Τουρκία: "Αναγκαίες" οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, αιχμές κατά της Ελλάδας

«Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Anadolu Agency via Getty Images

Οι τρέχουσες και οι μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εκτός των συνόρων δεν στοχεύουν την κυριαρχία των γειτόνων της, αλλά είναι απαραίτητες για την τουρκική ασφάλεια, δήλωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας έρχεται ως συνέχεια στη δήλωση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορά της για να επεκτείνει τις ασφαλείς ζώνες βάθους 30 χιλιομέτρων και να καταπολεμήσει τις ”τρομοκρατικές απειλές” στην περιοχή.

«Οι επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα και στο μέλλον για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των γειτόνων μας», ανέφερε μετά από τρίωρη συνάντηση υπό την προεδρία του Ερντογάν.

Οι επιχειρήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει αρκετές εισβολές από το 2016, στοχεύοντας κυρίως τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Άμυνας (YPG).

Στο ανακοινωθέν του Συμβουλίου αναφέρεται επίσης πως «συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί συμμαχίες που πρέπει να γίνουν με κατανόηση συνεργασίας». Τονίστηκε επίσης πως «θα διατηρηθεί δίχως συμβιβασμούς η αποφασιστική στάση μας για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, «συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας και πέρα από τα σύνορά μας, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» ― μεταξύ αυτών Κούρδοι μαχητές (PKK/KCK-PYD-YPG), Γκιουλενιστές και μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους – «… καθώς και κάθε είδους απειλής για την εθνική ασφάλεια».

Οι σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν κυρίως τα κουρδικά κινήματα που η Άγκυρα καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις». Άλλωστε, η Τουρκία εγείρει ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσέφεραν καταφύγιο σε μαχητές των PKK και YPG.

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς να προηγηθούν «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, μετά τη συνάντηση με διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Πηγή: Reuters, Anadolu