεί να έχουμε πλύνει υπερβολικά το δέρμα μας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πλένουμε το πρόσωπό μας πολύ συχνά. Μπορεί απλώς να σημαίνει ότι έχουμε χρησιμοποιήσει ένα εξαιρετικά έντονο καθαριστικό, ικανό προκαλέσει ερεθισμούς και τοπικό ξεφλούδισμα.

Εάν αισθανόμαστε υπερβολική λιπαρότητα, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί σημάδι υπερβολικής πλύσης, καθώς το δέρμα μας προσπαθεί να «υπεραντισταθμίσει» την απώλεια των φυσικών του ελαίων παράγοντας, περισσότερο λάδι. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες φορές ίσως δεν καταφέρουμε να αντισταθούμε σε μια ακόμα πλύση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εάν έχουμε δέρμα με τάση ακμής ή εάν αντιμετωπίζουμε υπερβολική λιπαρότητα το καλοκαίρι.

Ο καθαρισμός μετά τη σωματική άσκηση

Είναι απαραίτητο να καθαρίζουμε το δέρμα μας μετά από μια προπόνηση, καθώς χρειάζεται να αφαιρείται η βρωμιά, ο ιδρώτας, η λιπαρότητα, ακόμα και το αντηλιακό. Γνωρίζουμε ότι οι χημικές φόρμουλες ενδέχεται να βουλώσουν τους πόρους σε ορισμένους τύπους δέρματος.